Αρθρογραφία Μελών

«Με κυβιστήσεις, υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα δεν λύνονται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου»

του Γιάννη Κ. Καραγιάννη
Οικονομολόγος – Μέλος ΠΣ Πράττω

 

Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ περί «αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του αγροτικού τομέα», το οποίο ψήφισε σχεδόν άκριτα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Τρία είναι τα βασικά του στοιχεία τα οποία επισημάνθηκαν και με σχετική ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ.

Το πρώτο είναι η θεαματική κυβίστηση της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού στο ζήτημα της βιομηχανικής κάνναβης. Αν θυμόταν τα όσα έλεγε από το βήμα της Βουλής παλαιότερα, το λιγότερο που όφειλε να πράξει ήταν να ζητήσει συγνώμη και το ορθότερο να παραιτηθεί.

Το δεύτερο είναι η μεγάλη υποκρισία στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων και της προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας. Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ υποθήκευσε το μέλλον τους, πριν απ’ όλα με το ξεπούλημα της φέτας στις συμφωνίες ΕΕ με Καναδά και Ν. Αφρική. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση όσο ήταν Κυβέρνηση δεν έπραξε μέχρι τέλους τα αυτονόητα για την προστασία τους και απέσυρε το βέτο που είχε θέσει ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Η παραπάνω εξέλιξη έδωσε τη δυνατότητα στον Καναδά και τη Ν. Αφρική να διακινούν διεθνώς λευκά τυριά άλμης με την ένδειξη φέτα.  Περιμένουμε τη στάση όλων των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου  όταν οι συμφωνίες θα έρθουν προς επικύρωση στη Βουλή.. Να σημειώσω ακόμη ότι δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα με το κρασί της Σάμου και τη φέτα, στη συμφωνία ΕΕ- Κίνας, όπου θεωρούνται κινεζικά trade marks (εκκρεμεί δικαστική απόφαση).

Το πρόβλημα της φέτας όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος. Πέρα από τους αυστηρούς ελέγχους σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει και η διεπαγγελματική φέτας. Το παράδειγμα του ροκφόρ και της παρμεζάνας δείχνει το δρόμο. Το ερώτημα όμως που μπαίνει είναι, αν θα γίνουν επιτέλους σεβαστοί από όλους, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί 1107/1996, 1829/2002 και η απόφαση 92/05/EL του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), περί φέτας ΠΟΠ; Η α λα καρτ επίκληση των θεμάτων δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην ελληνική κτηνοτροφία..

Το τρίτο αφορά επιστροφές επιδοτήσεων από την εποχή των ακριβών ζωοτροφών και τη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ». Ανοίγει κατά κάποιο τρόπο ο δημόσιος διάλογος για τα αίτια της κρίσης του συνεταιριστικού κινήματος και της χρεοκοπίας των συνεταιρισμών, με ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αμαύρωσαν τις ιδέες του συνεργατισμού στη χώρα μας.

Δεν είναι όμως άμοιρη ευθυνών και η προηγούμενη Κυβέρνηση που παρόλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεν έφερε στο φως τα μεγάλα σκάνδαλα των συνεταιρισμών και των Ενώσεων. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που υπέστη το δημόσιο από τις παράνομες χορηγήσεις δανείων της ΑΤΕ το διάστημα 2000-2012, βάσει πορίσματος του Αρείου Πάγου που διερεύνησε περιπτώσεις όπως αυτή της ΣΕΒΑΘ.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι κυβιστήσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και η περισσή υποκρισία. Ο αγροτικός κόσμος περιμένει εδώ και χρόνια σχέδιο αγροτικής ανασυγκρότησης, λύσεις στα μεγάλα του προβλήματα και τιμωρία των ενόχων που υποθήκευσαν το μέλλον των συνεταιρισμών στην πατρίδα μας.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: