ΜΜΕ

Συνέντευξη του Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Πράττω Δικηγόρου Χρήστου Κουτσονάσιου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» 29/11/2020

Πολιτικό κόμμα πλέον η κίνηση Πράττω του Ν. Κοτζιά

Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της κίνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο. 

Σε πολιτικό κίνημα, δηλαδή κόμμα, μετατράπηκε η κίνηση ιδεών Πράττω. Την ανακοίνωση έκανε ο επικεφαλής της κίνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μέσω ενός ολιγόλεπτου βίντεο, ενώ την ίδια μέρα δημοσιεύθηκαν τα πρώτα πολιτικά κείμενα που περιγράφουν το πολιτικό πλαίσιο και τις στοχεύσεις του κόμματος.

Το «Πράττω» συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τους τελευταίους μήνες διατυπώθηκαν από τον κ. Κοτζιά και τα υπόλοιπα στελέχη διαφωνίες και ενστάσεις σε σχέση με την πολιτική γραμμή της
αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο ο κ. Κοτζιάς και τα στελέχη του δεν κόβουν τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και δικηγόρος, Χρήστος Κουτσονάσιος, «το Πράττω δημιουργήθηκε πριν επτά χρόνια σαν μία κίνηση ιδεών και δράσης, ως μία αντιμνημονιακή, δημοκρατική και πατριωτική κίνηση και συμμετείχε δημιουργικά στις κυβερνήσεις σωτηρίας της χώρας με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (2015-2018)». Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο, «έχει φτάσει το πλήρωμα του πολιτικού χρόνου ώστε το Πράττω να μετεξελιχθεί σε μία αμιγώς πολιτική κίνηση», καθώς «τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις τότε μόνο επιτυγχάνουν, όταν εκφράζουν συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας».

Τις ανάγκες αυτές θα επιχειρήσει να καλύψει και να εκφράσει και το Πράττω. «Είμαστε μία προοδευτική κίνηση, πιστεύουμε στην απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, μία πατριωτική κίνηση που σαν γνώμονά της έχει την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την αγάπη προς την πατρίδα μας, καθώς και μία δημοκρατική κίνηση γιατί η ανάπτυξη και εμπέδωση της δημοκρατίας είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή, κοινωνικό ή θεσμικό μετασχηματισμό», σημειώνει το μέλος της ΠΓ.

Σε σχέση με τις συνεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο το στέλεχος του κόμματος σημειώνει πως «πιστεύουμε και επιδιώκουμε την δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής συμπαράταξης με πολιτικές συμμαχικές δυνάμεις της αριστεράς, της δημοκρατίας και της προόδου, θέση έχουν εδώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Ο κ. Κουτσονάσιος τονίζει μάλιστα πως «ασφαλώς και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κύριο κορμό της και εμείς επιθυμούμε την συνεργασία μαζί του με κεντρική συμφωνία πάνω σε προγραμματικούς στόχους, αλλά παράλληλα διατηρούμε την διαφορετικότητα μας και την αυτονομία μας, δεν είμαστε
ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί, είμαστε σύμμαχοι με διακριτές διαφορές (κυρίως στα θέματα πατριωτισμού και δημοκρατίας) και έτσι επιθυμούμε να μας αντιμετωπίζουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πως θα κατέλθει το Πράττω στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της διαδικασίας συγκρότησης αυτής της δημοκρατικής συμπαράταξης.
Σε οργανωτικό επίπεδο μετά τις ανακοινώσεις του κ. Κοτζιά υπήρξε επανεκκίνηση στη δραστηριότητα των κατά τόπους ομάδων και οργανώσεων της μέχρι πρότινος κίνησης ιδεών. Στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το τρέχων Σαββατοκύριακο η οργάνωση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η μετατροπή μίας κίνησης ιδεών σε πολιτικό κόμμα αναβαθμίζει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις. Μένει να δούμε αν το Πράττω και ο κ. Κοτζιάς θα μπορέσουν να συσπειρώσουν τον δημοκρατικό, πατριωτικό και προοδευτικό κόσμο της χώρας.


*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 29 Νοεμβρίου 2020

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: