Δελτία Τύπου

Ανακοίνωση ΠΓ Πράττω για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και δημοκρατική λειτουργία κομμάτων

Αθήνα 26/11/2019
Η ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ εκτιμά ότι η συζήτηση για το Σύνταγμα που άνοιξε χωρίς ουσιαστική στρατηγική δέσμευση στην προηγούμενη βουλή, το μόνο που «κατάφερε» ήταν η υποβάθμιση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια διαδικασία για την οποία στο τέλος της απαιτείται μικρότερο ποσοστό ψήφων από οποιαδήποτε άλλη εκλογή που πραγματοποιεί η Ελληνική Βουλή.

Τα κόμματα του κοινοβουλίου κατέληξαν σε ανεύθυνους αριθμητικούς ακροβατισμούς αντί να προχωρήσουν σε μια ριζοσπαστική επιλογή, όπως και προτείναμε: τη δημιουργία ενός καινούργιου θεσμού με την οποία διασφαλιζόταν η αναβάθμιση και συμμετοχή του κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ελλήνων πολιτών. Θεσμός που διασφάλιζε την πλήρη αποσύνδεση η λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων από την εκλογή του Προέδρου.

Η ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ εκφράζει την ανησυχία της για τη συρρίκνωση της εσωκομματικής δημοκρατίας σε ελληνικά κόμματα. Το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο πραγματοποιήθηκε με διορισμένους συνέδρους, κάτι το πρωτοφανές σε Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, αποτελεί επιβολή γραφειοκρατικών μηχανισμών επί της δημοκρατίας.

Η ΠΓ υπογραμμίζει την ανάγκη δημοκρατικής λειτουργίας του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού των κομμάτων που ενισχύονται, μάλιστα, με δημόσια κονδύλια.
Λειτουργία που θα έπρεπε να διασφαλίζει και εγγυάται το ίδιο το Σύνταγμα όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο θεσμικός αναχρονισμός των ελληνικών κομμάτων αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της ίδιας της κοινωνίας της πατρίδας μας.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: