ΜΜΕ

Συνέντευξη ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά στον RealFm & στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή & Δ. Καμπουράκη (07.09.2018)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον Υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Επικρατείας, τον κ. Νίκο Κοτζιά. Να τον καλημερίσουμε. Καλή σας ημέρα Υπουργέ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλημέρα σε εσάς. Καλημέρα στις ακροάτριες και στους ακροατές του REALFM.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξαναβγαίνει το μακεδονικό θέμα στην επικαιρότητα πάλι, όχι μόνο γιατί έχουμε το συλλαλητήριο αύριο αλλά και γιατί είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα από τα “WikiLeaks” της προηγούμενης 10ετίας. Του 2008 ήταν..

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά είχαν βγει το 2007 και το 2008.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του 2008 ήταν, αν θυμάμαι καλά. Θα σας ρωτήσουμε και γι’ αυτά, αλλά υπάρχει μια ευρύτερη κινητικότητα, θα έλεγε κανείς, προφανώς επειδή πλησιάζει η ώρα του δημοψηφίσματος στη γειτονική Δημοκρατία. Και προκάλεσε εντύπωση το γεγονός -ας ξεκινήσουμε με αυτό- ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έχει στείλει και συγχαρητήρια στη γειτονική χώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους καλεί να ψηφίσουν κλπ, αναφέρεται στη γειτονική χώρα, όπως και άλλοι διεθνείς παράγοντες με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο. Ούτε «Βόρεια Μακεδονία» – θα μου πείτε δεν έχει ψηφιστεί η συμφωνία – ούτε όμως και το χρησιμοποιούμενο «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Από τους Αμερικάνους ποτέ δεν χρησιμοποιείτο το «πΓΔΜ» από τότε που, επί εποχής Σημίτη, ένα ωραίο βράδυ αναγνώρισαν τη γείτονα χώρα με το νέτο-σκέτο όνομα «Μακεδονία», όπως και 145 άλλα κράτη, και νομίζω ότι έχει φτάσει πια η υποκρισία στο σημείο της ανοησίας, θα έλεγα. Διότι, έχει αναγνωριστεί απ’ όλα αυτά τα κράτη που αποκαλούν τη γείτονα χώρα ως «Μακεδονία», έχει αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, κατά μεγάλη πλειοψηφία, και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ οι υπόλοιποι. Και τώρα να κάνουν σαν μωρές παρθένες «μα πώς ο Τραμπ το λέει Μακεδονία»; Αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει και έτσι τους λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι τους λέει, αλλά σου λέει έχουμε τη συμφωνία μπροστά.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μπροστά. Πολύ σωστά. Αντίθετα, με τη συμφωνία έχουν δεσμευτεί οι Αμερικάνοι να τους ονομάζουν «Βόρεια Μακεδονία». Είναι αυτή η ιστορία και αυτή η υποκρισία ανοησία. Επιβεβαιώνει αυτό που είχα πει στη Βουλή, ότι δυστυχώς η πλειοψηφία των κρατών, τα ¾ των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα ως «Μακεδονία» και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει «Βόρεια Μακεδονία». Δεν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα που τη λέγανε με ένα περίεργο όνομα και τώρα εμείς τους είπαμε «Βόρεια Μακεδονία». Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι ότι κερδίζουμε να μην λέγεται σκέτη «Μακεδονία», αλλά να ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Κάνουν ως να μην ξέρουν. Κάνουν, όπως και πολλοί συνάδελφοι δικοί μου στην πολιτική και πολλοί δικοί σας συνάδελφοι στη δημοσιογραφία, ως να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι αυτοί την ονομάζουν «Μακεδονία».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι ήταν αναμενόμενο από τον Τραμπ να λειτουργήσει έτσι.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μα, πώς αλλιώς θα λειτουργήσει; Ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Επί δικής μας κυβέρνησης, μόλις τελειώσει η διαδικασία, θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους «Βόρεια Μακεδονία». Γι’ αυτό λέμε εμείς ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε, όπως μας λένε. Και οι ίδιοι ξέρουν ότι αναγνωρίστηκε ως «Μακεδονία» και ονοματίζεται ως «Μακεδονία» από τους Αμερικάνους εδώ και 15 χρόνια από την περίοδο των δικών τους κυβερνήσεων. Και τώρα τους φταίει η συμφωνία που θα πάρει πίσω το όνομα. Ε, τί να πω και εγώ; Δηλαδή, η Ελλάδα είναι βαθιά σε μια μικροπολιτική που εγώ, όπως ξέρετε, δεν την ακολουθώ, συνήθως ούτε τα σχολιάζω, γι’ αυτό μιλάω και πολύ σπάνια στα Μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κ. Υπουργέ, αλλά βλέπετε σε όλη αυτή τη διαδικασία να υπερτονίζεται και από τους γείτονες και από τον κ. Ζάεφ, και να είμαστε σε μια φάση προώθησης της εφαρμογής της συμφωνίας, δηλαδή πρέπει και αυτοί να ψηφίσουν όπως οφείλουν στο δημοψήφισμα, να αλλάξουν το σύνταγμά τους κλπ. Προωθείται πάρα πολύ έντονα, δεν ξέρω εάν γίνεται για προεκλογικούς λόγους από την δική τους πλευρά, αλλά προωθείται πάρα πολύ έντονα -και δεν ξέρω και πώς βοηθάει στις δικές μας σχέσεις- η ιστορία, «είμαστε το μακεδονικό έθνος, μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, είμαστε Μακεδόνες, είμαστε Μακεδόνισσες». Το επαναλαμβάνει συνεχώς ο κ. Ζάεφ και αναρωτιέται κανείς και στο εσωτερικό πια της χώρας της δικής μας, πώς στο καλό τα έχουμε βρει και έχουμε πάει σε μια συμφωνία που οι άλλοι επιμένουν σε κάτι το οποίο εμείς υποτίθεται ότι έχουμε διαμορφώσει διαφορετικά στη συμφωνία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρώτα απ’ όλα αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ, όπως και αυτά που λένε οι Αμερικάνοι, η απέναντι πλευρά τα έλεγε πάντα. Δεν τα λέει τώρα εξαιτίας της συμφωνίας. Δεύτερον, τη «μακεδονική» γλώσσα πράγματι την έχουν, διότι εμείς δεν διεκδικήσαμε ποτέ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε «Μακεδονικά». Όσο θυμάμαι από τις σπουδές μου, ο Αριστοτέλης του δίδασκε στα ελληνικά και επειδή η λέξη «μακεδονική» γλώσσα έχει αναγνωριστεί από το 1977 από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ, πάλι κάνουνε τους υποκριτές και πάλι κάνουνε ως να μην καταλαβαίνουν. Και θέλω να σας πω ότι, ακόμα και στην 10ετία του ’50 οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον τρόπο τους, με τις δηλώσεις του Αβέρωφ τότε, αναγνώριζαν τη γλώσσα εκείνων ως «μακεδονική». Το «μακεδονική», όπως ξέρετε, ενοχλεί πιο πολύ από όλους τους Βούλγαρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αυτό είναι αλήθεια.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πιστεύουν βαθιά ότι η γλώσσα αυτή είναι βουλγάρικη παραλλαγή, διάλεκτος βουλγάρικη, και νιώθουν ότι με τη συμφωνία αυτήν αποξενώνονται από τους άλλους βόρειους γείτονές μας. Θα έλεγα λοιπόν επίσης ότι αυτό που ο κ. Ζάεφ προσπαθεί -και λογικό είναι από τη μεριά του- να υπερτονίσει, ας πούμε τη «μακεδονική» γλώσσα που την έχει πάρει από την δεκαετία του ’50 και όχι από εμάς, είναι ότι θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα, στο οποίο δεν θέλει να μετακινηθεί η συζήτηση στο ότι αλλάζει το όνομα της χώρας του. Και μερικοί κάνουν ως να μην καταλαβαίνουν. Είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της. Η πρώτη ήταν η Αυστρία όταν κατέρρευσε η αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που ήθελαν «Γερμανική Αυστρία».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Λεγόταν «Γερμανική Αυστρία» και υποχρεώθηκε να το αλλάξει ως ηττημένη πολέμου. Η fYROM αλλάζει το όνομά της από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», χωρίς να χάσει πόλεμο, εξαιτίας ενός πακέτου διπλωματικού που έκανε με την Ελλάδα. Αυτό το όνομα, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, είναι erga omnes. Erga omnes σημαίνει για όλες τις χρήσεις, και όχι μόνο για όλες τις διεθνείς χρήσεις, αλλά και για την εσωτερική χρήση. Μην νομίζετε ότι τους είναι εύκολο να αλλάζουν το όνομά τους και μάλιστα στο ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η γενική ρητορική του Ζάεφ δεν βοηθάει εδώ. Αυτό να το αναγνωρίσετε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ρητορική του Ζάεφ απευθύνεται στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ένα μεγάλο χωριό είμαστε. Ακούει τώρα ο άλλος από κάτω και σου λέει τι γίνεται εδώ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Που αν το κερδίσει θα είναι κέρδος και θα αλλάξει και το όνομά του. Και πέρα από το όνομά του, έχουμε μια καταπληκτική περίπτωση που δεν υπήρξε στην ιστορία, ένα κράτος όχι απλά να αλλάζει το όνομά του, αλλά να προσαρμόζει όλο το σύνταγμά του σε αυτό, που σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι θεσμοί και τομείς θα φέρουν μπροστά το «Βόρεια». Δηλαδή, η αστυνομία δεν θα είναι «Μακεδονική Αστυνομία», θα είναι «Αστυνομία της Βόρειας Μακεδονίας». Όλα αυτά αλλάζουν. Στον ιδιωτικό τομέα δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί ο καθένας λέει ό,τι θέλει και ό,τι γουστάρει, όπως εξάλλου κάνουν και στην Ελλάδα και δεν μπορεί να το αλλάξει ο καθένας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί όμως θέτουν, μια και το είπατε, οι δικοί μας επιχειρηματίες μερικά ζητήματα που αφορούν στην πιστοποίηση των προϊόντων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, είναι σοβαρό, αλλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα τους γείτονες να λένε, μα γιατί δεν εμποδίζει κανείς την Ελλάδα να χρησιμοποιεί το «μακεδονικό» στα προϊόντα της.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι δεν είπαν αυτό. Είπαν ότι δεν μπορεί να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά. Η αλήθεια είναι η εξής: υπάρχουν δυο πράγματα στην πιστοποίηση. Το ένα είναι από ποιά χώρα προέρχεται. Αυτό αναγκαστικά από τη συμφωνία θα λέει «North Macedonia». Δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». Δεν θα λέει πια «Μακεδονία». Το ζητούμενο είναι σε μια σειρά εμπορικών προϊόντων, που είναι «brand», είναι εμπορικά σήματα, τί ακριβώς θα γράφει. Αυτό θα γίνει στη συμφωνία με μια Επιτροπή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «μακεδονικό ταχίνι» και το «μακεδονικό κουλούρι» κλπ, δηλαδή πώς θα γίνει;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συγνώμη, να πούμε ότι θα συμμετέχουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες και ότι γίνεται κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε κράτος-μέλος και ξέρουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί. Θα πω πάλι εδώ το ίδιο, ότι επί 25 χρόνια όλα αυτά τα προϊόντα λεγόντουσαν «Μακεδονικά». Επί 25 χρόνια λεγόντουσαν «προϊόν» ή «παραγωγής Μακεδονίας». Το προϊόν ή το παραγωγής «Μακεδονίας» τελείωσε. Θα λέει «Βόρειας Μακεδονίας». Τα brand names θα συμφωνηθούν.

Γιατί τώρα το να πάψει να λέγεται «προϊόν Μακεδονίας» και να λέγεται «προϊόν Βόρειας Μακεδονίας» πρέπει εμάς να μας ενοχλεί, εγώ δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή κάνουμε -αυτή είναι η απάτη που κατά τη γνώμη μου γίνεται- ως να μην είχαμε φάει 25 χρόνια κακών διαπραγματεύσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως να μην είχαμε φτάσει σε τετελεσμένα, τα οποία προσπαθούμε εμείς να τα διορθώσουμε, αλλά να ήμασταν όλα καλά. Να λεγόντουσαν «προϊόντα Αζερμπαϊτζάν», «παραγωγή Αζέρων», «προϊόν Αρμενίας» και ξαφνικά να λέγονται «Βόρειας Μακεδονίας». Είναι ψέματα. Εμείς βρήκαμε μια κατάσταση που αυτά λεγόντουσαν «προϊόν και παραγωγή Μακεδονική» και θα λέγονται «της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό είναι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα με το συλλαλητήριο Υπουργέ τί θα γίνει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν το συλλαλητήριο να λύσουμε αυτό το θέμα που έχει προκαλέσει και εντυπώσεις και συζητήσεις πολλές, και αφορά στο παρελθόν με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η αντιπολίτευση λέει ότι «εμείς δεν δεχτήκαμε ποτέ όνομα».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτοί δέχτηκαν όνομα. Πώς δεν δέχτηκαν! Πρότειναν και ονόματα. Και έχουν προτείνει και ονόματα σκέτα «Μακεδονία» και τους το απέδειξα μέσα στη Βουλή με έγγραφα. Και βέβαια, επειδή έχει μεγάλη δύναμη πυρός η αντιπολίτευση -φαινόμενο πρωτοφανές στην ιστορία του δημόσιου χώρου η αντιπολίτευση να έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης- γι’ αυτό μπορεί και ξαμολάει κάθε μέρα οποιοδήποτε λανθασμένο ή διαστρεβλωμένο νέο και είδηση και το περπατάει. Η Ν.Δ. στις διαπραγματεύσεις κινήθηκε ανάμεσα σε μια γκάμα δυο ονομάτων. Το ένα ήταν η αποδοχή του νέτου σκέτου «Μακεδονία» και το δεύτερο ήταν να μείνει το νέτο-σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό της χώρας αυτής, της γείτονά μας, και να ονομαστεί στην καλύτερη παραλλαγή που ζητήσαμε από την κα Μπακογιάννη, ως «Βόρεια Μακεδονία». Το νέτο-σκέτο «Μακεδονία» δεν άντεξαν να το πάνε μέχρι σήμερα, κάνουν σα να μη το έχουν πει τότε. Το δε «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο το ζητούσαν μόνο για διεθνή χρήση, δεν μπόρεσαν να το πάρουν. Και τώρα κάνουν πάλι σα μωρές παρθένες, που εμείς πήραμε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και για εσωτερική χρήση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μου, μισό λεπτό να καταλάβω κάτι. Ο Γκλιγκόροφ τότε και μετά ο Γκρούεφσκι είχε ενημερώσει μέσω των Πρεσβειών ότι «εγώ παιδιά θα δεχτώ ένα «Βόρεια Μακεδονία», αρκεί να πάρω τα υπόλοιπα».

Ν. KOTZIAΣ: Για διπλή ονομασία όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, λέτε εσείς, ότι ήταν ‘μαϊμουδιά’ του Γκρούεφσκι, ο οποίος δεν ήθελε στην πραγματικότητα συμφωνία.

Ν. KOTZIAΣ: Αυτό που γράφει ο Αμερικάνος Πρέσβης, είναι πρώτον ότι ο Γκρούεφσκι, υπό οποιαδήποτε ονομασία αν συμφωνήσει, δεν θα έχει ισχύ στο εσωτερικό της χώρας του, ούτε θα προκαλεί συνταγματικές αλλαγές. Μέσα στη συμφωνία μας έχει ισχύ στη χώρα για να μην έχουμε αλυτρωτισμό από τα μέσα και θα έχει και συνταγματική κατοχύρωση αυτή η αλλαγή, για να είμαστε όσο το δυνατό πιο σίγουροι. Δεύτερον, το «Βόρεια» το είπε σε παρένθεση. Διότι τότε με τη Νέα Δημοκρατία τα συζητούσαν όλα σε παρένθεση. Η Νέα Δημοκρατία συζητούσε «Μακεδονία (Σκόπια)». Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να λέγεται η χώρα «Σκόπια Μακεδονία» νέτα-σκέτα, διότι θα ήταν ένας ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός. Η παρένθεση γνωρίζουμε πολύ καλά φεύγει από τις ονομασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το «Βόρεια» θα φύγει, αλλά τέλος πάντων.

Ν. KOTZIAΣ: Δεν θα φύγει. Πρώτον δεν ήταν γενικής χρήσης, δεύτερον δεν ήταν εσωτερικής χρήσης, τρίτον το είπε σε παρένθεση και τέταρτον δεν το πίστευε. Διότι το πήρε η Νέα Δημοκρατία και το πρότεινε η ίδια στη διαπραγμάτευση, της το απέρριψε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι δεν το πίστευε, αλλά πως λέτε εσείς «δεν το πίστευε, άρα μην υιοθετείτε την μπλόφα του», διότι αυτό λέτε τώρα.

Ν. KOTZIAΣ: Το λέω αυτό, διότι η Νέα Δημοκρατία πήρε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» τότε και το πρότεινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά με την ίδια λογική, αυτός που έκανε μπλόφα.. έκανε και η Νέα Δημοκρατία μπλόφα. Πως γίνεται ο ένας να κάνει μπλόφα και ο άλλος να έλεγε αλήθεια στα ίδια χαρτιά;

Ν. KOTZIAΣ: Υπάρχει μια διαφορά. Ο ένας το έλεγε ως μπλόφα στους Αμερικάνους για να κάνει το καλό παιδί, ενώ στη διαπραγμάτευση δεν το δεχόταν, ο άλλος το πρότεινε ως κανονικότατη πρόταση στη διαπραγμάτευση. Έχει μεγάλη διαφορά σε μια ιδιωτική συζήτηση να λέω «θα μπορούσα να δεχτώ και το «Βόρεια» σε παρένθεση, αλλά όχι γενική χρήση» και είναι άλλο πράγμα να προτείνεις «Βόρεια Μακεδονία» ως όνομα και «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, σκέτο. Να θυμόμαστε πάντα ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατά κανόνα δέχονταν να λέγεται αυτή η χώρα με διπλή ονομασία, σκέτο «Μακεδονία». Είναι άλλο πράγμα το ένα κουτσομπολιό και «ίσως να το λέει έτσι και ίσως όχι» και άλλο να το… Εγώ δεν τους μέμφομαι που κατέθεσαν το «Βόρεια Μακεδονία» στη διαπραγμάτευση, εγώ λέω απλώς ότι δεν το πήραν. Και δεν είναι τυχαίο ότι η κα Μπακογιάννη, είπε ακόμη και πρόσφατα πριν λίγες εβδομάδες ότι «το Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κανονικό όνομα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι το δέχεται.

Ν. KOTZIAΣ: Το Κόμμα το οποίο δεχόταν ακόμη και να λέγεται σκέτο «Μακεδονία» διεθνώς και εσωτερικά, θα μας λέει εμάς γιατί πήραμε ένα όνομα που διεκδίκησε και δεν το πήρε; Η μπλόφα αφορά ότι άλλο πράγμα η ιδιωτική συζήτηση κι άλλο πράγμα η δεσμευτική πρόταση. Νομίζω κι εσείς ξέρετε ότι αν κάνετε μια σύμβαση με τον εργοδότη σας, είναι άλλο πράγμα αν το προηγούμενο βράδυ σας είπε «θα σας δώσω 100.000 € την ημέρα» και είναι άλλο πράγμα όταν εσείς του είπατε «δώσε μου 1.000 το μήνα» είπε αυτός «όχι, 800». Είναι άλλη συζήτηση η μία, άλλη η άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Πείτε μας κάτι, αν υποθέσουμε ότι περάσει στα Σκόπια κανονικά το δημοψήφισμα και έρθει εδώ, αλλά εν τω μεταξύ έχουμε εξελίξεις και βρεθεί μια Κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λέει «δεν θα την κυρώσω», τι θα έχει αυτό; Κατ’ αρχήν το πιστεύετε; Δεύτερον τι επιπτώσεις θα έχει αυτό;

Ν. KOTZIAΣ: Πρώτον, θα περάσει από τη Βουλή επί Κυβερνήσεως δικής μας και θα εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή όχι με σχετική κάτω από 150, αλλά πάνω από 150. Θα εγκριθεί και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεύτερον, αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ποτέ Κυβέρνηση, δεν το νομίζω, εγώ αμφιβάλλω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθετικά λέμε.

Ν. KOTZIAΣ: Είναι υποθετικά, σε αντιστοιχία με τις δημοσκοπήσεις που στήνονται, κατά τη γνώμη μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η ελληνική πλευρά –γιατί έχει μια σημασία που το λέτε- δηλώνει ότι θα φέρει τη συμφωνία στον τρέχοντα χρόνο για να ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, ή υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο –το κρατάω αυτό γιατί δεν είστε μόνοι, υπάρχει εταίρος στην Κυβέρνηση. Και ο εταίρος λέει ότι «πρέπει να περάσει από τον λαό».

Ν. KOTZIAΣ: Έχω υπόψη μου τι λέει ο εταίρος, αλλά οι αποφάσεις στις Κυβερνήσεις λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία και είναι πολύ φανερό ποιος εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο εταίρος είναι πάντα πολύ παραγωγικός και χρήσιμος. Στο ζήτημα αυτό έχει βαθιά λανθασμένες θέσεις, θέλει να τις εκφράσει, είναι δικαίωμά του δημοκρατικό. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι: η Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, στη Βουλή υπάρχει πλειοψηφία κι αυτό το έχω πει από πέρσι αν θυμάστε το Δεκέμβρη, σε μια από τις σπάνιές μου συνεντεύξεις στην τηλεόραση και είχα πει ότι δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία Κομμάτων, θα ψηφιστεί με πλειοψηφία βουλευτών. Και μάλιστα εγώ προκαλώ τη Νέα Δημοκρατία να μην σηκωθεί να φύγει από τη Βουλή με κάποιο πρόσχημα, όταν θα έρθει η συμφωνία, να μείνει και να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση: γιατί η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υποκριτική, ενώ η θέση του κ. Καμμένου δημοκρατικό του δικαίωμα;

Ν. KOTZIAΣ: Εγώ είπα ότι είναι ένα δημοκρατικό Κόμμα που δρα δημοκρατικά. Ο κ. Καμμένος πιστεύει ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε μια ονομασία και σε μια συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης, πιστεύω βαθύτατα ότι γνωρίζει πολύ καλά ποια ήταν η θέση του πατέρα του, ποια ήταν η θέση του κ. Κώστα Καραμανλή, ποια ήταν η θέση της αδελφής του. Και κατά συνέπεια, όπως του είπα σε μια δημόσια δήλωσή μου, όταν έβγαλε με καθυστέρηση δέκα ετών για λόγους επικοινωνιακούς ενόψει της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης εκείνο το τηλεγράφημα της Αμερικανίδας Πρέσβη, είχα πει ότι «είναι δικό του πρόβλημα εάν έχει διαφωνίες με το παρελθόν του Κόμματός του και της αδελφής του, του πατέρα του, του Κώστα Καραμανλή. Είναι ίσως –«ίσως» είπα, και το υπογραμμίζω- πρόβλημα και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα της χώρας». Δεν μπορούν τα οικογενειακά προβλήματα να γίνονται προβλήματα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, ο κ. Καμμένος ήταν Υπουργός του Καραμανλή που τότε τα έκανε αυτά. Πως τώρα δηλαδή είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποκριτής αυτός;

Ν. KOTZIAΣ: Εγώ δεν είπα ότι δεν είναι δικαίωμά του κ. Μητσοτάκη, να είμαστε σαφείς. Εγώ είπα ότι αυτό δεν είναι σε αντιστοιχία με την πάγια ιστορική θέση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ολοφάνερο, και αυτή είναι η εκτίμησή μου, ότι δεν το πιστεύει και ο ίδιος ότι είναι προδοσία ή κακό πράγμα το «Βόρεια Μακεδονία».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά τι συμβαίνει;

Ν. KOTZIAΣ: Έχει πολιτικές σκοπιμότητες. Είπα κάποια στιγμή ότι το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει με την εξωτερική πολιτική είναι να την κάνεις κοιτώντας το εσωτερικό. Είναι η παγκόσμια δηλωμένη σοφία. Ακόμη χειρότερο, που αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα, είναι να κάνεις εξωτερική πολιτική με το βλέμμα σου στραμμένο στο εσωτερικό του Κόμματος, ούτε καν της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έχει ανοίξει η διαδικασία αυτή ουσιαστικά είμαστε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, κ. Υπουργέ; Δηλαδή, βλέπω και τις παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, δηλαδή και ο κ. Στόλτενμπεργκ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρέλαση κάνουν από τα Σκόπια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, κάνουν παρέλαση από τα Σκόπια και ταυτόχρονα πιέζουν ανησυχώντας για κάτι, δεν ξέρω γιατί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Νίμιτς κάτι είπε περίεργο χτες.

Ν. KOTZIAΣ: Ο κ. Στόλτενμπεργκ -πολύ ορθά πράττων κατά την γνώμη μου- εξήγησε στους φίλους μας από την «Βόρεια Μακεδονία» –ας την πούμε εμείς έτσι εδώ στη συζήτησή- ότι αν δεν ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους έγκρισης της συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Σας θυμίζω ότι η αντιπολίτευση με σειρά στελεχών της διατεινόταν ότι, τώρα που ανοίξαμε τη διαδικασία ακόμη κι αν δεν τους ονομάσουμε «Βόρεια Μακεδονία», θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι βαθιά λανθασμένο. Το επιχειρήματά τους να σας πω ποιο ήταν. Ότι αν εμείς δεν εγκρίνουμε τη συμφωνία η Ελλάδα, αυτοί αυτομάτως θα γίνουν μέλη διότι έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι για να ονομαστούν «Βόρεια Μακεδονία» πρέπει να συμφωνήσουν και εκείνοι και εμείς και ότι φρόντισα -και φρόντισε η Ελληνική Κυβέρνηση- να μην ισχύει η παλιά τους αίτηση που είχαν κάνει το 2007 προς ’08 να ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ώστε να μην υπάρξει καμία νομική περιπλοκή, αλλά φροντίσαμε με τη συμφωνία -και ο κ. Στόλτενμπεργκ και καλά έκανε και φρόντισε- να κατατεθεί καινούργια αίτηση με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και τη δέσμευση να έχει εγκριθεί όλη η συμφωνία. Άρα χωρίς την έγκριση της συμφωνίας, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΑΤΟ δεν μπαίνουν.

Ν. KOTZIAΣ: ΝΑΤΟ δεν μπαίνουν. Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο: για να μπουν στο ΝΑΤΟ, πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία, αλλά και να επικυρώσει την αίτηση ένταξής τους, το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι αν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν κάνει δεκτό …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό είναι αυτό, εντάξει. Αν επικυρώσουν όλοι οι άλλοι, τώρα εμείς…..

Ν. KOTZIAΣ: Όχι τη συμφωνία με τα Σκόπια, τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ. Δεν μπαίνει. Θέλει επικύρωση η συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να επικυρώσουμε κι εμείς.

Ν. KOTZIAΣ: Άρα να σας πω κάτι; Τώρα, να είμαστε ειλικρινείς οι δυο μας, πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη «Βόρεια Μακεδονία», παρά εμείς. Γιατί; Γιατί αυτοί κάνουν ψηφοφορία στη Βουλή, εγκρίνουν τη συμφωνία. Κάνουν μετά δημοψήφισμα, εγκρίνουν τη συμφωνία. Πάμε μετά αλλάζουν όλο το Σύνταγμά τους και ακόμη δεν έχουν μπει στο ΝΑΤΟ, διότι πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Δηλαδή αν εμείς είμαστε κακοπροαίρετοι –που δεν είμαστε- θα έλεγε κανείς ότι «αγοράζουνε γουρούνι στο σακί», διότι δεν ξέρουν πού θα βρεθούν μετά από τρεις και τέσσερις μήνες, σε σχέση με εμάς.

Άρα καλή τη πίστη, με εμπιστοσύνη, όπως πρέπει να είναι οι σχέσεις γειτονικών χωρών, προχωράνε σε τρεις διαδικασίες. Τη μία την τελείωσαν, στη δεύτερη είναι καθ’ οδόν και μετά εμείς θα ανοίξουμε τη διαδικασία. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι μας εμπιστεύονται. Γιατί θα κάνουν ψηφοφορία στη Βουλή, δημοψήφισμα, αλλαγή Συντάγματος και ακόμη δεν θα ισχύσει η ονομασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια άλλη άποψη μπορεί να σας πει ότι «μπορεί να σημαίνει ότι βουλεύτηκαν μια χαρά με τη συμφωνία», ας κάνω τώρα το συνήγορο του διαβόλου.

Ν. KOTZIAΣ: Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι δεν θα είχαν αυτή τη μάχη που είχαν. Και θέλετε να σας πω κάτι; Αν ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος βγήκε και είπε ότι «αυτά είναι ψεύδη» και τα λοιπά τα τηλεγραφήματά του, αν είχε πάρει τη συμφωνία που εκείνος ήθελε, δεν θα έλεγε ότι «είναι προδοσία κατάργηση του μακεδονικού κράτους, κατάργηση του μακεδονικού έθνους». Ο κ. Γκρούεφσκι μιλάει ως ο μέγιστος εχθρός αυτής της συμφωνίας και ο κ. Μητσοτάκης μιλάει ως ο άλλος μεγάλος εχθρός αυτής της συμφωνίας. Ο ένας λέει ότι «τα παραδώσαμε όλα εμείς στους Φιρομίτες» και ο άλλος λέει ότι παραδόθηκαν αυτοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει οι δυο Κυβερνήσεις έχουν πανομοιότυπη θέση και οι αντιπολιτεύσεις πανομοιότυπη θέση, εντάξει αυτό δεν είναι πρωτοφανές.

Ν. KOTZIAΣ: Όχι, αλλά αστειευόμενος είπα ότι φαίνεται ότι έχουμε δυο συμφωνίες. Μία που κατατέθηκε στα Σκόπια και μια που κατατέθηκε στην Ελλάδα. Διότι οι κριτικές μαζί, δεν πάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το συλλαλητήριο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνίες εδώ υπάρχουν, συνεχίζουν και θα είναι και το συλλαλητήριο αύριο στη Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω πως το χαρακτηρίζετε ή αν βλέπετε μια ανάπτυξη του εθνικισμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Ν. KOTZIAΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, και ένας άνθρωπος σαν κι εμένα που από τα 15 του διαδήλωνε για διάφορα ζητήματα όπως το Κυπριακό, θα είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσω αυτό το δικαίωμα. Δεύτερον, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να το μετατρέψουν σε άλλου είδους σκηνικό, επίσης υπάρχουν. Τρίτον, ότι μπερδεύονται οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι που δεν έπρεπε να μπερδεύονται, είναι επίσης αλήθεια. Αλλά η δεύτερη και τρίτη αλήθεια, δεν αναιρεί το δημοκρατικό δικαίωμα του καθένα να εκφράζει μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και με νόμιμο τρόπο την άποψή του, τη διαμαρτυρία του, ή ακόμη και την έγνοιά του για ένα ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αλλά άμα λέτε κι εσείς συνεχώς ακροδεξιοί θα μπουν, παπάδες μπαίνουν, οι πράκτορες μπαίνουν, λες του άλλου «μην πας, γιατί θα γίνεις όργανό τους».

Ν. KOTZIAΣ: Εγώ δεν είπα για όργανό του. Να σας πω κάτι; Ποτέ μου δεν χρησιμοποιώ τέτοια πράγματα. Πάντα, τέσσερα χρόνια που είμαι Υπουργός, χαρακτηρισμούς δεν δίνω για κανέναν άνθρωπο και για καμία κίνηση. Εγώ μπορεί να χαρακτηρίσω πολιτικά, πράξεις. Ανθρώπους και φορείς πράξεων, δεν τους χαρακτηρίζω. Δεν είναι σωστό και δεν είναι στην κουλτούρα μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και το θέσαμε τώρα, είπε ο Δημήτρης την έκφραση «πράκτορες». Δεν είναι λογικό να περιμένουμε και από τη δική σας πλευρά, επειδή ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση που αφορά το Μακεδονικό οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, αυτοί οι οποίοι ενεπλάκησαν να εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης; Ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι με τις κινήσεις, τις πράξεις τους, τις συμπεριφορές τους προκάλεσαν μια κρίση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και μάλιστα με αποδεικτικά στοιχεία, όπως έχετε πει εσείς, με αποδεδειγμένα στοιχεία συγκεκριμένα. Και δεν τους έχουμε παραλάβει να τους στείλουμε εκεί που έπρεπε να έχουν πάει.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να ξεχωρίσουμε τώρα τις διαδηλώσεις για το Μακεδονικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το βάζουμε στην άκρη αυτό, εντάξει.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να μην τα συνδέσουμε τώρα έτσι, δημοσίως. Να πάω στο θέμα των Ρώσων διπλωματών που απελάσαμε και τους δυο παράγοντες της ρωσικής ζωής που δεν τους επιτρέπουμε την είσοδο στην Ελλάδα. Αυτή ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας, διότι δε μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου. Τους στείλαμε πίσω στη χώρα τους και ο νοών κατανοεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτούς ναι, εγώ λέω για τη συνεργασία και τις δουλειές που κάνουνε με δικούς μας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό δεν είναι θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως αντιλαμβάνεστε. Εμείς έχουμε ευθύνη για τους ξένους πολίτες, που έχουν μάλιστα επίσημη ιδιότητα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Εξωτερικών, να φροντίζουμε να φέρονται με σεβασμό απέναντι στη χώρα. Και θέλω να σας πω το εξής: Εγώ είμαι οπαδός της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Όπως είδατε, την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Κίνα, σ’ ένα πάρα πολύ επιτυχημένο ταξίδι, το οποίο προκάλεσε το θυμό γερμανικών, αγγλικών και άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων. Επίσης θα είδατε ότι χτες είχε έρθει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, της Λετονίας, αύριο πετάω στη Νορβηγία, την άλλη εβδομάδα έρχονται οι Αμερικάνοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών τους συναντούν αυτούς..

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι με τον τρόπο που τους συναντήσαμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι ο τρόπος ο δικός σας, εντάξει..

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και οι θεσμικές μας συνεργασίες… Εμείς έχουμε μέχρι και διεθνή Οργάνωση με τους Κινέζους μαζί, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που με κοινή πρωτοβουλία, συγκροτήσαμε. Είναι ένα δημιούργημα που αξιοποιεί την ιστορική κληρονομιά της χώρας και το γεγονός ότι ο πολιτισμός μας είναι παρών στο σήμερα και στο μέλλον και της Δύσης. Νομίζω ότι είναι καινούργια πράγματα και ποτέ άλλοτε οι Κινέζοι δεν έλεγαν ότι είμαστε ο καλύτερος φίλος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι γι’ αυτό, ποτέ άλλοτε δεν ενοχλούνταν οι δυτικοί μας φίλοι με τους οποίους επίσης έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Προϋπόθεση, όμως, των σχέσεών μας για να έρθω σ’ αυτό που συζητούσαμε, είναι να μας σέβονται. Όποιος δε μας σέβεται θα έχει κόστος. Το ότι είμαστε σχετικά μικρή χώρα στο διεθνές γίγνεσθαι, δε σημαίνει ότι μπορεί να δικαιούται οποιοσδήποτε να δείχνει ασέβεια ή να παραβιάζει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει ζημιά στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας; Ή έχετε άλλα στοιχεία στα χέρια σας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ δεν ξέρω για ζημιά διότι δεν παρακολουθώ τέτοιου είδους στοιχεία που λέτε εσείς. Δεν ξέρω σε τί αναφέρεστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογική -δημοσκοπική ζημιά..

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εντάξει, οι δημοσκοπήσεις αυτές δε λένε τίποτα όπως ξέρετε, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες εκλογικές μάχες. Αυτό που ξέρω είναι ότι χρειάζεται απ’ την πλευρά της κυβέρνησης και των δυνάμεων που την υποστηρίζουν, πλην του ενός κόμματος που έχει άλλη άποψη, αλλά απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις, πιο εντατική, πιο σταθερή καμπάνια που να εξηγεί το όφελος και την υψηλή ποιότητα της συμφωνίας μ’ αυτή τη χώρα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι έχουμε μερικές γείτονες χώρες που ενοχλούνται από τη συμφωνία αυτή. Ανεξάρτητα τί δηλώνουν δημοσίως. Και ενοχλούνται διότι ανάμεσα στο να διαλυθεί αυτή η χώρα, να τεθεί υπό μεγάλη επιρροή και επίδραση τρίτης χώρας που δεν έχει τις κάλλιστες προθέσεις απέναντί μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους Τούρκους τώρα λέτε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είπα, ο καθένας αντιλαμβάνεται ό,τι αντιλαμβάνεται. Ή να έχουμε καλές σχέσεις μ’ αυτή τη χώρα, η οποία κοιτά προς την Ελλάδα, διότι είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο το τρίτο. Δυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, δυναμώνει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς και αποτρέπει το να έχει πάνω απ’ το κεφάλι της κάποιο κράτος υπό την επιρροή τρίτων.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι, επειδή είπαμε για τις διαδηλώσεις και επιρροή τρίτων, τέτοια συνθήματα όπως «φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια» που ακούστηκαν και στην προηγούμενη Θεσσαλονίκη και στο Σύνταγμα, είναι ένα δείγμα ελληνικού ανόητου αλυτρωτισμού, το οποίο παραβιάζει και αυτό από τη μεριά του το Διεθνές Δίκαιο. Σκεφτείτε να διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη ένα εκατομμύριο Τούρκοι -σε αναλογία πληθυσμών το λέω τώρα- και να φώναζαν «φέρτε μας όπλα να μπούμε στη Θεσσαλονίκη». Τί θα λέγαμε εμείς; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τώρα μη χρεώνετε σε 500.000 ανθρώπους ένα σύνθημα που φώναξε ένας βλάκας…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι ένας βλάκας, ειπώθηκε απ’ τα μεγάφωνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας χρυσαυγίτικος πυρήνας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μπράβο σας, έτσι ακριβώς. Θέλω να πω ότι οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες, μπορεί να μην έχουν διαφωνίες, ανησυχίες με τη συμφωνία, θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα επιθετικά, αλυτρωτικά που παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους, να τ’ απομακρύνουνε από τις γραμμές τους, ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν υιοθετεί και δεν την εκφράζουν αυτού του είδους τα συνθήματα. Αλλά να το πούμε αυτό, γιατί είναι παραβίαση του διεθνούς νόμου αυτό που γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση που αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία. Πήγατε πρόσφατα στη Σμύρνη για το Ελληνικό Προξενείο εκεί και είδατε και τον κ. Τσαβούσογλου, υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα ή καλύτερες δυνατότητες μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών στις σχέσεις τις ελληνοτουρκικές;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θέλω να σας πω ότι η διπλωματία δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε είναι αυτό που έχει κανείς στο κεφάλι του καμιά φορά, όχι εσείς κι εγώ, ότι είναι ένα σαλόνι που πίνουν σαμπάνια –εγώ δεν πίνω και αλκοόλ- κτλ. Η διπλωματία είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία, γι’ αυτό όπως ξέρετε και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών την ονομάτισα, και έτσι ήταν, «νίκη της διπλωματίας». Σ’ αυτά τα πλαίσια τα διπλωματικά συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπατε και προς τον Τσαβούσογλου την ώρα που μιλούσατε να μην κάνουν βουτιές τα F-16 τα τούρκικα από πάνω σας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Του είπα πειρακτικά να μην ανησυχεί, γιατί δεν είναι ελληνικά. «Ή μπας και είναι ελληνικά κι έχεις ανησυχήσει;» του είπα. Δεν το παίξατε αυτό πουθενά, το είπα πειρακτικά. Αυτά έκαναν προετοιμασία επίδειξης για την παρέλαση της 9ης του Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είχε σχέση με τη συνάντησή σας δηλαδή.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι. Μα και την επομένη και χθες έκαναν την ίδια ώρα τις ίδιες ασκήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει όμως παρ’ όλα αυτά το κλίμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το παλεύουμε ν’ αλλάξει, δε λέω ότι θ’ αλλάξει. Θέλω να σας πω κάτι: Αντί να τονιστεί το γεγονός ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτίριο, ένα παλιό κτίριο ελληνικό, της ελληνικής διπλωματίας και η κυβέρνησή μας το αποκατέστησε, το έκανε πάλι λειτουργικό, ότι ξανακυμάτισε η ελληνική σημαία στην προκυμαία της Σμύρνης, αντί να υπογραμμιστεί ότι επιτέλους υπάρχει ξανά Μητροπολίτης της Σμύρνης με δικό του, έστω και μικρό εκκλησίασμα και ότι αυτόν τον Μητροπολίτη της Σμύρνης τον χαιρέτισε και τον σεβάστηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και η ιεραρχία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι σημαντικά βήματα μετά την καταστροφή της Σμύρνης αυτά που έγιναν, πήγε όλη η συζήτηση στις βουτιές των αεροπλάνων κτλ. Δεν είναι καλό αυτό, διότι πρέπει να λέμε και την καλή είδηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι εμείς φταίμε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είπα για σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού δίνεται ο τόνος κάθε φορά λέτε. Εντάξει, αλλά τα μετράμε όλα όμως.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει σημασία όμως να υπογραμμίσω ότι ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην παραλία της Σμύρνης, έτσι; Είναι ιστορικό γεγονός. Θα είναι ιστορικό γεγονός επίσης ότι στην Κορυτσά της Αλβανίας θ’ ανοίξουμε το σπίτι του Σεφέρη ως Προξενείο και πάλι, σε τρεις μήνες υπολογίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: