Ανακοινώσεις

Η άρνηση στην αναγραφή της χώρας προέλευσης μελιού, εκθέτει την κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο

Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα με την εκτεταμένη νοθεία στο μέλι. Γεγονός που καταγγέλθηκε επανειλημμένα από τους Έλληνες μελισσοκόμους, εισπράττοντας υποσχέσεις από το ΥπΑΑΤ για πάταξη ελληνοποιήσεων, στήριξη του κλάδου, εξωστρεφείς δράσεις προώθησης και νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Το αποκαλύπτει το κάτωθι περιστατικό που εκθέτει την κυβέρνηση και χρήζει άμεσων απαντήσεων από τον αρμόδιο υπουργό ΥπΑΑΤ:

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας (2ο εξάμηνο 2020) η πλειοψηφία  των χωρών της ΕΕ (23 από 26) υιοθέτησε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισης νέων αυστηρών κανόνων στην εμπορία και διακίνηση μελιού, με στόχο την πάταξη της εκτεταμένης νοθείας και την προστασία του καταναλωτή.

Η γερμανική πρόταση αφορούσε την αναγραφή επί της ετικέτας της χώρας προέλευσης και την απαγόρευση των φράσεων: «εντός- εκτός ΕΕ» και «μείγμα μελιού», με κινέζικα κυρίως σορόπια που κυκλοφορεί στην αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημαντική ασφαλώς πρωτοβουλία περιορισμού του παραεμπορίου, της διακίνησης ανώνυμου, υποβαθμισμένου προϊόντος και παραπλάνησης καταναλωτή!

Με την πρόταση διαφώνησαν χωρίς καμιά επιχειρηματολογία και λογική Ιταλία, Τσεχία και Ελλάδα! Ουσιαστικά η χώρα μας με την αρνητική της στάση δεν δέχεται την αναγραφή της χώρας τρύγου, υιοθετεί τη νοθεία με την ένδειξη «μείγμα», κλείνει το μάτι στις παράνομες ελληνοποιήσεις, εμπαίζοντας τον Έλληνα μελισσοκόμο και υποθηκεύοντας το μέλλον του εθνικού μας προϊόντος.  

Το ΠΡΑΤΤΩ καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη στάση, θεωρεί προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και περιμένει σαφείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό ΥπΑΑΤ! Η μέχρι τώρα σιωπή του δείχνει ενοχή και τον εκθέτει ακόμη περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων μελισσοκόμων!

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: