Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Δικτύου Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εργατική Πρωτομαγιά συνιστά μια μέρα ορόσημο για την Ιστορία του εργατικού κινήματος. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεσηκώθηκαν μαζικά και αγωνίστηκαν με αιτήματα την κατοχύρωση του 8ωρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα αιτήματα του χθες είναι ακόμα επίκαιρα. Οι κατακτήσεις του παρελθόντος έγιναν ξανά διεκδικήσεις του σήμερα. Τα πάγια εργατικά δικαιώματα πρέπει να αναδυθούν ως μόνιμες λαϊκές απαιτήσεις και να διεκδικηθούν ξανά. Το δικαίωμα στην εργασία, το 8ωρο, η πλήρης ασφάλιση, η καθιέρωση της Κυριακής ως αργία, η καταβολή υπερωριών, το δικαίωμα στην απεργία και στο συνδικαλισμό. Η Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται να μας υπενθυμίσει τον ρόλο του εργατικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων διαχρονικά για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.

Η νέα γενιά τιμώντας τις εργατικές διεκδικήσεις και τους αγωνιστές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την εξέγερση του Σικάγο το 1886 αλλά και το ματωμένο Μάη στη Θεσσαλονίκη το 1936 με την απεργία των καπνεργατών, οφείλει να παλεύει για ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης. Να αντιτίθεται ενεργά σε αντεργατικές, αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποσκάπτουν το μέλλον της, πολεμώντας κέντρα εξουσίας, ντόπια και ξένα συμφέροντα. Να διεκδικεί δουλειά και ευκαιρίες  που θα ανταποκρίνονται στο υψηλά καταρτισμένο και μορφωμένο προσωπικό που υπάρχει στη χώρα μας και έτσι να αποτρέπεται και η μεγάλη πληγή της μαζικής μετανάστευσης των νέων. Να αποτελεί ανάχωμα στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει ο νεοφιλελευθερισμός και στην εκμετάλλευση της δημιουργικότητας της προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων . Το μέλλον  ανήκει στους νέους, προασπίζοντας τις κατακτήσεις του τότε, δίνοντας μάχη για δουλειά  με δικαιώματα και για αξιοπρεπή ζωή.

Ως Δίκτυο Νεολαίας Πράττω, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τρίτης, 1ηΜαΐου. Για να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε αλλά μας έχουν στερήσει, για ένα μαχητικό, αναγεννημένο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: