Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Πράττω: Προϋπολογισμός ύφεσης και ανισότητας

Ο προϋπολογισμός του 2021 προγραμματίζει την ύφεση και την ανισότητα


Η κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2021 πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνει η υγειονομική και οικονομική κρίση. Εχει κρίσιμη σημασία για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Επιβεβαιώνει την αποτυχία της ΝΔ στη διαχείριση της κρίσης και προδιαγράφει τις ζοφερές προοπτικές των επόμενων χρόνων.

Μετά από 4 αναθεωρήσεις εντός του 2020, η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον το 10,5% το 2020, δηλαδή θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη από τον Κοινοτικό μέσο όρο. Η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 περιορίζεται στο 4,8%. Ακόμα και αυτό το μέγεθος, όμως, στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές.

Όλα δείχνουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ακόμα δυσμενέστερα αποτελέσματα όσον αφορά το πρωτογενές έλλειμμα και σε νέα επώδυνα μέτρα τα οποία θα περιορίσουν έτι περαιτέρω την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθεί το 2021 κατά 32,1%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 16,4% έναντι του 2020. Με τη φορολογική της πολιτική η κυβέρνηση έχει στο στόχαστρό της το λαϊκό εισόδημα, τους μισθωτούς και του μικρομεσαίους.

Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που φέρουν το κύριο βάρος αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, κατά 562 και 2.280 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Συνολικά, το 2021 θα ασκηθεί περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο. Μείωση φόρων και αύξηση των δημόσιων δαπανών για να αυξηθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η
επιχειρηματικότητα, να ανακάμψει η οικονομία και να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υποδομές.

Τέλος, η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που ενσωματώνει ο Προϋπολογισμός μεταβάλλει προς το χειρότερο την εικόνα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2010-19. Η ύφεση αποκαλύπτεται μεγαλύτερη και
η ανάκαμψη μετά το 2017 ασθενέστερη. Η συμβολή των επενδύσεων και του εξωτερικού τομέα της οικονομίας στην ανάκαμψη πολύ μικρότερη.

Επιβεβαιώνεται με έμφαση η χρεωκοπία του ελληνικού αναπτυξιακού προτύπου και η επείγουσα ανάγκη η χώρα να υιοθετήσει διαφορετικές πολιτικές με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: