Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στο Έθνος της Κυριακής 16/12/2018

Συνέντευξη ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΑΦΙΔΑ

Μπορεί να έχει παραιτηθεί από την κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και σχεδόν δύο μήνες πλην όμως η πολιτική του παρακαταθήκη τον κρατάει στο επίκεντρο των
πολιτικών εξελίξεων μέσω ΠΓΔΜ και όχι μόνο.Ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει στο Έθνος της Κυριακής χωρίς διπλωματικές περιστροφές για όλους και για όλα για την κυβέρνηση και τους ΑΝΕΛ τις Πρέσπες και τον Ζάεφ τις εκλογές το Πράττω αλλά και τους επίορκους διπλωμάτες δίνοντας απαντήσεις αλλά και θέτοντας τα δικά του ερωτήματα.
-Κρίνοντας από τις τελευταίες κινήσεις της ΠΓΔΜ τροπολογίες δηλώσεις θεωρείτε ότι η πλευρά Ζάεφ ανταποκρίνεται στο γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών
-Από την αρχή ήμουν σίγουρος ότι θα ανταποκρίνονταν στα συμφωνηθέντα αρκεί να τους γίνει η κατάλληλη υπενθύμιση διότι και εκείνοι θέλουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και γνωρίζουν ότι ως προς την EE η Ελλάδα θα έχει δυνατότητες χρήσης βέτο για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Θα ανταποκρίνονταν διότι η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη φίλη χώρα και για εκείνους. Απλά μερικές φορές όπως πρόσφατα όταν κατέγραψαν ορισμένα κενά στην ελληνική εξωτερική πολιτική προσπάθησαν να κάνουν επικοινωνιακή χρήση αυτών των κενών στο εσωτερικό τους. Χάρη στην παρέμβαση που έγινε νομίζω έχουμε τελικά ένα κείμενο στο κρίσιμο Αρθρο 49 του Συντάγματος της FYROM που ανταποκρίνεται πλήρως σε ό,τι είχαμε συμφωνήσει ο Ντιμιτρόφ και εγώ και έχει εγγραφεί στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

-Λέγεται ότι από τη Συμφωνία των Πρεσπών λείπουν ασφαλιστικές δικλίδες ικανές να αποτρέψουν αυθαίρετες ερμηνείες

-Καιρός είναι η χώρα μας να πάψει να είναι φοβική απέναντι σε μια χώρα που έχει μόλις το 6 του ελλήνικού ΑΕΠ το 1/7του πληθυσμού και το 2% της αμυντικής ικανότητάς μας.
Πρέπει να πάψουν κάποιοι να θέλουν η Ελλάδα να μην έχει αυτοπεποίθηση και να συμπεριφέρεται μονίμως ως το θύμα των μεγαλων σχεδίων μικρών χωρών που μαλιστα θέλουν πλέον να είναι φίλοι μας. Οπως έχω πει εξαρχής και το γνωρίζει κάθε φοιτητής πρώτου εξαμήνου στις διεθνείς σχέσεις και στο διεθνές δίκαιο κάθε συμφωνία γίνεται αντικείμενο διαπάλης για τη διαμόρφωσή της και αντικείμενο μάχης για την ερμηνεία της. Εδώ υπάρχουν συμφωνίες όπως αυτές της Λωζάννης ή του Ελσίνκι ή ακόμα πιο έκδηλα ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις και τρίτες χώρες όπως το Ιράν όπου καταγράφονται συνεχείς αμφισβητήσεις. Ο μόνος δρόμος-δικλίδα είναι οι καλές σχέσεις η δίκαιη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Η αξιοποίηση των διεθνών πλαισίων ιδιαίτερα διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουν οι δύο χώρες όπως ο OHE, ή ανήκει μόνο η Ελλάδα και θέλουν να ενταχθούν οι γείτονές μας, όπως είναι η EE.
Ακόμα χρειάζεται ανάπτυξη και βάθεμα των σχέσεων σε όλους τους τομείς η δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης. Δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από ό,τι σκέφτονται όλοι εκείνοι που είναι συνυπεύθυνοι που μας έφεραν μέχρι εδώ. Που συνέβαλαν στο να κακοφορμίσει ένα τέτοιο πρόβλήμα και οι οποίοι ανοήτως υιοθετούν κάθε λανθασμένη δήλωση που γίνεται από την άλλή πλευρά επειδή επιθυμούν να πανικοβάλλεται η χώρα και να ζει μέσα στον φόβο. Τέτοια συμπεριφορά αντιστοιχεί σε ανθρώπους που θέλουν να είναι το πρόβλήμα και όχι η λύση που βγάζουν κέρδη από καταστάσεις αδράνειας και δεν επιθυμούν ενεργητική εξωτερική πολιτική.

-Μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα εάν κρίνει ότι αθετούνται σημεία της Συμφωνίας;

-Μα ασφαλώς. Διαθέτει πολύ περισσότερα εργαλεία σε σχέση με εκείνα που διαθέτει η άλλη πλευρά. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει την πορεία της στην EE. Να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια. Αλλά η δική μου επιθυμία είναι να μη σκεφτόμαστε με τέτοιο τρόπο. Επιδίωξη μας πρέπει να είναι η σταθερή και θετική ανάπτυξη των σχέσεων μας σε πλαίσιο εμπιστοσύνης και προς όφελος και των δύο πλευρών όπως και της σταθερότητας στην περιοχή.

-Μήπως όμως έχουν εν τω μεταξύ αλλάξει οι ισορροπίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο απέναντι στη Συμφωνία;

-Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολίες για την πίστη τους στον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην περιοχή. Ούτε κάποιοι να κάνουν σκέψη για αναβολή των αποφάσεων. Ολα τα πράγματα έχουν την ώρα τους και εμείς την ευθύνη τους. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει σαφή πλειοψηφία στη Βουλή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προτείνω δε στη ΝΔ αλλά και στα άλλα μικρότερα κόμματα να επιτρέψουν να διεξαχθεί στη Βουλή η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας με μυστικότητα και να αφήσουν ελεύθερους τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα θα είχε πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα εάν είχατε παραμείνει στο ΥΠΕΞ;

-Η πρόσκληση προς Τσίπρα ήταν για τις 12/12 επειδή όμως στις 13/12 ήταν η συνάντησή μου στην Ουάσιγκτον (για τη στρατηγική συζήτηση με τις ΗΠΑ) οι Ρώσοι δέχθηκαν να μετακινηθεί η πρόσκλησή τους στις 7/12 επειδή όλοι θεωρούσαν την παρουσία μου απαραίτητη. Οι αντίπαλοι μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής λένε επί του θέματος πλειάδα παραμυθιών. Σε ένα non paper που κυκλοφορούσε πρόσφατα λεγόταν ότι η Μεικτή Διυπουργική με τη Ρωσία αναβλήθηκε εξαιτίας των γεγονότων του καλοκαιριού του 2018, όταν η αναβολή αφορούσε μια συνάντηση προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2017 και έγινε εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Ρώσοι ήθελαν στην αντιπροσωπεία τους να συμμετέχουν εκπρόσωποι της υπό κατοχής Κριμαίας κάτι που δεν το προστιάθησαν ούτε πριν ούτε μετά με οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ανάλογες συναντήσεις.

-Πώς κρίνετε το ξεπάγωμα των ελληνορωσικών σχέσεων;

-Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα ιστορικός φίλος μας. Ομως πρέπει να μας σέβεται και να μην επεμβαίνει στις υποθέσεις μας με οποιοδήποτε πρόσχημα και κάποιοι στην Ελλάδα επιτέλους πρέπει να πάψουν να θεωρούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως μια περιττή πολυτέλεια.

-Στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ. Πόσο σημαντικός είναι;

-Στην εξωτερική σου πολιτική δεν έχεις φίλους, έχεις ίσως φιλικές σχέσεις, αλλά και αυτές καθορίζονται από τα εκατέρωθεν συμφέροντα. Σήμερα ο φιλοτουρκισμός των ΗΠΑ διέρχεται κρίση, η Ελλάδα έχει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια και η Ρωσία πολεμά μαζί με την Τουρκία στη Μέση Ανατολή. Η πραγματικότητα δεν είναι για να μας φοβίζει αλλά για να τη μελετούμε και να αξιοποιούμε τις αντιφάσεις της.

-Το Πράττω άνοιξε τα χαρτιά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως προς τις βουλευτικές θα σας δούμε υποψήφιο;

-Δεν νομίζω για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά όπως έλεγε και ο Καρλ Μαρξ η ζωή έχει περισσότερη φαντασία από εμάς τους ίδιους.

-Μια πρόβλεψη για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

-Αν η κυβέρνηση γίνει πιο προσεκτική ορισμένα μέλη της λιγότερο επιπόλαια και κάποιοι εργαστούν σκληρά και όχι επιφανεισκά μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Προϋπόθεση να
τελειώνει με τους ΑΝΕΛ και να συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ορθολογική του συνεργασία με τη δημοκρατική-αριστερή παράταξη στην οποία κατατάσσω και το Πράττω. Εκλογές μπορεί
να γίνουν τον Οκτώβρη αλλά ίσως και πιο νωρίς.

-Το Πράττω κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός ειδικού θεσμού εκλογής Προέδρου. Έπεται συνέχεια προτάσεων;

-Νομίζω ότι η πρότασή μας είναι η πιο δημοκρατική. Κέρδισε μεγάλή μερίδα των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων σοβαρών ανθρώπων. Είναι η μόνη με την οποία αποφεύγεται η διαλυση της Βουλής και οι εκλογές. Ο πυρήνας της είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος/θεσμού που θα αποτελείται από τους 300 βουλευτές, εκατό εκπροσώπους των περιφερειών αναλογικά επιλεγμένων, εκατό από τους δήμους και 101 με κλήρωση όπως πρότασσε και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Εχουμε κάνει επίσης σειρά άλλων προτάσεων μεγάλης σημασίας όπως για τον εκδημοκρατισμό της δικαιοσύνης απορώ που η κυβέρνηση άφησε ένα τέτοιο θέμα εκτός. Μιλήσαμε αναλυτικά και για την ανάγκη κοινοβουλευτικού ελέγχου των ανεξάρτητων Αρχών και των μυστικών υπηρεσιών για την ουσιαστική ορθολογικοποίηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.Συνολικά οι προτάσεις μας προσβλέπουν σε περισσότερη δημοκρατία και αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί να υπάρχουν δομές εκτός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

-Δώδεκα ναυτικά μίλια. Είναι η στιγμή κατάλληλη για να ξεκινήσει η τμηματική επέκταση;

-Η στιγμή ήταν κατάλληλή εδώ και δεκαετίες Αλλά κανείς δεν κάθισε να κάνει την προεργασία που ήταν να μετρηθεί με ακρίβεια το κλείσιμο των κόλπων και οι γραμμές βάσης και μετά να μετρηθεί με ακρίβεια η αιγιαλίτιδα ζώνη σε κάθε περιοχή. Επί δύο χρόνια κάναμε αυτή την επίπονη δουλειά με Ελλήνες και ξένους ειδικούς. Οι οπαδοί της αδράνειας δεν θέλουν να επεκτείνει η Ελλάδα τα θαλάσσια εδάφη της με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει τμηματικά διότι έτσι δείχνει να υποχωρούμε έναντι τρίτων. Η αληθινή υποχώρηση όμως είναι όταν δεν κάνεις τίποτα στο όνομα του ότι θα έχεις στο ένα ή στο άλλο σημείο δυσκολίες.

-Turkish Stream ή EastMed. Η Ελλάδα μπορεί να τα συνδυάσει όλα;

-Η Ελλάδα πρέπει να συνδυάσει όλες τις δυνατότητές της. Να μελετά προσεκτικά όλα τα σχέδια. Να γνωρίζει πώς να συνδυάζει διαφορετικά πράγματα αλλά δεν πρέπει να είναι εύπιστη στα μεγαλα λόγια. Να είναι φειδωλή στις υποσχέσεις και να εργάζεται πολύ και αποτελεσματικά.

-Θα επιστρέφατε στο ΥΠΕΞ;

-Υπηρέτησα και υπηρετώ την πατρίδα από όποιο πόστο είμαι χρήσιμος και έχω τις δυνάμεις να ανταποκριθώ. Αρα το πραγματικό ερώτημα είναι πότε για ποιον λόγο σε ποιες συνθήκες.

-Εχετε αναθεωρήσει κάποιες από τις επιλογές σας;

-Είμαι ένας άνθρωπος που διδάσκεται από την πείρα του. Δεν μετανιώνω σχεδόν ποτέ διότι ό,τι κάνω το κάνω καλή τη πίστη με αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος. Γι αυτό αποποιήθηκα την περιουσία μου. Γι αυτό πολλές φορές δεν δέχτηκα να γίνω υπουργός και έκανα δύο σημαντικές για μένα παραιτήσεις. Αυτό που μετρώ και γνωρίζω είναι τα λάθη μου. Και αυτά είναι στοιχείο της ζωής μου. Εκείνο που προσπαθώ να κάνω είναι να αποφύγω να τα επαναλάβω. Γι αυτό μετρώ το μπόι μου με τα προβλήματα και όχι με το μπόι των άλλων.

-Πώς κρίνετε την αρνητική κριτική που δεχτήκατε μέσω ανακοίνωσης από την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων;

-Η ανακοίνωση ήταν στην πραγματικότητα του προέδρου της Ένωσης μέχρι πριν λίγο διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του αρμόδιου της ΝΔ για το ΥΠΕΞ. Αυτά που είπε ήταν σαφώς λανθασμένα. Εγώ υπερασπίστηκα πάντα την υπηρεσία. Σε όλες μου τις τοποθετήσεις μίλησα για το πόσο καλό είναι το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών.
Στοιχείο αυτής της υπεράσπισης είναι ότι έστειλα όλους τους επίορκους υπαλλήλους στην Εισαγγελία. Το να στηρίζεις την πλειονότητα των καθαρών ενάντια στους βρώμικους δεν αποτελεί απαξίωση των διπλωματών. Κάθε άλλο.
Ο κύριος πρόεδρος της ΕΔΥ προτίμησε να υπερασπιστεί αυτούς τους επίορκους. Αυτό είναι δικό του και όχι δικό μου πρόβλημα. Οι παράνομες βίζες για ανηλίκους που έπιασα, υπάρχουν. Τώρα γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης που δεν είναι δεξιά στήριξε έναν σκληρό δεξιό για πρόεδρο είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν πήρα καμία απάντηση από όσους έχουν κάνει την επιλογή.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: