Αρθρογραφία Μελών

Η αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.

του Χρήστου Κουτσονάσιου, Δικηγόρου Αθηνών

Ως είναι γνωστό ο εθνικισμός διαποτιζόμενος από ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις πιστεύει στην ανωτερότητα της φυλής, στην ανωτερότητα του αίματος και της καταγωγής, θεωρεί εξ’ ορισμού κατώτερους τους άλλους, δηλαδή τους ξένους, αυτούς που έχουν διαφορετική θρησκεία, καταγωγή, αντιλήψεις και ιδεολογία, τους υποτιμά, τους εχθρεύεται και προσπαθεί να τους αντιμετωπίσει με την βία, δεν σέβεται την διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και αν δεν βρίσκει εχθρούς μπορεί εύκολα να κατασκευάσει ακόμα και φανταστικούς, μη υπαρκτούς. Δημιουργεί προβλήματα διεθνών σχέσεων και κοινωνικά, αντί να λύνει, δρα φοβικά σε ένα κόσμο πολυπολιτισμικό και παγκοσμιοποιημένο, αντί να ενώνει απομονώνει, χωρίζει, διαιρεί, πατώντας στα πιο φοβικά ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης, στην πιο ακραία δε έκφρασή του ο εθνικισμός οδηγεί σε φασιστικές εκτροπές (Ναζιστική Γερμανία).

Δυστυχώς ο εθνικισμός είναι πανταχού παρών στην εποχή μας και δείχνει να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε όλη την Ευρώπη. Εκμεταλλευόμενος το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων, δημαγωγώντας ασύστολα υποδεικνύει ως αιτία του προβλήματος τα θύματα, δηλαδή τους πρόσφυγες, αντί για τους θύτες, τις κυρίαρχες πολιτικές και στρατιωτικές ελίτ της Δύσης που προκαλούν και διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και δημιουργούν τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Η χώρα μας ήταν πάντοτε μία χώρα που γεωγραφικά και πολιτισμικά ήταν το σταυροδρόμι των ηπείρων (Ευρώπη, Ασία και Αφρική) και ως εκ τούτου ήταν και θα είναι η πρώτη που θα δέχεται τις συνέπειες κάθε προσφυγικής κρίσης. Όφειλε και οφείλει να αναδείξει το προσφυγικό πρόβλημα ως οικουμενικό και ευρωπαϊκό και να επιζητεί με ενεργή πολιτική αντίστοιχες λύσεις, με κύριο περιεχόμενο τον ανθρωπισμό και τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, όφειλε δηλαδή να καταστήσει το πρόβλημα αυτό διεθνές.

Δυστυχώς η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, καταργώντας την σε γενικές γραμμές σωστή πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος από την προηγούμενη, βαδίζει με γοργά βήματα προς επικίνδυνες ατραπούς. Η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσφυγικό ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ενσωματώσει την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση με αστυνομικά μέτρα  Πλέον, βλέποντας μάλλον ότι η αστυνομική αντιμετώπιση δεν λύνει το πρόβλημα, η κυβέρνηση, αντί να διορθώσει την κατάσταση, εμπλέκει τώρα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση και συγκεκριμένα τον υφυπουργό και πρώην αρχηγό ΓΕΣ (επί Υπουργίας Καμμένου), Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο διορίζει ειδικό συντονιστή των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας.

Η περίπτωση του κ. Στεφανή ωστόσο προκαλεί ανησυχία, όχι μόνο λόγω της υψηλής του θέσης στο συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά και λόγω των πρόσφατων εξαγγελιών για αναδιοργάνωση του σώματος των Εθνοφυλάκων, τις οποίες φαίνεται να στηρίζει έμπρακτα αλλά και ανασύστασε και αναβίωσε ως αρχηγός ΓΕΣ στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η Εθνοφυλακή έλκει την καταγωγή της από τα παλιά ΤΕΑ, που πρωτοσυστάθηκαν το 1948 στο απόγειο του Εμφυλίου πολέμου και σκοπό είχαν την δίωξη και καταπολέμηση των αντιπάλων της άλλης πλευράς του Εμφυλίου πολέμου. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στη Βουλή την κατάθεση σχεδίου νόμου που θα αφορά την Εθνοφυλακή και τους εφέδρους, ενώ δεν διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για συγκρότησης μονάδων Εθνοφυλακής σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τα μέλη των Ταγμάτων θα λαμβάνουν την ανάλογη εκπαίδευση. !! Το σχέδιο αναβάθμισης της Εθνοφυλακής έχει αναλάβει ο ίδιος ο υφυπουργός Στεφανής, ο οποίος φέρεται να είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο από το 2017, ως αρχηγός του ΓΕΣ, στην ενίσχυση των εθνικιστικών Λεσχών Εφέδρων με σκοπό τη γενικευμένη στρατιωτικοποίηση, ενώ ήδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στο υπουργείο φρόντισε να στείλει ένα «ιδιαίτερο μήνυμα» στους Εθνοφύλακες και τους Εφέδρους.

Το ενδεχόμενο πάντως να εμπλακεί η Εθνοφυλακή με τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν προκύπτει μόνο μέσα από τη θέση του κ. Στεφανή, αλλά και από δηλώσεις του υπουργού, ότι για το νομοσχέδιο της Εθνοφυλακής, διατυπώθηκαν επίσημες προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν με το αζημίωτο οι εθνοφύλακες και διάφοροι μηχανισμοί γύρω από αυτούς για την «αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών».

Πολλά από τα πρόσωπα που επιλέγουν εθελοντικά να καταταγούν στην Εθνοφυλακή έχουν απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα λόγω των βίαιων πράξεων και των ακραίων θέσεών τους.

Όπως υπενθυμίζει σε σχετικό άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών, μέλη τοπικού Τάγματος Εθνοφυλακής παραλίγο να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο τον Απρίλιο του 2018, όταν μετέβησαν αυτοβούλως σε βραχονησίδα για να υψώσουν σημαία.

Εθνοφύλακες φέρονται να δήλωναν και τα πρόσωπα που είχαν καταλάβει τον χώρο του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα προκειμένου να εμποδίσουν την ανέγερσή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακροδεξιού εθνοφύλακα, και ο πρώην πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δράμα, Παναγιώτης Μπαντέμης, (καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για επίθεση εναντίον δύο γυναικών στο Μεταξουργείο το 2011, ενώ σύμφωνα με τον φασιστικό Στόχο, «διψούσε για μουσουλμανικό αίμα όντας ένας sniper που θα «τους στέλνει στον Αλλάχ από μακριά…»).

Το προσφυγικό πρόβλημα με την εμπλοκή της Εθνοφυλακής και με τον διορισμό του κ. Στεφανή ως ειδικού συντονιστή αντί να οδηγείται σε ύφεση και λύσεις, φαίνεται ότι οδηγείται σε όξυνση και σε παρατεταμένη ανωμαλία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: