Ανακοινώσεις

17 Νοεμβρίου 1973 – Ημέρα μνήμης και αγώνα

Το ξημέρωμα της 17ης Νοέμβρη σηματοδότησε την κορύφωση του αγώνα ενάντια στο παράνομο – Αμερικανοκίνητο καθεστώς των Συνταγματαρχών, εκφράζοντας τα αιτήματα για Ελευθερία και Δημοκρατία. Ένα καθεστώς αδίστακτο, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με την στήριξη και για να εξυπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, που δολοφονούσε, βασάνιζε στα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ φυλακίζοντας αριστερούς και Δημοκράτες και τέλος ως συνέπεια αυτής τη πολιτικής ανωμαλίας ήταν η εισβολή της Νατοϊκής Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με επακόλουθο την κατοχή έως σήμερα της βόρειας Κύπρου από τις Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η φοιτητιώσα Νεολαία λαμβάνοντας αγωνιστικές αποφάσεις προχώρησε στην κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης. Η συσπείρωση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος, καθώς και οι δράσεις τους, επέφεραν ένα καίριο πλήγμα στη Χούντα σημαίνοντας την αρχή του τέλους της. Ο αγώνας των φοιτητών, με κεντρικά προτάγματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Ποτέ ξανά φασισμός», γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία και ενέπνευσε το νεολαιίστικο κίνημα των επόμενων δεκαετιών. Η μάχη αυτή θα παραμείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” εκφράζει σε απόλυτο βαθμό το λαό και τη νεολαία. Τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, βάλλεται το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, δίνονται μισθοί πείνας και παρατηρείται φτωχοποίηση της κοινωνίας. Η παιδεία απαξιώνεται, ενώ ο ρόλος του Δημόσιου – Δημοκρατικού Πανεπιστημίου υπονομεύεται διαρκώς. Την ίδια στιγμή η οικονομική ομηρία που έχει επιβληθεί στη χώρα μας την έχει οδηγήσει σε κατάσταση αποικίας, με φυσικό επακόλουθο να χάσουμε τη δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για εμάς.

Ως Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ τιμούμε τους αγωνιστές που συντάχθηκαν στο ευρύ αντιδικτατορικό μέτωπο, με αποκορύφωμα την πράξη κατάληψης της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Η Νεολαία οφείλει να κρατήσει ζωντανά τα μηνύματα των κοινωνικών αγώνων, να γίνει θεματοφύλακας των ιδανικών της Ελευθερίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Δημοκρατίας και να αντιταχθεί στις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι αξίες αυτές είναι θέμα μόνιμου αγώνα.

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: