Δελτία Τύπου

Σημεία από την συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στους Λυριτζή Καμπουράκη στον real fm 13/12/2019 (ηχητικό)

-Για ισχυρισμούς Καμμένου περί «μυστικής συμφωνίας» Κοτζιά – Ζάεφ

1.Ο κύριος αυτός νομίζει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πεθαμένη. Αυτές τις δηλώσεις τις κάνει, γιατί είναι ο ίδιος πεθαμένος πολιτικά και το κόμμα του.

2.Πιστεύει ότι είναι εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε ο αποσυντονισμός του κόμματός του αρχικά στην Β.Ελλάδα και μετά στην υπόλοιπη. Η τάση της πτώσης του κόμματός του είναι πολύχρονη και δεν φταίνε ούτε οι Πρέσπες ούτε ο Κοτζιάς.

3.Οταν άρχισε να λέει τις ανοησίες του, του είπα ότι πρέπει με μεγάλη προσοχή να διαλέγει τους φίλους του και με μεγαλύτερη τους εχθρούς του. Αυτός δεν κάνει ούτε για φίλος μου ούτε για εχθρός μου.

4.Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποδοκιμάσει (σ.σ. τον Καμμένο), γιατί λέει ψέματα ο εταίρος του.

5.Η ακροδεξιά έλεγε ότι υπάρχει μια συναλλαγή, μυστικές διπλωματίες, κάτω από το τραπέζι. Και τα λέει και ο εταίρος της κυβέρνησης.

6.’Η εγώ έκανα με τον Τσίπρα «μυστική συμφωνία» και χτυπάμε (σ.σ. ο Καμμένος) το σαμάρι για να πονέσει ο γάϊδαρος, ή ο Τσίπρας δεν ήξερε τι του γίνεται, κι’ εγώ έκανα διάφορα κολπάκια. Και στις 2 περιπτώσεις λέει (σ.σ. ο Καμμένος) ψέματα.

7.Δεν βλέπω για ποιο λόγο να επικοινωνήσω με τον πρωθυπουργό. Επικοινώνησα με το γραφείο του και τους είπα «παιδιά, μαζέψτε τα αυτά». Αλλά, τα ίδια είχα πει και στο υπουργικό συμβούλιο.

8.Η κυβέρνηση όφειλε να υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε συμφωνήσει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης, αλλά δεν έγινε για να μην ενοχληθεί ο μικρός εταίρος της.

9.Ο κύριος αυτός, στο όνομα του οποίου δεν αξίζει να αναφερθώ, μέτρησε τα κουκιά του και κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Διότι η πλειοψηφία των βουλευτών του δεν θα τον ακολουθήσει.

10.Τώρα έχει πάει στο δεύτερο μοτίβο. Αφού δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, θέλει να πείσει τουλάχιστον τους βουλευτές του που είναι υπουργοί, όταν αυτός θελήσει να αποχωρήσει, να φύγουν κι’ εκείνοι.

11.Προσπαθεί να πάει τη συμφωνία των Πρεσπών μετά τον Μάρτιο, και ελπίζει το Μάϊο να έχουμε εκλογές, και να είναι ο ένας μεταβατικός μήνας προς τις εκλογές, που να μην είναι στην κυβέρνηση.

9.Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα ψέματα να τροφοδοτούν τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

10.Τις ακροδεξιές αντιλήψεις υϊοθέτησε και ο κ.Μητσοτάκης, αλλά δε νομίζω ότι στο βάθος τις ψυχής του τα πιστεύει.

 

-Για δηλώσεις Ζάεφ.

1.Ο Ζάεφ έκανε μια ατυχή διατύπωση τις προάλλες την οποία πήρε πίσω. Κι’ αυτό, προκειμένου να φτιάξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει. Κι αν δε κανείς τις αλλαγές που έφερε στο Σύνταγμα, είναι όλες στο πνεύμα των Πρεσπών.

2.Η βασική διαφορά που είχα επισημάνει και έπεισα την κυβέρνηση να παρέμβει, ήταν όσον αφορά το άρθρο 49. Το είχε μισοαλλάξει αλλά το πνεύμα (σ.σ. του αλυτρωτισμού) παρέμενε. Τώρα το άλλαξε στο πνεύμα των Πρεσπών και το έκανε όπως στο ελληνικό Σύνταγμα.

3.Σέβεται την ακεραιότητα και αυτονομία των άλλων χωρών, και δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά τους. Αλλαξε το «μακεδονικό έθνος» και το έκανε «διασπορά», όπως στο ελληνικό Σύνταγμα. Αρα, είμαστε εντάξει.

-Για την παραίτηση Κοτζιά – πολιτικές επισημάνσεις

1.Δεν με «πέταξε» ο Τσίπρας. Παραιτήθηκα. Επιτέλους, να υπάρχει κι ένας άνθρωπος-πολιτικός στην Ελλάδα ο οποίος υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τις απόψεις του. Και, όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να τις υπερασπιστεί με τον τρόπο που ξέρει, παραιτείται.

2.Παραιτήθηκα, όμως, και πάλι βρίσκομαι κατηγορούμενος. Όπως το ίδιο με κατηγόρησαν επειδή έστειλα κηφήνες του ΥΠΕΞ στον εισαγγελέα. Τους έπιασα με το δάκτυλο στο μέλι και με κατηγόρησαν από πάνω. Ο πρόεδρος των διπλωματικών υπαλλήλων που ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Κουμουτσάκου.

3.Στην περιορισμένη μου παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή, τώρα νοιώθω πιο αγαπητός από ποτέ. Και η 2η στιγμή, που ένοιωθα το ίδιο, ήταν όταν απέτρεψα την καταστροφή του Κυπριακού.

 

-Για συμφωνία των Πρεσπών

1.Τον Γενάρη θα πρέπει να έχουμε τελειώσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και εδώ, στην Ελλάδα.

2.Η κυβέρνηση της FYROM πότισε με ιδρώτα και αίμα την προσπάθειά της να περάσει τη συμφωνία. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση γι’αυτούς.

3.Εχουμε πιάσει τις συζητήσεις για τη μια ή την άλλη διατύπωση, αλλά έχουμε ξεχάσει το σοβαρότερο: Ότι αλλάζει το όνομά της αυτή η χώρα. Σαν ο γείτονάς σας να σας υποχρέωνε να αλλάξετε το όνομα του παιδιού σας.

4.Η Βουλγαρία που έχει αναγνωρίσει την Φυρομία σαν «Μακεδονία», τώρα λέει δεν αναγνωρίζει τη σλαβομακεδονική γλώσσα. Προτιμώ να θέλουν (σ.σ. τα Σκόπια) να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από Βούλγαρους και Σέρβους, παρά να είναι εχθρικοί απέναντί μας.

5.Μπήκαν (σ.σ. στη FYROM) οι Τούρκοι και απέκτησαν μέγιστη επιρροή. Οι στρατιωτικοί και η πολιτική ελίτ σπουδάζει στην Τουρκία. Είναι καλύτερα να προσδεθούν (σ.σ. τα Σκόπια) στην Τουρκία ή να είναι φίλοι μας;

-Για την στάση «Πράττω» – Κοτζιά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση

1.Εμείς θα στηρίξουμε την κυβέρνηση μέχρι τέλους.

2.Συνεργαζόμαστε με ευρύτερες δυνάμεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποστηρίζουμε, πχ, την Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Γερουλάνο στο Δήμο Αθηναίων. Αυτός είναι ΠΑΣΟΚ, όχι ΚΙΝΑΛ. Κακώς δεν τον υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

3.Κάνουμε πολιτική συμμαχιών στο εσωτερικό της χώρας, που είναι αυτή που διακηρύττει ορθότατα ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη. Η Αριστερα με σοσιαλδημοκράτες, σοσιαλιστές … Αυτό τους λέω να το κάνουμε και στην Ελλάδα.

4.Κατ’ αυτούς (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Κατ’ εμέ είναι. Ο Σεπτέμβρης με τον ανασχηματισμό ήταν η καλύτερη ευκαιρία. Υπήρχε η πλειοψηφία για διαφορετική κυβέρνηση.

5.Να μην παρεξηγούνται επειδή υπάρχουν άλλοι με διαφορετική γνώμη. Στην Αριστερά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι εχθρότητα. Καμιά φορά, όταν είσαι διαφορετικός, σε βλέπουν σαν εχθρό. Είναι λάθος.

-Πολιτικές και προσωπικές επισημάνσεις

1.Δεν πήγα ποτέ μου στα σαλόνια. Για 4 χρόνια που ήμουν υπουργός, δεν πήγα ούτε μια φορά.

2.Εγώ παίρνω σοβαρά τη δουλειά που κάνω και όχι τον εαυτό μου. Φοβάμαι ότι στην πολιτική σκηνή της χώρας πολλοί παίρνουν στα σοβαρά μόνον τη φάτσα τους και όχι τα καθήκοντά τους.

3.Μετράω τον εαυτό μου με το πρόβλημα και όχι με το μπόϊ των άλλων. Γιατί οι περισσότεροι πολιτικοί τον μετράνε με το μπόϊ των άλλων, και τους βρίσκουν … μικρότερους. Ο στόχος όμως είναι να ψηλώνουμε για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας.

 

-Για αιγιαλίτιδα, κ.α.

1.Οταν έγινα υπουργός έμεινα κατάπληκτος με το τι δεν είχε κάνει το ΥΠΕΞ. Αδράνεια.

2.(Για αιγιαλίτιδα) Κάτσαμε 2 χρόνια και κάναμε σκυλίσια δουλειά με καταπληκτικούς Ελληνες – Ελληνίδες και ξένους (Βρετανοί, Καναδοί που είναι οι καλύτεροι διεθνώς) χαρτογράφους.

3.Η Αλβανία έκλεισε τους κόλπους της, και με τρόπο λαθεμένο, μάλιστα, το 1977. Αυτό το πηγαίνουν στον ΟΗΕ, το αφήνουν για 1 χρόνο με τους χάρτες, και όποια χώρα θέλει, μπορεί να κάνει ένσταση. Η Ελλάδα ούτε γι’αυτό έκανε ένσταση, όχι μόνο για την ονομασία της γλώσσας της FYROM.

4.(Για αιγιαλίτιδα). Χρειάζονται προεδρικά διατάγματα. Το κοίταξε η νομική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

5.(Για αιγιαλίτιδα – Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει νόμο και όχι προεδρικά διατάγματα). Φαντάζομαι ο νέος υπουργός Εξωτερικώνσκέφτηκε πιο πολιτικά απ’ότι εγώ που σκεφτόμουν με βάση το διεθνές Δίκαιο. Σκέφτηκε να το βάλει για συζήτηση στη Βουλή και να συζητηθεί με τα κόμματα. Περιμένω:1.Να γίνει αυτό. 2.Να μην υπάρξουν «κοψίματα» (σ.σ. στην αιγιαλίτιδα).

-Για ελληνοαλβανικά

1.Πολύ καλά κάνουν οι δικοί μας και υπερασπίζονται τις περιουσίες τους (σ.σ. Χειμάρρα κλπ). Αυτό έχει να κάνει με την εθνική μειονότητα. Άλλο, όμως, να υπερασπίζεται την περιουσία σου (σ.σ.μειονότητα), και άλλο (σ.σ. κάποιοι στην Ελλάδα) να μην αναγνωρίζουν τα σύνορα με την Αλβανία.

2.Να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε για «Βόρειο Ηπειρο». Γιατί τότε παύουν να είναι προσεκτικοί, ως οφείλουν να είναι, οι Αλβανοί, και βγαίνουν να μιλάνε περί «τσάμικων» και άλλων ζητημάτων.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: