Αρθρογραφία Μελών

Ελεύθεροι επαγγελματίες-επιστήμονες και κυβερνητικός εμπαιγμός.

του Χρήστου Κουτσονάσιου
Δικηγόρου Αθηνών
Μέλος Π.Γ του Πράττω

 

Η πανδημία του κορονοϊού και η εξαγγελία (ημι)μέτρων στήριξης του πληθυσμού από την κυβέρνηση αποκαλύπτουν την ανυπαρξία πολιτικής αντιμετώπισης των άμεσα βιοτικών αναγκών των λεγόμενων μεσαίων στρωμάτων, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, αποκαλύπτεται η αδυναμία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να προστατεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να στηρίξει οικονομικά και αποτελεσματικά τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής είναι σε καταστολή, τα έσοδα μηδενίζονται και τα έξοδα εξακολουθούν να τρέχουν όπως πριν.

Το γενικό και οριζόντιο μέτρο στήριξης είναι, το επίδομα 800 ευρώ που δίνεται στους ευρισκόμενους σε αναστολή εργασίας μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ουσιαστικά απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Τι συμβαίνει όμως με τους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες που δεν είναι μισθωτοί;

Όταν τα γραφεία και τα δικαστήρια κλείνουν ουσιαστικά επ’ αόριστον, όταν ουδείς πλην ελαχίστων κυκλοφορεί στους δρόμους, όταν μισθώματα γραφείου, ΔΕΗ, τηλέφωνα, ΕΥΔΑΠ, τραπεζικές υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά και με τον νόμο, όταν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές υποχρεώσεις απλώς αναβάλλονται για τρεις μήνες, για να έρθουν μαζεμένες μετά, όταν υπάρχουν έξοδα καθημερινής διαβίωσης και καμία δυνατότητα εσόδων, τότε προστίθεται και η κυβερνητική κοροϊδία και ο εμπαιγμός με το επίδομα των 800 ευρώ.

Έτσι έχουμε την απίθανη εικόνα κυβέρνησης με την εξής σειρά ενεργειών:

Στην αρχή αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το επίδομα των 800 ευρώ, μετά την κατακραυγή βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του και εξαγγέλλει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν τα 800 ευρώ. Ακολούθως βγαίνει ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος ξεχνώντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού εξαγγέλλει παροχή κουπονιών αξίας 600 ευρώ για την διεξαγωγή σεμιναρίων τηλεκατάρτισης 100 ωρών επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Μετά την νέα κατακραυγή και οργή διαρρέονται στα φίλια μέσα φήμες, ότι ο πρωθυπουργός είναι πολύ προβληματισμένος και αφού συσκεφθεί το Σαββατοκύριακο με τους κ. Σταϊκούρα, Βρούτση, Γεωργιάδη και Χατζηδάκι, μάλλον από Δευτέρα θα επαναφέρει το επίδομα των 800 ευρώ.

Τελικά την Δευτέρα ο κ. Βρούτσης εξαγγέλλει, ότι για τον Απρίλιο παρέχει κουπόνια αξίας 600 ευρώ για εκπαιδευτικό επίδομα με τηλεκατάρτιση και ενδεχομένως για το μήνα Μάιο 800 ευρώ επίδομα εφόσον συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων.

Για να καταλάβουμε το απίθανο αυτό αλαλούμ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα κριτήριά της κυβέρνησης είναι:

Πρώτα η επικοινωνία: Δεν ενδιαφέρει η ουσία, το αποτέλεσμα, η επιβίωση των ανθρώπων παρά μόνο πως θα επικοινωνηθεί το οτιδήποτε. Θα πρέπει το τηλεοπτικό κοινό να ακούει για 600 ευρώ με κουπόνια κατάρτισης και να νομίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενισχύονται άμεσα με χρήματα.

Δεύτερο κριτήριο, στο οτιδήποτε εξαγγέλλεται θα πρέπει να κερδίσουν και οι δικοί τους άνθρωποι, δηλαδή διάφορα εταιρικά σχήματα, ΚΕΚ που θα αναλάβουν την επιμόρφωση μέσω ΕΣΠΑ με κουπόνια. Η κρίση άλλωστε γεννά ευκαιρίες όπως είπε και ο Άδωνις.

Στο τέλος αφού διασφαλιστούν τα δύο προηγούμενα, θα πρέπει να υπάρχει και μία αόριστη υπόσχεση για το μέλλον, όχι για τώρα βέβαια, ότι ίσως εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν πιθανόν να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ τον Μάιο.

Η ουσία είναι πως, δεν θα δοθούν χρήματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αξίας ούτε ενός ευρώ, μόνο κουπόνια τηλεκατάρτισης, όσο για τον Μάιο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε πάλι το ίδιο θέατρο του παραλόγου.

Τον λογαριασμό της κρίσης δεν μπορούν και δεν πρέπει να τον πληρώσουν ξανά οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: