Ανακοινώσεις

Ημέρα μνήμης, ημέρα αγώνα.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ

Τον Μάη του 1886, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές των λαϊκών διεκδικήσεων και της πάλης των τάξεων, οι Εργάτες του Σικάγο έδωσαν το αίμα τους διεκδικώντας την κατοχύρωση του 8ώρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα 131 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν οδηγό, απαιτώντας συλλογική μνήμη και τιμή.

Ο εργασιακός μεσαίωνας στις μέρες μας αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα. Η ύπαρξή του επισφραγίζεται από την κυριαρχία των αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βάλουν βίαια τα εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών. Ντόπια και ξένα όργανα καθώς και κυρίαρχες ελίτ, επιτίθενται σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αναδιανέμοντας τον παραγόμενο πλούτο προς όφελός τους, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων.

Οι επιπτώσεις είναι εντονότερες στη χώρα μας , η οποία βρίσκεται υπό εποπτεία και σκληρό εκβιασμό από φορείς που εξυπηρετούν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ενάντια στο λαό.
Συρρίκνωση μισθών , ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μείωση των κατώτατων ορίων αμοιβών, αποτελούν μερικούς από τους νόμους και τις διατάξεις που συντελούν στην πλήρη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Απέναντι σε αυτό το σαθρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο είναι αναγκαίο να αντιπαρατεθεί ο αγωνιστικός χαρακτήρας των εργαζομένων, επιδιώκοντας την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τα όποια μικροκομματικά συμφέροντα.
Όλες οι μάχες κερδίζονται μέσα από οργανωμένους λαϊκούς αγώνες.

Στην παρούσα συγκυρία η Εργατική Πρωτομαγιά δεν αποτελεί απλώς ημέρα μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της εργατικής τάξης, αλλά και αφετηρία για νέους αγώνες. Οφείλουμε καθημερινά να παλεύουμε για μια ανθρώπινη κοινωνία, μια κοινωνία που θα εναντιώνεται στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, στον αυταρχισμό και στην αναγωγή της κερδοφορίας ως υπέρτατο αξίωμα.

Η νεολαία, βιώνοντας τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αναγκάζεται να ζει στην ανασφάλεια και συχνά να εγκαταλείπει τη χώρα. Ως Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, και καλούμε σε αγωνιστική και μαζική παρουσία στα συλλαλητήρια της Δευτέρας 1ης Μαΐου. Είναι οι νέοι εκείνοι που ιστορικά και διαχρονικά κάνουν τη διαφορά διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, βροντοφωνάζοντας για το δικαίωμα τους στην εργασία, την κοινωνική ευημερία, την μόρφωση και την ασφάλιση. Είναι η νεολαία που πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα για μια κοινωνία δικαιότερη, με αρχές όπως η ισότητα και η αλληλεγγύη, ενάντια στα συμφέροντα και την ξένη επικυριαρχία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: