Αρθρογραφία Μελών

Συνέντευξη Νίκου Κοτζιά στα ΝΕΑ 12/10/2019

 1. Νίκος Κοτζιάς – ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία ξανά και σε ποια βάση;

Εμείς ήμασταν και είμαστε υπέρ των συνεργασιών στο χώρο της δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε ανακολουθίες και εμείς μέναμε με την απορία. Στις πρόσφατες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΠΡΑΤΤΩ. Αρνήθηκε να στηρίξει υποψήφιους δημάρχους επιλογής μας ακόμα και σε περιοχές που δεν είχε δικό του υποψήφιο και όπου οι υποστηριζόμενοι από εμάς εκλέχτηκαν ακόμα και με 89% (όπως στο Οροπέδιο Λασιθίου)! Ενώ στο δεύτερο γύρο, όπου βρεθήκαμε απέναντι σε υποψήφιο της ΝΔ, αρνήθηκαν να μας στηρίξουν.

 1. Και πώς το εξηγείται αυτό;

Η μόνη καλοπροαίρετη εξήγηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή προέκυψε από την ενοποίηση των παλιών τάσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και των συνεργαζόμενων με αυτόν, ταυτίζει την πολιτική ισχυροποίησης του ως κόμμα με την πολιτική συμμαχιών. Η δεύτερη, όμως, εξ’ ορισμού αναφέρεται σε ξεχωριστές οντότητες.

 1. Και τι επιδιώκετε εσείς; Ποια είναι η βάση για μια συνεργασία;

Εμείς επιθυμούμε μια αριστερά που να είναι πατριωτική και με δημοκρατικό όραμα για τον 21ο αιώνα. Την προώθηση μιας κοινωνίας τεχνολογικά ανεπτυγμένης, με υψηλά εισοδήματα, ανταγωνιστική, θεσμικά ώριμης, δίκαιης και με κοινωνική-περιβαντολλογική ευθύνη. Με αρχές, αξίες και στρατηγική. Μιας κοινωνίας που να αγαπά τον πολιτισμό και στο επίκεντρό της είναι η νεολαία.

Πιστεύω ότι για να προχωρήσει η κοινωνία χρειάζεται έναν δημοκρατικό πολιτισμό συνεννόησης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Με πολιτικούς φορείς με ήθος και σύγχρονες γνώσεις. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια μεγάλη ανατροπή νοοτροπίας. Υπέρβαση  αδιέξοδων εγωισμών, του ωχ-αδελφισμού, της συνενοχής και ανεκτικότητας στο κακό και στο μικροκοτσομπολιό.

 1. Τι σηματοδοτεί η παρουσία του Νίκου Βούτση και του Παύλου Γερουλάνου στην εκδήλωση του «Πράττω» το Νοέμβριο; Συνδέεται με τη «μάχη» για την Κεντροαριστερά; 

Το ΠΡΑΤΤΩ εργάζεται για τη δημιουργία μιας ισχυρής δημοκρατικής – προοδευτικής παράταξης αποτελούμενης από πολιτικούς φορείς με διαφορετική ιστορία και πολιτικό πολιτισμό. Δεν θέλουμε την καταστροφή κανενός και ούτε κάνουμε μάχη ενάντια σε κάποιον, πρόσωπο ή φορέα. Η προοδευτική Ελλάδα έχει κουραστεί απ’ αυτά. Εμείς θέλουμε συνεργασίες που να παράγουν πολιτική και να δημιουργούν έργο.

Ως ΠΡΑΤΤΩ, εργαζόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια στην παραγωγή ιδεών, στο άνοιγμα νέων οριζόντων στην πολιτική, στην οργάνωση του διαλόγου, γιατί και η δημοκρατία χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και οργάνωση. Σε αυτά τα πλαίσια κάνουμε στις 11.11.2019, όπως κάθε δεύτερη Δευτέρα του εκάστοτε μήνα, εκδήλωση διαλόγου. Αυτή τη φορά με δύο εξαιρετικές προσωπικότητες, τον Νίκο Βούτση και τον Παύλο Γερουλάνο, που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν ποιότητα, σοβαρότητα, πείρα και γνώση.

 1. Πώς βλέπετε την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ για το χώρο του «κέντρου»; Υπάρχει «νικητής» και ποιος ο δικός σας ρόλος στην επόμενη μέρα; 

Εμείς είμαστε πολιτικά όντα, όχι επαγγελματίες της πολιτικής. Δεν είμαστε κολλημένοι σε καμία καρέκλα, για αυτό μπορούμε να παίξουμε το ρόλο προώθησης της συνεννόησης ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να κάνουν μεγάλες αλλαγές, σε πρόσωπα, ιδέες, νοοτροπίες, μακριά από προσωπικά πάθη και εγωισμούς. Όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε την πατρίδα και το λαό της, την κοινωνία και κάθε πολίτη.

 1. Νίκη της ΝΔ στις εκλογές με αυτοδυναμία και υποσχέσεις για ανάπτυξη και «επιστροφή στην κανονικότητα». Τι λάθος έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο έκανε αυτοκριτική; 

Είναι θεμελιακό συστατικό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά και μια από τις παραξενιές της, η αλλαγή ακόμα και πετυχημένων κομμάτων. Βέβαια η ΝΔ κέρδισε χάρη και στα λάθη της τότε Κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι η αυτοκριτική βοηθά. Καλό είναι να κάνει αυτοκριτική και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε ένα παράδειγμα, ο Πρόεδρός του αποδίδει τις τρεις ήττες του 2019 – στις δημοτικές εκλογές πήρε δεν πήρε 8% – στη συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, αν δει κανείς τα αποτελέσματα στις δύσκολες εκλογικές περιφέρειες για τις Πρέσπες, όπως είναι η Α’ Θεσσαλονίκης και η Φλώρινα, αυτή η «εύκολη θέση» δεν επιβεβαιώνεται. Αν οι Πρέσπες του κόστισαν αυτό οφείλεται στην άρνηση αξιοποίησής τους, κυρίως στην ανοχή που έδειξε προς τον τότε κυβερνητικό εταίρο. Ο τελευταίος με την  συμπεριφορά του μίκρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του που έδειχνε ως να φοβόταν κάτι.

 1. Πάνος Καμμένος. Συγκρουστήκατε σφοδρά με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα χρόνο μετά τι πιστεύετε ότι εξυπηρέτησε αυτή η επίθεση εναντίον σας από την πλευρά του; 

Η επίθεση αυτή δεν τον οδήγησε πουθενά παρά μόνο στα δικαστήρια. Ίσως είχε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Δεν ξέρω. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο εταίρος της κυβέρνησης δεν είχε διαφωνίες μόνο με το όνομα «Βόρειος Μακεδονία». Επιθυμούσε και τη διάλυσή της, ακόμα και εισβολή σε αυτή, και αλλά απίστευτα χειρότερα. Λειτουργούσε ως «ο Γαρουφαλλιάς της εποχής μας».

Ο Α.Τσίπρας υποστήριξε ότι θα έπεφτε η κυβέρνησή του αν το χειριζόταν διαφορετικά. Όμως, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχε ήδη από το Φθινόπωρο του 2017. Δείτε τα κείμενα από εκείνη τη χρονιά στο βιβλίο που βγάλαμε με τον Σ. Κοτρώτσο («Η μεγάλη διαπραγμάτευση», Πατάκης 2019). Το ίδιο ισχύει όσον αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα θα έλεγα ότι χωρίς τις Πρέσπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε πολύ λιγότερες ψήφους το καλοκαίρι φέτος.

Δεύτερον, τι έγινε μετά την αποχώρηση του εταίρου από την κυβέρνηση που είχε, πλέον, καταψηφίσει τον Τσίπρα; Μήπως προχώρησε ο Τσίπρας σε άρση του ασύλου του Καμένου όπως έκανε η Βουλή για όλους τους άλλους που είχαν μηνυθεί; Όχι. Αντίθετα με επιλογή του ίδιου και του κ.Κατρούγκαλου του έδωσαν, παράνομα, 4 ώρες χρόνο για να με βρίζει μέσα στη Βουλή, στην τελευταία της (!) μάλιστα συνεδρίαση. Πιθανολογώ ότι τα είχαν συμφωνήσει.

Και για να είμαι σαφής: η επίθεση συκοφαντίας μου, δεν έγινε μόνο από τον κυβερνητικό εταίρο, αλλά και από ορισμένους εντός του τότε Μαξίμου, είτε γιατί δεν τους έκανα χατίρια που ζητούσαν, είτε γιατί τους είχα πιάσει με τη γίδα στην πλάτη. Ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς, επεδίωκαν συστηματικά να με «κοντύνουν», διότι όπως έλεγαν, «παραήμουν δημοφιλής» και «ανυπότακτος»!

 1. Μετανιώσατε για την παραίτηση σας από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ είχατε πετύχει ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα; Θεωρείτε ότι ο τότε πρωθυπουργός έπρεπε να έχει κρατήσει άλλη στάση και τι αναφέρατε στην επιστολή παραίτησης σας;

Εγώ είμαι ευχαριστημένος καθότι με την παραίτησή μου διασφαλίστηκε η Συμφωνία. Δεν ξέρω αν και ποιος ήταν εκβιαζόμενος, αν κάποιος κρατούσε κάποιον, αυτό που ξέρω είναι ότι εγώ ήμουν και είμαι καθαρός και δεν είχα να φοβηθώ τίποτα και για αυτό δεν έκανα ποτέ πίσω σε απειλές και εκβιασμούς.

Ως πρωθυπουργός ο Α.Τσίπρας αντιμετώπιζε ανεκτικά και φιλικά εκείνον που πολεμούσε τη συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με ότι έκανε ενάντια σε αυτόν που υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λόγοι πολλοί. Θυμηθείτε τη κοινή τους δήλωση (21.9.18) ότι αναβάλλεται η συμφωνία και το θέμα θα το ξανακουβεντιάσουν έξη μήνες μετά. Κάποιοι νομίζουν ότι η ιστορία γράφεται με τη δική τους γομολάστιχα. Με τη γομολάστιχα φόβου απέναντι στον εταίρο που τους μίκραινε κάθε μέρα. Με επιθέσεις ενάντιά μου. Σκεφτείτε ότι μόνο το Σαββατοκύριακο μετά την παραίτησή μου, παρόλο που τότε δεν είπα τίποτα, γράφτηκαν 24 άρθρα ενάντιά μου με συντονιστή άνθρωπο του Μαξίμου. Έγραψε, μάλιστα, και ο ίδιος με ψευδώνυμο.

Ως προς την επιστολή παραίτησης δεν είναι της ώρας.

 1. Συμφωνία των Πρεσπών. Εκ του αποτελέσματος, επωφελής ή μη

Να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι είναι ευχαριστημένοι με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ γιατί έγινε η καλύτερη δυνατή συμφωνία χωρίς να έχει κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ψήφισε μια συμφωνία ιστορικής σημασίας. Βέβαια, κάποιοι θα ήθελαν να μην την είχα κάνει εγώ. Δεν πειράζει. Όσοι δουλέψαμε για την Συμφωνία υπηρετήσαμε την πατρίδα, επιτελέσαμε το καθήκον μας. Με κόστος; Ναι! Με υψηλό προσωπικό κόστος!

 1. Και πώς σχολιάζετε τη στάση της νέας κυβέρνησης;

Ο ρεαλισμός που ανακάλυψε με ολίγη ντροπή είναι καλό. Αλλά εδώ υπάρχει ένα παιχνίδι: η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί, για λόγους πολιτικούς και ηθικούς, να παρακολουθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν καίγεται στην πράξη κι ας είναι εκκωφαντική στα λόγια. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας την έχει πάρει χαμπάρι και ό,τι μπορεί δεν το εφαρμόζει. Αυτό βολεύει με τη σειρά της τη ΝΔ. Καταγγέλλει τις παραβιάσεις που εκείνη προκαλεί ώστε να τις επικαλείται ως δικαιολογία για τα προεκλογικά καμώματά της. Βλέπετε φύγαμε εμείς, οι των λύσεων, και ήρθαν αυτοί που ζουν από τα προβλήματα.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ειδικά ότι η ανάληψη του ελέγχου του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, γενικότερα της ασφάλειας της, αποτελεί ένα συγκλονιστικό γεγονός αρκεί να σκεφτεί κανείς πώς θα ήταν η ασφάλεια της πατρίδας μας, εάν αυτό τον έλεγχο τον είχε σήμερα η Τουρκία.

 1. Η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και κινητοποιεί και χώρες όπως η Λιβύη να μπουν στο ίδιο παιχνίδι.

Η Λιβύη δεν νομίζω ότι έχει διάθεση ή μπορεί να κάνει κάτι σε βάρος μας. Κάποιοι ισλαμιστές στην κυβέρνησή της που συνδέονται με την Τουρκία πιθανά να το θέλουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια που ξεκίνησα και αμελήθηκε μετά την παραίτησή μου, όπως και πολλά άλλα, να ανοίξει η Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη Λιβύης όπως και εκείνη στη Δαμασκό. Πήγαμε και είδαμε τα κτήρια. Είναι σε καλή κατάσταση. Χρειάζονται, ασφαλώς, ειδικά μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυτά τα είχαμε προετοιμάσει. Επίσης, πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την «άλλη πλευρά» της Λιβύης τον στρατηγό Χάφταρ.

 1. Τι στόχο έχει η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στην Κύπρο και πόσο επικίνδυνη είναι; Τι μπορούν να περιμένουν Αθήνα και Λευκωσία από την ΕΕ και τους συμμάχους τους;

Η Τουρκία είναι αναθεωρητική και νευρική δύναμη. Δοκιμάζει στις θάλασσες και με το προσφυγικό τις αντιστάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Την βρίσκει, δυστυχώς, απροετοίμαστη, ανίκανη, ακόμα και αδιάφορη.

Η Τουρκία επιδιώκει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παραβιάζει την αιγιαλίτιδα ζώνη της Μεγαλονήσου. Η Ελλάδα  έπρεπε να αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις ενεργητικά και όχι με μισόλογα. Ανάλογα, η ΕΕ πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι παραβιάζονται σύνορα που είναι και δικά της.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Τουρκία πρέπει να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και τα δίκτυα που έχουμε φτιάξει στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας. Να ξυπνήσει ένα κίνημα αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Ελληνισμό και να γίνει ουσιαστική η συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου στο πεδίο της ασφάλειας και σταθερότητας.

 1. Υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρείτε ότι μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες για το Κυπριακό και συμφωνία για λύση; Τι επιδιώκει η Άγκυρα για να συναινέσει;

Οι συνομιλίες πάντα χρειάζονται. Αλλά ποτέ δεν πρέπει να γίνονται υπό εκβιασμό. Η πλευρά μας οφείλει να διασφαλίσει τα κέρδη από το Κραν Μοντανά. Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια μπήκε το Κυπριακό στη σωστή βάση ως πρόβλημα κατοχής. Και σε αυτό συμφώνησε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο τελευταίος συμφώνησε και με τη γραμμή μου ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μια Κύπρος ως ένα «φυσιολογικό, κανονικό, κράτος».

Η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ξανακυλήσει, όπως όλα δείχνουν, σε μια στάση αποστασιοποίησης, ανευθυνότητας και ανεκτικότητας στην πράξη των τουρκικών παραβιάσεων. Το Κυπριακό αφορά το μέλλον του ελληνισμού, τις προοπτικές ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το διεθνές δίκαιο.

 1. Επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα και νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Κατά πόσο «θωρακίζεται» η Ελλάδα και δημιουργούνται προοπτικές επενδύσεων Ρεαλιστική η Ελλάδα μπορεί να είναι η εναλλακτική στην Τουρκία;

Εργαστήκαμε το 2017-2018 μαζί με τους συνάδελφους μου ΥΠΕΞ άλλων κρατών για τη δημιουργία δύο τετραμερών ασφάλειας για την Κύπρο. Η μία με ΗΠΑ, Ισραήλ και η άλλη με Αίγυπτο και Γαλλία. Αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά και σε βάθος τα συμφέροντα της Κύπρου. Και για όποιον τον πιάνει η «αριστεροσύνη», καλά θα κάνει να μελετήσει τις συμμαχίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, επίσης, την πολιτική συμμαχιών του Ε. Βενιζέλου. Χρειαζόμαστε να ισορροπήσουμε με την Τουρκία, προκειμένου να κάνουμε έναν ορθό και ορθολογικό διάλογο με κριτήριο τα δίκαιά μας.

Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες τετραμερείς θέλουν προσοχή. Απαιτούν να παίρνεις για να δώσεις και όχι μονομερώς να δίνεις συνέχεια. Απαιτούν να μην μετατραπεί η χώρα σε λιμενάρχη των θαλάσσιων προβλημάτων της περιοχής, ούτε σερίφης για λογαριασμό άλλων.

 1. Ποιες οι σκέψεις σας για την εξελισσόμενη Τουρκική εισβολή στη Συρία; 

Σε οκτώ συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και επί δύο χρόνια έθετα το αίτημα να συζητήσουμε το Κουρδικό. Η σιωπή ήταν προϊόν της επίμονης άρνησης τους να συζητήσουν. Τώρα η ΕΕ βρίσκεται ανέτοιμη και δεσμευμένη από το κάκιστο βέτο της Ουγγαρίας. Οι ΗΠΑ αφού εξέθεσαν τους Κούρδους σε ποικίλους κινδύνους δείχνουν να μη διαθέτουν συνεκτική πολιτική απέναντί τους, ενώ κάποιοι τους δίνουν βορά στον «Αρχιστράτηγο Ερντογάν». Το Ισραήλ ο σύμμαχος των Κούρδων βρίσκεται σε παράλυση από την εσωτερική πολιτική του κρίση.

Η Τουρκία βρήκε, λοιπόν, παράθυρο ανοικτό για να ξεκινήσει πόλεμο. Οφείλουμε να την παρακολουθήσουμε με προσοχή και να αξιολογήσουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση οφείλει να σοβαρευτεί και να μην αφήσει απροστάτευτο κανένα σημείο παρουσίας του ελληνισμού. Τα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται, πλέον, με επικοινωνιακά παιχνίδια.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: