ΜΜΕ

Συνέντευξη Γεωργίας Γεννιά, βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, σχολιάζει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ την πολιτική επικαιρότητα αλλά και θέματα που αφορούν στον Πειραιά και τον Αργοσαρωνικό. Μεταξύ άλλων λέει: «Οι Πειραιώτες πρέπει να αισθανθούν ότι ζουν αξιοπρεπώς σε μία πόλη φιλόξενη και με πολλές ευκαιρίες». Πιο κάτω, αναφέρει: «Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αποφάσισα για το Τραμ ούτε εγώ ούτε η σημερινή κυβέρνηση…», ενώ προσθέτει πως: «Ο Πειραιάς πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Τα νησιά “πληρώνουν” τα κενά που άφησαν προηγούμενες κυβερνήσεις».

Συνέντευξη στους Κώστα Παναγιωτάκη/Κατερίνα Σπαθή

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα, είδαμε ότι πρόσφατα, επικρίνατε την στάση του Τούρκου Προέδρου. Νομίζετε ότι ήταν τελικά σωστή η επιλογή της πρόσκλησης στη χώρα μας του κ.Ερντογάν;

Πρόκειται για ένα κορυφαίο γεγονός που είναι λάθος να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματά του και ακόμη μεγαλύτερο λάθος να τα κρίνουμε βραχυπρόθεσμα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ενεργή εξωτερική πολιτική και δεν επιλέγει τον απομονωτισμό και την αδράνεια. Πιστεύω λοιπόν, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας είχε θετικά αποτελέσματα.

Καταρχήν, με αφορμή τη σαφή και καθαρή τοποθέτηση, από ελληνικής πλευράς, για το αδιαπραγμάτευτο της Συνθήκης της Λωζάνης, καταγράφηκε η άμεση αντίδραση της διεθνούς Κοινότητας υπέρ της αυτονόητης ισχύος της. Ο δε Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε δύο φορές ότι δεν αξιώνει εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμίας χώρας και καμίας γειτονικής χώρας».

Επίσης, διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Ένα από αυτό ήταν και η εθνότητα των μουσουλμάνων της Θράκης. Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε τις πολλαπλές προελεύσεις των πολιτών της μειονότητας (Ρομά, Πομάκοι και Τούρκοι), ενώ αποδέχτηκε ότι τα ζητήματα των μουσουλμάνων της Θράκης είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του ελληνικού κράτους.

Θετικά αποτιμάται και η συμφωνία με την τουρκική πλευρά που θα επιτρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες που θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα, κάτι που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νησιών μας.

Με δεδομένα όλα όσα προανέφερα, χαρακτηρίζω προκατασκευασμένη την κριτική που ασκήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από την Αντιπολίτευση. Με στόχο να εξυπηρετήσει μικροκομματικά οφέλη, έκανε κακό στη χώρα και προσέβαλε, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχία αυτής της επίσκεψης.

Πριν από λίγο καιρό, καταψηφίσατε στη Βουλή διάταξη στο νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου. Σε περίπτωση μελλοντικής διαφωνίας με την κυβερνητική πολιτική, υπάρχει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής σας;

Η διαφωνία δε σημαίνει ανεξαρτητοποίηση. Και ο ρόλος των βουλευτών, ακόμη και των κυβερνητικών, είναι να ασκούν κριτική, να διαφωνούν ή να συμφωνούν και να εκφράζουν πάντα, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, την άποψη που θεωρούν καλύτερα για τους πολίτες τους οποίους αντιπροσωπεύουν στο Κοινοβούλιο. Αυτό έκανα κι εγώ, εκφράζοντας με την ψήφο μου, τη μέση ανθρώπινη λογική, με βάση τα δεδομένα που είχα στα χέρια μου τη συγκεκριμένη περίοδο και την εκπαιδευτική μου εμπειρία.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την εκπαιδευτική κοινότητα, ούσα εκπαιδευτικός, πιστεύετε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται, θα βελτιώσουν τελικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

Η ελληνική Πολιτεία καλείται να συντονιστεί με τη σύγχρονη εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Είναι λοιπόν αδήριτη η ανάγκη να σχεδιαστεί εκ νέου η πολιτική μας στο χώρο της Εκπαίδευσης, βάσει επικαιροποιημένων και σύγχρονων παραδοχών και με στόχο να χτίσουμε το σχολείο του μέλλοντος.

Ήδη, νομοθετήσαμε για τον τρόπο λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ η κυβέρνηση δείχνει το κοινωνικό της πρόσημο και στην περίοδο της κρίσης, δίνοντας τη δυνατότητα στις οικογένειες που έχουν δύο και πάνω παιδιά φοιτητές, να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει σε διαφορετικές.

Επίσης, βάσει του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή, μετά από πολλά χρόνια αυξάνονται φέτος, κατά 3,6% τα κονδύλια για την Παιδεία, δίνεται έκτακτη επιχορήγηση 41 εκατ. Ευρώ στα Πανεπιστήμια, διασφαλίζονται επιπλέον 20 εκατ. Ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης, καθαριότητας και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητικών εστιών.

Ακόμη, μετά από 8 χρόνια έγιναν οι πρώτοι διορισμοί εκπαιδευτικών από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008, δημιουργήθηκαν νέοι ενιαίοι τύποι Ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου – πρώτη φορά ολοήμερο πρόγραμμα και στα ολιγοθέσια σχολεία -, επαναλειτούργησαν στα ΕΠΑΛ όλες οι ειδικότητες που είχαν καταργηθεί το 2013 και επανήλθαν στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2010 προκηρύχθηκαν 1.000 θέσεις πανεπιστημιακών καθηγητών.

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε τόσες άλλες παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για να δώσουν το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στα θέματα της Εκπαίδευσης.

Θα θέλατε να τοποθετηθείτε ως προς τη σχέση Εκκλησίας – Κράτους;

Το Σύνταγμα προβλέπει τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και οι εγγυήσεις που δίνει υπέρ της Εκκλησίας καθιστούν αντιληπτή τη σπουδαιότητα της θρησκείας στη ζωή των ανθρώπων. Οι ρόλοι τους πρέπει να είναι διακριτοί. Επιβάλλεται, όμως, να διατηρήσουμε τη μεταξύ τους συνεννόηση, τη σύμπνοια και τον αλληλοσεβασμό. Άλλωστε, ουδείς αμφισβητεί ότι το έργο της Εκκλησίας, ειδικά μέσα στην περίοδο της κρίσης, είναι ανεκτίμητο και αποτελεσματικό.

Ποια «βλέπετε» ως σοβαρότερα προβλήματα του Αργοσαρωνικού; Τι προτείνετε;

Ως κυβέρνηση θέλουμε να αναπληρώσουμε τα κενά που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη νησιωτική πολιτική. Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στην επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μεταξύ των οποίων το θέμα της υγειονομικής τους κάλυψης και της στελέχωσης των σχολείων τους.

Για μένα τα νησιά της Περιφέρειάς μας αποτελούν προτεραιότητα, για αυτό και οι παρουσία σε αυτά είναι έντονη και διαρκής. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις οι κάτοικοι είναι αυτοί που μου δίνουν την κατεύθυνση για ποια προβλήματα πρέπει να διεκδικήσω λύσεις, άμεσα και αποτελεσματικά.

Θα ήθελα να μου καταγράψετε τις 5 παρεμβάσεις που κρίνετε, κατά την άποψή σας, ότι θα πάνε τον Πειραιά «ένα βήμα πιο πάνω»

Σημαντικότατη είναι η ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, που θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, όπως και του Τραμ που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση των κατοίκων των νοτίων προαστίων στην πόλη μας.

Αναμένουμε από την Περιφέρεια την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, ώστε να αναδειχθεί το λιμάνι μας σε Κέντρο μεσογειακής κρουαζιέρας.

Επίσης, ελπίζουμε στις επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, όπως και στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος που θα δώσει εργασία και θα αποκαταστήσει την εικόνα της.

Ακόμη, ο Πειραιάς πρέπει να γίνει αθλητικός προορισμός με την ανάπλαση του ΣΕΦ και τη δημιουργία αθλητικών κέντρων (στίβος, γήπεδο μπάσκετ Καπαγέρωφ). Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα, πιέζω προς πάσα κατεύθυνση, για τη δημιουργία αυτών των αθλητικών κέντρων.

Ο Πειραιάς πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και τη θέση που του αρμόζει στη Μεσόγειο.

Αν έπρεπε να αποφασίσετε εσείς για την έλευση του ΤΡΑΜ στην πόλη μας, τι θα επιλέγατε;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αποφάσισα για το Τραμ ούτε εγώ ούτε η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η δημοτική Αρχή, μας το άφησαν κληρονομιά, εμείς πρέπει να το ολοκληρώσουμε άμεσα και να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπέρ των Πειραιωτών.

Θα μας «αποκαλύψετε» κάποια ζητήματα της πόλης που η δημοτική Αρχή Μώραλη σας έχει ζητήσει παρέμβαση είτε στο Κοινοβούλιο, είτε στο κόμμα;

Δεν είναι θέμα τι μου έχει ζητήσει. Υπάρχει μία διαρκής συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γενικότερα και με τον ίδιο τον κ. Μώραλη ειδικότερα, για σημαντικά θέματα της πόλης μας, όπως η επιτάχυνση ολοκλήρωσης των έργων μετρό και τραμ, η ανάπλαση του ΣΕΦ, η μεταφορά του δικαστικού Μεγάρου και η παραχώρηση στο δήμο της βίλας Ζαχαρίου.

Ακούμε για μεγάλες επενδύσεις στον ευρύτερο Πειραιά με αναπλάσεις και «βλέμμα σας τη θάλασσα», που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Η άποψή σας για όλα αυτά…

Νομίζω πως ήδη αναφέρθηκα στην ανάγκη να κερδίσει ο Πειραιάς τη θέση που του αξίζει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση των έργων που προείπαμε. Οι Πειραιώτες πρέπει να αισθανθούν ότι ζουν αξιοπρεπώς σε μία πόλη φιλόξενη και με πολλές ευκαιρίες.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα προς τον κόσμο. Αλλά όχι γενικά. Ένα μήνυμα προς τον απλό κόσμο, αυτόν που έτρεξε να πάρει το μέρισμα, την κουτσουρεμένη σύνταξή του για να κάνει γιορτές και που φοβάται όσα θα τον «βρουν» το 2018 και το 2019…

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και στην περίοδο της ευημερίας, τα φτωχά οικονομικά στρώματα σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Προσπαθούμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος τους. Η ελίτ φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στη μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Ακόμη και το Κοινωνικό Μέρισμα, όπως και η μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20%, σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην Οικονομία. Έχουν τεθεί τα θεμέλια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και πιστεύω ότι πλέον δρομολογείται η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: