Αρθρογραφία Μελών

O Nίκος Κοτζιάς μιλάει για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.

Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα κατατεθεί η αγωγή του Νίκου Κοτζιά σε βάρος του Πάνου Καμμένο, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Και πρόσθεσε: «Με τον κύριο αυτό θα ασχοληθεί ο εισαγγελέας. Ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν λύση σύνθετης ονομασίας, τον Σεπτέμβριο ψήφισε και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και στην αρχή έλεγε ότι είμαι ο καλύτερος υπουργός Εξωτερικών που πέρασε ποτέ. Μετά άλλαξε στάση, η ιστορία θα δείξει γιατί. Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις τον ώθησαν προς τα εκεί. Ποτέ μου δεν έχω δει τον κ. Σόρος. Αυτός ο κύριος είναι ο εθνικός συκοφάντης και ο εθνικός ψεύτης. Οι άνθρωποι που φέρνουν την ύβρι και την ασέβεια στη δημόσια ζωή υπονομεύουν τη δημοκρατία».

ΚΚΕ – ΝΑΤΟ

«Η άποψη ότι τα δώσαμε όλα στους Αμερικάνους δεν ευσταθεί. Είναι εθνικό μας ζήτημα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι επιλογή του λαού τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 80% των πολιτών στη γειτονική μας χώρα θέλει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ πρέπει να θυμηθεί πώς άνοιξε το μακεδονικό ζήτημα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

«Επί κυβερνήσεων ΝΔ είχαν γίνει αρκετές διαπραγματεύσεις με διαφορετική στόχευση. Η σύνθετη ονομασία δεν ήρθε για πρώτη φορά το 2008. Από το 1993 ήταν στις προτάσεις της ΝΔ η σύνθετη ονομασία. Με την ενδιάμεση συμφωνία αναγνωρίστηκε η σύνθετη ονομασία με το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ. Η ΝΔ έκανε τις πιο περίεργες διαπραγματεύσεις όπως όταν δέχθηκε το «Μακεδονία (Σκόπια) ανάμεσα στο 1992 και το 2008. το καλύτερο όνομα που διεκδικεί είναι το Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Σαμαράς στην πρώτη φάση δέχθηκε νέτο σκέτο Μακεδονία σε κείμενα στην τότε ΕΟΚ, μετά δεν δεχόταν καθόλου τον όρο Μακεδονία, τέλος όταν διεκδικούσε την ηγεσία δήλωσε ότι η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να είναι έναντι όλων και να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα αλλά αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Αυτό όμως είναι που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευσή μας».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

«Οταν η πλειοψηφία των κομμάτων ωρύονται ότι έγινε προδοσία και τα ΜΜΕ φωνάζουν για ξεπούλημα λογικό είναι να επηρεάζεται ο κόσμος. Εχω πολλές αγκαλιές, συγχαρητήρια, καλά λόγια από τους πολίτες, είμαι ένας τυχερός άνθρωπος στη δημόσια ζωή. Μια κυρία με ρώτησε γιατί παραδώσαμε τη Μακεδονία. Το άκουσε στο ραδιόφωνο. Δεν είναι μεγάλη η πλειοψηφία που αντιτίθεται στις Πρέσπες. Τα 80-20 δεν υπάρχουν. Διαμορφώνεται ρεύμα υπέρ της λύσης».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ- ΒΟΥΛΗ

«Οτι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών το είχα πει από τον Δεκέμβριο του 2017. Δεν περίμενα ότι το Ποτάμι θα έχει τέτοια αποδιοργάνωση ούτε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα άφηναν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Οταν φτιάχτηκε το ΚΙΝΑΛ υπήρχε Πολιτικό Συμβούλιο που πήρε απόφαση 5-1 υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Φώφη έμεινε μόνη της και δεν σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας. Ανάγκασε τον Στ. Θεοδωράκη να φύγει και διέγραψε τον Θεοχαρόπουλο. Τι σχέση έχουν αυτά με δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων; Σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης λόγω της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων υπάρχει έλεγχος από την πολιτεία για να προστατεύονται στελέχη από διαγραφές που δεν γίνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΗΜΙΤΗΣ

«Ο κ. Παπανδρέου έχει την ανησυχία μήπως έχει την τύχη του κ. Θεοχαρόπουλου. Θα περίμενα από τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ήθελε να λύσει το πρόβλημα ότι θα ήταν πολύ περισσότερο σαφής και υποστηρικτικός στη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δυνατόν να ανησυχεί αν θα τον βάλει στα ψηφοδέλτια η κα Γεννηματά; Γιατί δεν μιλάει ο κ. Σημίτης; Ως πρωθυπουργός έκανε σειρά μυστικών ενεργειών και συμφωνιών, ήταν έτοιμος. να δεχτεί «Μακεδονία-Σκόπια» και τώρα σιωπά. Ο κ. Σημίτης προσπάθησε να κάνει συμφωνίες με μεθόδους τις οποίες εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ, εξωδιπλωματικές. Ξέρει ότι φέραμε μια πολύ καλή συμφωνία αλλά τους ενοχλεί ότι αυτή η καλή δουλειά έγινε με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και εμένα υπουργό. Αυτή δεν είναι σωστή πολιτική στάση. Είναι για τα σαλόνια και την πλατεία Κολωνακίου».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Πρέπει να μελετήσετε την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μέρτζου. Τότε νόμιζα ότι είναι κοντά στη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών. Νομίζω ότι είναι επηρεασμένος από την πολιτική συγκυρία, παρά ότι είναι πεισμένος ότι δεν είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών. Η κα Γεννηματά δεν έχει καταλήξει τι ακριβώς θα τον κάνει στις εκλογές. Ο κ. Θεοχαρόπουλος λέει ότι του προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Νόμιζα ότι αυτή η θέση θα προσφερόταν στον κ. Βενιζέλο».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η ηγεσία της ΝΔ για να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια στάση ακραίου σοβινισμού που προκαλεί πολλά προβλήματα και την ανάδειξη ιδεών της ακροδεξιάς. Εχω ικανή τη ΝΔ να μην υπερψηφίσει ούτε το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Στην ιστορία υπάρχουν γεγονότα που συμπυκνώνουν τις εξελίξεις. Η υπόθεση των Πρεσπών φαίνεται ότι συμπυκώνει τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις του πολιτικού συστήματος. Είχα προτρέψει τον κ. Τσίπρα να πάρει πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Πρέπει να διαμορφωθεί μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Στη μία εκδοχή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο κορμός αυτής της παράταξης ή να γίνει κάτι άλλο χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ για να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκρότηση μετώπου δεν μπορεί να γίνει βουτώντας πρόσωπα από εδώ κι από εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του. Πρέπει να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Δεξιά που, αν επανέλθει, θα συνδυάζει βαθύ νεοφιλελεύθερο πνεύμα με έναν στέρεο αυταρχισμό, δεν θα έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η Δεξιά άλλοτε ήταν αυταρχική άλλοτε νεοφιλελεύθερη, ποτέ δεν συνδύασε και τα δύο, τώρα το κάνει. Γι αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να ηττηθεί. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τις αρχές και τον κόσμο μας. Δεν είμαι μέλος στην επιτροπή εξωτερικών της Βουλής και δεν θα ήταν κομψό να μπω σήμερα. Δεν νομίζω ότι θα μου γίνει πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό αλλά αν μου γίνει θα απαντήσω στον πρωθυπουργό. Δεν μου λείπει το να είμαι υπουργός. Μ αρέσει να γράφω, έχω μεγάλα σχέδια για συγγραφή βιβλίων».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

https://www.mixcloud.com/widget/iframe/?hide_cover=1&light=1&feed=%2Fradiofono247%2F21012019-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B1%CF%83%2F

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: