Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση Δικτύου Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ σχετικά με δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την εξής δήλωση μιλώντας στο Επιμελητήριο της Σμύρνης: «Δουλεύουμε για την Τουρκία. Η άνοδος της εμπορικής ζωής της Σμύρνης είναι μια ένδειξη για την εμπορική δύναμη της Τουρκίας. Η Σμύρνη κάηκε από Έλληνες στρατιώτες την ώρα που υποχωρούσαν»

Είναι γνωστό ότι ο κ.Ερντογάν εν όψει των πρόωρων εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία, επιδίδεται τον τελευταίο καιρό σε μια επικίνδυνα φιλοπολεμική ρητορική και πρακτική.

Αυτό που δεν είχε κάνει μέχρι τώρα, ήταν να διαστρεβλώσει τόσο έντονα και επίσημα την ιστορική πραγματικότητα. Οι δηλώσεις του κ.Ερντογάν σε σχέση με την φωτιά που κατέστρεψε την Σμύρνη προκαλούν την μνήμη των αμέτρητων θυμάτων της Κεμαλικής θυριωδίας, Ελλήνων και Αρμενίων, που είτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είτε έχασαν την ζωή τους.

Γιατί ο κ.Ερντογάν μάλλον ξεχνάει ότι οι συνοικίες της Σμύρνης που κάηκαν ήταν κυρίως η Ελληνική και η Αρμένικη. Ξεχνάει ότι η τουρκική διοίκηση της Σμύρνης, μετά την κατάληψη της πόλης, είχε φροντίσει να αναρτηθεί η επιγραφή: «Σαχιλί ισλαμντίρ» (ισλαμικό ίδρυμα), σε κάθε τουρκικό κτίριο. (Όπως φυσικά συνέβη και το 1955 κατά την διάρκεια των εκεί τουρκικών θυριωδιών στην Κωνσταντινούπολη.)Τα χαμόσπιτα του Τουρκομαχαλά της Σμύρνης, ήταν τα μόνα που δεν καιγόταν, κατά μαρτυρίες και ξένων παρατηρητών.

Έως τώρα η Τουρκία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό στο να αποδεχθεί την ευθύνη της για την καταστροφή της Σμύρνης. Είναι γνωστές οι φιέστες που στήνονται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου, την επέτειο της «Μεγάλης Νίκης», δηλάδη της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου φανατισμένοι, υπό την ανοχή του κράτους, σφάζουν καρπούζια και τα ρίχνουν στην θάλασσα, αναπαριστώντας έτσι τον ελληνικό στρατό και τις χιλιάδες Ρωμιών, και όχι μόνο, που σφαγιάστηκαν από τον άτακτο στρατό του Κεμάλ.

Ελπίζουμε ότι ο κ.Ερντογάν θα θυμηθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «η ειρήνη με την Ελλάδα είναι πιο πολύτιμη από κάθε ειρήνη» και θα είναι από εδώ και πέρα πιο συνετός.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν ξεχνάμε το παρελθόν. Την ίδια στιγμή όμως η χώρα μας τείνει έμπρακτα και συνεχώς ένα χέρι φιλίας προς την Τουρκία, καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η συνεργασία και όχι η σύγκρουση.

Eυελπιστούμε να μην επαναληφθούν παρόμοιες δηλώσεις σαν αυτές του κ.Ερντογάν σχετικά με την Σμύρνη.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: