Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στη Realnews 17/3/2019

Πρώην υπουργός Εξωτερικών

 
Οι δήθεν άκαμπτοι πάντα οδήγησαν σε εθνικές ήττες
«Τους αρέσουν οι μεγαλοστομίες, αλλά στην πράξη δεν έχουν κάνει ποτέ κάτι για να δυναμώσουν τις θέσεις της Ελλάδας» 

ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

Συμμαχίες και οικονομική συνεργασία, «καθότι η Τουρκία διαθέτει στην ανατολική Μεσόγειο θαλάσσιες ζώνες», προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς για να διασφαλιστούν η ασφάλεια και οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ για την Αλβανία αναφέρει ότι προέκυψαν προβλήματα από το «βαθύ κράτος στις δύο πλευρές των συνόρων» και μια εμμονή «να μην εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες όπως εκείνη του Ελσίνκι». Παράλληλα, δηλώνει «πεπεισμένος» να συγκροτηθεί μια Δημοκρατική Παράταξη, αριστερή, προοδευτική και πατριωτική, στην οποία εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ αν θα είναι το κέντρο της ή θα συνεργαστεί μαζί της. Επίσης εκτιμά ότι «Ρένα και Παύλος (σ.σ.: Δούρου και Γερουλάνος) θα ήταν ένα εξαιρετικό νικηφόρο δίδυμο».

Εξηγήστε μας γιατί είπατε ότι δεν πρέπει να είμαστε «μοναχοφάηδες» σε σχέση με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου και τι θα μπορούσε να αφορά μια επιχειρηματική συνεργασία με την Τουρκία, την οποία προτείνατε; 
Δύο είναι οι επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Η πρώτη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να λύνει τα προβλήματα. Η δεύτερη να διαιωνίζει τα προβλήματα, ακόμα και αν κακοφορμίζουν. Η δεύτερη θεωρεί κάθε λύση ως ήττα. Γνωρίζουμε τα αποτελέσματα τέτοιων απόψεων: το 1897, το 1922, η κατοχή, το 1974 με το κυπριακό. Οι δήθεν άκαμπτοι πάντα οδήγησαν σε εθνικές ήττες. Τους αρέσουν οι μεγαλοστομίες αλλά στην πράξη δεν έχουν κάνει ποτέ κάτι για να δυναμώσουν τις θέσεις της Ελλάδας. Έχουν επιλέξει την ακινησία και την αδράνεια και επιδιώκουν να την επιβάλουν πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αντίθετα, εγώ με την πολιτική μου, όταν άλλοι έγραφαν κείμενα για τον διαμελισμό της Κύπρου, έθεσα ξανά το Κυπριακό στη σωστή του βάση. Ε.Ε., ο γ.γ. του OHE, οι σημαντικότερες χώρες τάχθηκαν για πρώτη φορά υπέρ μιας Κύπρου ως κανονικού κράτους χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις. Ανάλογα, με τις δικές μας πρωτοβουλίες εξασφαλίστηκε η ασφάλεια της περιοχής για την Κύπρο και το Καστελλόριζο.
Ως προς αυτά που είπα στους Δελφούς και τα αποδώσατε εξαιρετικά στο ρεπορτάζ σας η ουσία της πρότασής μου είναι να διασφαλιστούν α) η ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου, β) οι ΑΟΖ μας γ) οι απαραίτητες συμμαχίες για να αποκρούουμε τις τουρκικές προκλήσεις. Αφού γίνουν όλα αυτά, να εξετάσουμε αν μπορεί να υπάρξει με Τούρκους επιχειρηματίες οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο, καθότι η Τουρκία διαθέτει στην ανατολική Μεσόγειο θαλάσσιες ζώνες. Αυτές τις σαφείς θέσεις οι επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής μου τις παρουσίασαν ψευδώς ως πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και μοιρασιάς του Αιγαίου μαζί της (ενώ εγώ μιλούσα για Μεσόγειο). Συνειδητά δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο. Δεν κάνουν κριτική. Ούτε καν πολεμική. Απλά επιδιώκουν να παράγουν μίσος.

Το Κυπριακό μπορεί να ανοίξει μέσα στο 2019; Μετά από τόσα χρόνια κατοχής, ορισμένοι λένε ότι τα δύο κράτη είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Εσείς τι πιστεύετε;
Δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί το Κυπριακό τους επομένους μήνες σε πορεία λύσης. Σίγουρα θα γίνει διερεύνηση από όλες τις πλευρές για τις εκατέρωθεν προθέσεις. Η πρόταση για δύο κράτη σημαίνει διαμελισμό και αναπαραγωγή των σημερινών προβλημάτων, καθώς και καινούργιων σε χειρότερο πλαίσιο.

Πώς απαντάτε στους ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου για τις βίζες; Λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι είχατε δεσμευτεί πως δεν θα υπογραφεί η συμφωνία για το ονοματολογικό πριν από τις εκλογές; 
Στο ΥΠΕΞ αποκάλυψα δεκάδες σκάνδαλα και για βίζες. Όλα τα έστειλα στα δικαστήρια και υπάρχουν σήμερα σημαντικές αποφάσεις τους ακόμα και φυλάκιση (πρώην πια) υπαλλήλων του υπουργείου. Όλα τα άλλα που λέει είναι εκ του πονηρού και θα αποδειχθούν πανηγυρικά ως ψευδή στα δικαστήρια. Μόνοι μας ποτέ δεν κουβεντιάσαμε τέτοια θέματα. Εξάλλου, όλα τα ήξερε. Είχε ψηφίσει τις προγραμματικές της κυβέρνησης Τσίπρα, που ήδη τον Ιανουάριο του 2015 έθεταν ως στόχο την υλοποίηση μιας πολιτικής σύνθετης ονομασίας. Το ίδιο είχε κάνει και ως υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή. Επιπλέον, είχε συμφωνήσει εξαρχής να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει το θέμα. Γνώριζε, δε, ότι αυτή η συμφωνία είχε χρονοδιαγράμματα.

Είδαμε τη Βόρεια Μακεδονία να απαλείφει το πρώτο συνθετικό της ονομασίας της σε αντιπροσωπεία της σε τουριστικό συνέδριο στο Βερολίνο. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσουν τα Σκόπια κάποιο «παιχνίδι»;
Κάναμε μια ιστορική συμφωνία με δυσκολίες κέρδη και συμβιβασμούς και για τις δύο πλευρές. Από εδώ και πέρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις οφείλουν να φροντίζουν για την υλοποίησή της. Ασφαλώς η άλλη πλευρά, αν διακρίνει αδυναμίες θα δοκιμάσει τα περιθώριά της να πάρει πράγματα πίσω. Πιστεύω, όμως ότι το συμβάν στο Βερολίνο ήταν τυχαίο.

Ήσασταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την Αλβανία, που δυστυχώς δεν έκλεισε. Τι επρόκειτο να περιλαμβάνει και τι προσδοκίες είχατε για τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας από μια τέτοια συμφωνία; 
Ήμασταν στο τέλος της διαδρομής. Προέκυψαν, όμως προβλήματα εξαιτίας της μη λειτουργίας του αρμόδιου στην Αλβανία Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και του βαθέος κράτους σης δύο πλευρές των συνόρων. Καταγράφηκε μια εμμονή να μην υπάρξει δεσμευτική ρύθμιση του τέλους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ακόμα και να μην εφαρμοστούν διεθνείς συμφωνίες όπως εκείνη του Ελσίνκι! Στο τέλος όμως έτσι νομίζω, η ζωή θα απαιτήσει τη λύση τέτοιων θεμάτων. Αυτή θα βρεθεί πιο εύκολα τώρα, καθότι στη διαπραγμάτευση είχαν συμφωνηθεί λύσεις που διασφάλιζαν τα εκατέρωθεν συμφέροντα. Είχαμε κάνει καλή δουλειά για την προστασία της γηγενούς ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, την ΑΟΖ, την προστασία των περιουσιών, την αναγνώριση των εγγράφων και άλλα πολλά.

Γράφονται διάφορα για τη σχέση σας με τον πρωθυπουργό. Συνομιλείτε μαζί του ή υπάρχει τραύμα στη σχέση σας;
Γνωρίζω καλά τα χαρίσματα και τα ταλέντα του πρωθυπουργού, καθώς και τις αδυναμίες του. Εδώ και μισό χρόνο δεν συμμετέχω στην κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, δεν κουβεντιάζουμε. Αντίθετα, ως ΠΡΑΤΤΩ, συζητάμε συχνά με τον Πάνο Σκουρλέτη, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα θέλατε να γυρίσετε στην κυβέρνηση; 
Η παρουσία ενός ανθρώπου της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός. Αν συμμετέχει, το κάνει προκειμένου να υπηρετήσει την πατρίδα καθώς και τις ανάγκες της κοινωνίας. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει η συμμετοχή για τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις. Πιστεύω βαθιά ότι κάθε δημόσια δρων πολίτης πρέπει να αποφεύγει να γίνει καρεκλοκένταυρος. Οφείλει να διαθέτει εναλλακτικές για τη ζωή του. Κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει τις πεποιθήσεις του, προκειμένου να προσαρμοστεί σε αντιλήψεις και νοοτροπίες που δεν τον εκφράζουν.

Μήπως θα σας ταίριαζε περισσότερο το Ευρωκοινοβούλιο;
Όχι, δεν το επιθυμώ, ούτε ποτέ το ζήτησα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός ώστε να ψάχνω σε ποια καρέκλα θα καθίσω. Δεν είμαι στην πολιτική για να είμαι. Όταν νομίζω ότι μπορώ να υπηρετώ καλά τη χώρα και τον λαό, θα είμαι παρών. Σημειώνω ότι το ΠΡΑΤΤΩ εργάζεται σκληρά για να αποκρούσει την επίθεση της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Δεξιάς στηρίζοντας στις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιό του.

Εσείς πώς βλέπετε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά; Θα το προτιμούσατε πιο τολμηρό, όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς την επιλογή του ΠΡΑΤΤΩ να στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο;
Κατ’ αρχάς να σας πω ότι δεν χρησιμοποιώ τον σημιτικής προέλευσης όρο «Κεντροαριστερά». Είμαι πεπεισμένος για την ανάγκη να συγκροτηθεί μια Δημοκρατική Παράταξη στη χώρα, αριστερή, προοδευτική και πατριωτική. Σε αυτή έχουν θέση όλοι όσοι αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για ορθολογική και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη και προάσπιση των δικαίων της πατρίδας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΡΑΤΤΩ στηρίζει σε πολλούς δήμους δικούς του υποψηφίους ενώ στηρίζει και δεκάδες υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, όμως ότι το δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο δεν εκφράζεται μονοσήμαντα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στηρίζουμε τη Δούρου για περιφερειάρχη Αττικής και τον Γερουλάνο για δήμαρχο Αθήνας. Νομίζω ότι ο τελευταίος ο οποίος δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ, αλλά αριστερός σοσιαλδημοκράτης θα ήταν ιδανική περίπτωση στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο μόνος πάντα κατά τη γνώμη μου, που μπορεί να νικήσει τον Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Ρένα και Παύλος θα ήταν ένα εξαιρετικό νικηφόρο δίδυμο.

Θα θέλατε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς;
Εναπόκειται στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει αν θέλει να είναι το κέντρο μιας Δημοκρατικής Παράταξης όπως ήδη σας περιέγραψα, ή εφόσον δεν το θέλει να συνεργαστεί μαζί της. Όχι, βέβαια, με τσιμπολογήματα προσώπων, αλλά αντίθετα στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων και με σεβασμό προς τους άλλους. Δεν πρέπει να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει στους συμμάχους του τι και πώς να το κάνουν, ούτε εκείνοι να επιδιώκουν το αντίστροφο. Ο σεβασμός του διαφορετικού, αλλά φιλικού, πρέπει να είναι η βάση κάθε συνεργασίας.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: