Δελτία Τύπου

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνας Δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης”

Αθήνα 28/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ και ο Πρόεδρος Νίκος Κοτζιάς σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα:

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνας Δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης” Που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 στο
ξενοδοχείο Novotel Athenes (Μιχαήλ Βόδα 4-6).

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α.

Σ’ ολόκληρη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των οικονομικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών. Σήμερα αποτελούν και πάλι το πεδίο των δραματικών κοινωνικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών που συντελούνται παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη οι πόλεις συγκεντρώνουν τα ¾ του πληθυσμού και το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει τα προσεχή χρόνια. Από τη μια μεριά οι πόλεις προσελκύουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης, γνώσης και καινοτομίας. Από την άλλη μεριά, συχνά χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντικά προβλήματα, αυξανόμενες εντάσεις και κοινωνικές ανισότητες. Δίπλα στη συγκέντρωση πλούτου και στο υψηλό επίπεδο κατανάλωσης διευρύνονται οι ζώνες φτώχειας και κοινωνικής υποβάθμισης. Τα προβλήματα της ανεργίας, της έλλειψης στέγης και της φτώχειας είναι περισσότερο έντονα και γίνονται περισσότερο αισθητά στις πόλεις.

Από την άποψη αυτή ο ρόλος της Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού τόσο για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν, όσο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι καθοριστικός. Το ΠΡΑΤΤΩ πιστεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α., στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και πόρων που διαθέτει, στην κατάργηση των υπερβολικών γραφειοκρατικών ελέγχων που στραγγαλίζουν την πρωτοβουλία και οδηγούν σε τεράστιες καθυστερήσεις. Προτείνει τη διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια που θα στοχεύει στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Θα έχει δε τις παρακάτω προτεραιότητες:

 Αύξηση της απασχόλησης με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.

 Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού.

 Λήψη μέτρων για την ομαλή ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.

 Χωροταξικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος.

 Προώθηση της ανακύκλωσης, της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος και της κυκλικής οικονομίας.

 Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την άνοδο της τοπικής οικονομίας.

 Έμφαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στις ποικίλες μορφές δημιουργικής έκφρασης.

 Πόλεις ανοιχτές, ασφαλείς και προσβάσιμες σε όλους του πολίτες.

 Δικτύωση και διεθνής συνεργασία. Συμμετοχή στις συζητήσεις και δράσεις σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με το ρόλο των πόλεων στη σύγχρονη οικονομία και κοινωνία.

 Ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων και στις δημόσιες συμβάσεις.

 Βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης και παραγωγικότητας των Δήμων και Περιφερειών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 Έμφαση στη συνεργασία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, αλλά και με Πανεπιστήμια, δίκτυα και οργανισμούς που μπορούν να προσφέρουν σε γνώση και καινοτομία.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έπληξαν βαρύτατα την Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η Τ.Α. καλείται σήμερα να συμβάλει στην επούλωση των πληγών και στη διαμόρφωση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα. Για πόλεις δημιουργικές και ΄έξυπνες’ που θα ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας, για την αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου ΠΡΑΤΤΩ

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: