Ανακοινώσεις

Νεοδημοκρατικός αυταρχικός έλεγχος συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων

Αθήνα 24 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις»

Πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται και πάλι να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό-μέχρι και την κατάργηση- της συνταγματικής ελευθερίας των ανοιχτών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Είναι το ίδιο που είχε προσωρινά βάλει στο συρτάρι τον Φεβρουάριο 2020, μετά τις πρώτες αντιδράσεις λαϊκών φορέων.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ουσιαστικά αντιγραφή των χουντικών διαταγμάτων του 1971 και 1973. Η έγκριση των δημόσιων συναθροίσεων θα δίνεται από την Αστυνομία και το Δήμο. Οι αρχές αυτές θα μπορούν αυθαίρετα να τις απαγορεύουν, επικαλούμενες αόριστα δήθεν κινδύνους για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» και την »διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», να τους αλλάζουν τόπο και χρόνο διεξαγωγής, να βάζουν οποιουσδήποτε ειδικούς όρους, να απαγορεύουν τις μη αρεστές συναθροίσεις και να στρέφονται ποινικά και αστικά κατά των διοργανωτών για οποιαδήποτε πράξη των συμμετεχόντων- ακόμη και των προβοκατόρων. Οι διαδηλώσεις που θα γίνονται χωρίς την έγκριση της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής θα διαλύονται βίαια.

Θεσπίζεται ακόμα και το ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα της «συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση», που προβλέπει ποινές φυλάκισης.

 Η νέα αυταρχική επίθεση γίνεται με το απατηλό πρόσχημα της διαφύλαξης της ομαλής κυκλοφορίας, ιδίως στην πρωτεύουσα, την οποία όμως καταταλαιπωρεί η επιδειξιομανία και η ασχετοσύνη της νέας δημοτικής  αρχής.

Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση τολμά να προχωρεί σε ακραία αυταρχικά μέτρα, υπολογίζοντας στην “ήπια στάση” των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Καλούμε τον Ελληνικό λαό, και τη νεολαία, όλους τους δημοκρατικούς φορείς και τα συνδικάτα σε επαγρύπνηση. Είναι φανερό ότι η Δεξιά θέλει προληπτικά να αλυσοδέσει το λαϊκό κίνημα για να καταπνίξει τις αντιδράσεις του εν όψει του νέου κύματος ανεργίας, φτώχειας και μονόπλευρης λιτότητας που ετοιμάζεται να επιβάλει από το Φθινόπωρο.

Ο λαός μπορεί να ματαιώσει με τις κινητοποιήσεις του και αυτά τα αντιδραστικά σχέδια. Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει!

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: