Αρθρογραφία Μελών, Δελτία Τύπου

Συνέντευξη Τύπου της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Σας καλωσορίζουμε στην συνέντευξη τύπου της 1ης Υπουργικής Διάσκεψης του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών. Το λόγο έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Νίκος Κοτζιάς.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλησπέρα σας.

Να ευχαριστήσω όλους τους καλεσμένους μας, που ήρθαν στην Αθήνα, την πόλη της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, για να συζητήσουμε για θέματα που άπτονται των αρχαίων πολιτισμών και για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σοφία τους, προκειμένου να παράγουμε σχέδια δημιουργικά για τους λαούς μας και για τον κόσμο. Να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο πολιτισμός για την ειρήνη και η πολιτιστική διπλωματία για την αλληλοκατανόηση.

Συμφωνήσαμε τις ομιλίες μας σήμερα να τις εκδώσουμε σε ένα βιβλίο σε όλες τις γλώσσες. Ακόμη, συμφωνήσαμε να θεσμοποιηθεί αυτή η συνάντηση και να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Ήδη, τρία κράτη-μέλη του Φόρουμ, εξεδήλωσαν τη διάθεσή τους να οργανώσουν επόμενες συναντήσεις.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα είναι ένα Φόρουμ ανοιχτό σε νέα μέλη, όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται παρατηρητές, καθώς και κράτη που δεν διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό. Συμφωνήσαμε ακόμη ότι από την επόμενη διοργάνωση θα προσκαλούμε επίσης διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΗΕ και η UNESCO, καθώς και ανάλογα με την εκάστοτε θεματολογία, θα προσκαλούμε άλλους, εξειδικευμένους, διεθνείς οργανισμούς.

Θα διαμορφώσουμε ένα δίκτυο με αρμόδιους σε κάθε χώρα, ενώ συμφωνήσαμε ότι την προσεχή φορά θα διοργανώσουμε μαζί με την πολιτική συνδιάσκεψη και μία ακαδημαϊκή, οργανώνοντας παράλληλα μια κοινή συνάντηση, ανάμεσα στους Υπουργούς και στους Ακαδημαϊκούς, που θα αποτελέσει γόνιμο πεδίο ανταλλαγής απόψεων και σκέψεων.

Συμφωνήσαμε ότι ιδεατός πολιτισμός είναι ο καλός πολιτισμός, ο ειρηνικός πολιτισμός, ο δημοκρατικός πολιτισμός. Είναι αυτός που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, που δίνει δύναμη ακόμα και στους αδύναμους, που αναβαθμίζει ουσιαστικά τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη και δίνει σε εμάς, που είμαστε συνεχιστές του αρχαίου πολιτισμού, ιδιαίτερη ευθύνη, επισημαίνοντας ότι προτιμούμε από τη βαρβαρότητα τον πολιτισμό.

Προτιμούμε το διάλογο από το φανατισμό, προτιμούμε τον εκπολιτισμό από τρομοκρατικές ενέργειες. Προτιμούμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών μας μέσα από το παρελθόν και να σφραγίσουμε με αυτήν το μέλλον.

Σήμερα 10 κράτη, σε διάφορα επίπεδα εκπροσώπησης, συναντήθηκαν σε μία ιστορική διάσκεψη, το Forum των αρχαίων πολιτισμών, που αποτέλεσε κοινή πρωτοβουλία μας μαζί με τον Κινέζο φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi. Μαζί με τα άλλα κράτη, είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε εδώ στην Αθήνα.

Ο πολιτισμός για εμάς είναι και ήπια ισχύς και οικονομικός παράγοντας και συγχρόνως, είναι η δύναμη που εκπολιτίζει, που καλλιεργεί τον άνθρωπο, δίνοντας τη δυνατότητα να λέμε το ανείπωτο με τρόπο που να εξαλείφονται οι φόβοι και οι ανασφάλειες.

Καταλήξαμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για τη διάδοση των αξιών ενός φιλειρηνικού πολιτισμού, ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια σειρά από κοινά σχέδια και projects, τα οποία θα συμφωνήσουμε τους επόμενους δυο μήνες.

Ο πολιτισμός συνδέεται με πάρα πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, με την εκπαίδευση, με τη μόρφωση, με τον τουρισμό, με την αποτροπή πολέμων, με τη νέα τεχνολογία και με τον τρόπο αξιοποίησής της.

Θέλουμε σαν ελληνική πολιτεία να προωθήσουμε θετική ατζέντα στις εξωτερικές μας σχέσεις. Όπως αυτό που κάναμε εχθές και σήμερα, να αναδείξουμε τον πλούτο του πολιτισμού μας και τη χρησιμότητά του για τις διεθνείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα έχουμε τη νέα, την επόμενη συνάντηση της Ρόδου για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, η οποία στοχεύει στη δημιουργία θετικών συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη. Συνολικά έχουμε συγκροτήσει 12 νέες διεθνείς πρωτοβουλίες που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλω να σας πω ότι είμαι ξεχωριστά συγκινημένος και ικανοποιημένος, καθώς σήμερα υλοποιείται ένας στόχος που είχα θέσει στα βιβλία μου εδώ και διψήφιο αριθμό ετών. Ένας στόχος που είχαμε διατυπώσει μαζί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: τη συγκρότηση αυτού του φόρουμ.

Χάρη στη βοήθεια όλων, και ιδιαίτερα της κινέζικης πλευράς, δυο παράλληλοι μεγάλοι πολιτισμοί -με τη σύμφωνη εξ αρχής γνώμη της Αιγύπτου και της Ιταλίας- με την εγκάρδια συναίνεση των φίλων μας από την Λατινική Αμερική, καθώς και με το μεγαλείο του αραβικού πολιτισμού και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν πάνω στην αραβική. Όλοι ανεξαιρέτως, με χαμόγελο δέχθηκαν πριν από ενάμιση με δύο χρόνια την πρότασή μας, η οποία σήμερα αποκρυσταλλώνεται και θα εξελιχθεί με τη λήψη σειράς πρακτικών μέτρων.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας, ευχαριστώ τους συναδέλφους μας που θα λάβουν τώρα το λόγο για να πουν και εκείνοι με τα δικά τους λόγια το πώς αισθάνονται και το πώς αντιλαμβάνονται αυτή την πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ όλους.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κύριος Wang Yi παρακαλείται να λάβει το λόγο.

Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, κ. Wang YI: Η Κίνα υποστηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία του φόρουμ αρχαίων πολιτισμών.

Επίσης, όπως προανέφερε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η Κίνα έχει συμφωνήσει να ενεργήσει ως συνδιοργανωτής τρόπον τινά του φόρουμ αυτού, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί μια χρήσιμη πρωτοβουλία, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αποσταθεροποιητικών παραγόντων.

Οι βασικές λέξεις κλειδιά αυτών των συναντήσεων είναι οι εξής:

Η πρώτη είναι η ειρήνη. Οι δέκα χώρες που συμμετείχαν στο φόρουμ αυτό είναι χώρες με αρχαίους πολιτισμούς και τις τελευταίες χιλιετηρίδες έχουμε δει την άνοδο και την πτώση δυναστειών και αυτοκρατοριών, έχουμε δει πολέμους, φτώχεια, αναταραχές σε πάρα πολλά σημεία του κόσμου.

Συνεπώς, εμείς ως αρχαίοι πολιτισμοί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τη σημασία της ειρήνης και εκτιμούμε πάρα πολύ την ειρήνη. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μας έχουμε μάθει ότι έχουμε αυτή την κοινή ευθύνη της προάσπισης της ειρήνης. Οποιεσδήποτε διεθνείς συγκρούσεις πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα και ο κόσμος αυτός δεν πρέπει πλέον να έχει πολέμους και συγκρούσεις.

Η δεύτερη λέξη κλειδί είναι η ανεκτικότητα έναντι του άλλου. Όλοι οι πολιτισμοί μας έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα των πολιτισμών έχει συμβάλει στην πρόοδο τους. Πριν από 2.000 χρόνια οι Κινέζοι έλεγαν ότι η ειρήνη χρειάζεται έναν υπεύθυνο τρόπο αντιμετώπισης των σχέσεων.

Δεν υπάρχει κυριαρχία μεταξύ των πολιτισμών. Δεν υπάρχει ένας πολιτισμός ο οποίος να είναι πιο ψηλά από κάποιον άλλον. Όλοι στεκόμαστε στο ίδιο ύψος, επί ίσοις όροις. Η ανοχή και η μάθηση, ο ένας από τον άλλον, είναι ο τρόπος για την αναζήτηση της προόδου.

Η τρίτη λέξη κλειδί είναι η συνεργασία. Και οι δέκα πολιτισμοί μας έχουν μια πολύ υπερήφανη ιστορία. Όλοι χρειάζεται να ανοιχτούμε περισσότερο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της επίτευξης της προόδου και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε συνεργασία ώστε να έχουμε κερδοφόρα αποτελέσματα για όλους και πρέπει να δουλεύουμε μαζί για τη συλλογική ανάπτυξη και την κοινή ευημερία όλων. Και πιστεύω ότι έτσι μπορούν οι δέκα αρχαίοι πολιτισμοί μας να συμβάλουν στο μέλλον όλων μας.

Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι αναφορικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον κύριο Κοτζιά, ο οποίος δούλεψε πάρα πολύ σκληρά για τη δημιουργία αυτού του φόρουμ. Αφιέρωσε τόσα πολλά στη διοργάνωση και στην ανάπτυξη αυτού του φόρουμ, φρόντισε για την αλληλεπίδραση, για τη διάδραση μεταξύ των αρχαίων αυτών πολιτισμών. Έχουμε συγκινηθεί ιδιαίτερα από την αφοσίωσή του γιατί είναι χάρις στις δικές του προσπάθειες που βλέπουμε τώρα τη δημιουργία αυτού του φόρουμ και χαιρόμαστε που βλέπουμε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και άλλων φορέων. Και με αυτή την ενεργή υποστήριξη είναι εφικτή η πολύ καλή αυτή αρχή για το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Επίσης, χαιρετίζω, τη συνεισφορά φίλων που είναι παρόντες ή δεν είναι παρόντες εδώ μαζί μας και εκ μέρους της κινεζικής πλευράς εκφράζω τις ευχαριστίες μας προς όλους σας. Πιστεύω πραγματικά ότι το φόρουμ αυτό θα ενισχύεται διαρκώς και θα αναγνωριστεί πλήρως από τη διεθνή κοινότητα. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κύριος Sameh Shoukry παρακαλείται να λάβει το λόγο.

Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Sameh SHOUKRY: Ευχαριστώ πολύ.

Καταρχάς θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ήταν τιμή μας να παρευρεθούμε, να συνομιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις σε αυτό το φόρουμ, το οποίο στην πραγματικότητα αναβιώνει την ιστορία του πολιτισμού, αναβιώνει τις αξίες και τις ανθρώπινες αρχές που πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και οδηγός για το μέλλον.

Η Φαραωνική Αίγυπτος, η Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, η Ισλαμική Αίγυπτος, η Αίγυπτος του σήμερα είναι στην πραγματικότητα μία προέκταση του παρελθόντος προς το μέλλον, που βασίζεται στην ειρηνική συμβίωση και την αντιμετώπιση των καταστροφικών σκέψεων, την αντιμετώπιση των ένοπλων συγκρούσεων. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε, με βάση την ειρηνική συμβίωση, την επικοινωνία μεταξύ των λαών, προκειμένου να υπάρχει πρόοδος.

Αυτός είναι ο λόγος που προσβλέπουμε σε μια αποτελεσματική συμβολή και ελπίζουμε αυτές οι προσπάθειες να αποδώσουν καρπούς, που θα συμβάλουν προς όφελος, όχι μόνο προς όφελος αυτής της ομάδας, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Το λόγο έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Dr. Mohammad Javad Zarif.

Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Dr. Mohammad Javad Zarif: Καλησπέρα σας. Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για εμένα που βρίσκομαι εδώ με εκπροσώπους των 10 αρχαίων πολιτισμών και απευθύνομαι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη φιλοξενία τους και θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου, τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας που ξεκίνησαν αυτήν την πρωτοβουλία σε αυτή τη σημαντική συγκυρία, όταν η διεθνής κοινότητα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συνεισφορά της σοφίας που προέρχεται από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς της υφηλίου.

Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε μαζί, είναι να προωθήσουμε τις ιδέες που έχουν διατηρήσει ζωντανούς αυτούς τους πολιτισμούς.

Δεν ήταν οι πόλεμοι. Τους πολιτισμούς δεν τους θυμόμαστε για τους πολέμους. Τους θυμόμαστε από τη συνεισφορά τους στη γνώση, τη συνεισφορά τους στην κατανόηση, τη συνεισφορά τους στην ανθρώπινη συμπόνια.

Τώρα που ο κόσμος υποφέρει από κάθε τύπου εξτρεμισμό. Εξτρεμισμό που αντικατοπτρίζεται στις προσεγγίσεις πολλών δρώντων, κρατικών και μη κρατικών ανά τον κόσμο. Χρειαζόμαστε τα μαθήματα των παλαιών πολιτισμών, πολιτισμών που έχουν δει την άνοδο και την πτώση πολλών αυτοκρατοριών.

Ξέρετε, οι νίκες ή οι ήττες είναι πολύ σύντομες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μπορούμε να συνεισφέρουμε προωθώντας το διάλογο, την κατανόηση και την μετριοπάθεια στη διεθνή κοινότητα και ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελλάδας για την πρωτοβουλία αυτή, που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε αυτή τη στιγμή, σε αυτή τη συγκυρία και πιστεύω ότι αυτή η ιδέα και αυτό το Forum έχει πολλά να προσφέρει στη διεθνή κοινότητα. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την κατανόηση, το διάλογο και την μετριοπάθεια.

Ευχαριστώ πολύ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Το λόγο έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ιράκ, Δρ Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι παρακαλείται να λάβει το λόγο.

Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Dr. Ι.Al-Jaafari: Στο όνομα του ελεήμονος Θεού, θέλω να χαιρετίσω τη σύγκληση της 1ηςΔιάσκεψης των Αρχαίων Πολιτισμών. Αυτή η Διάσκεψη θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας και, βέβαια, πάντα το πρώτο βήμα είναι πολύ καίριο, άσχετα αν ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.

Έτσι, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ζωή σε αυτό το φόρουμ και να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Βρισκόμαστε στην πρώτη συνάντηση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμη.

Ευχόμαστε αυτή η συνάντηση να είναι ετήσια, ενώ είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την επόμενη συνάντηση στην γη της Μεσοποταμίας, στη γη του Ιράκ με πολιτισμό 7.000 ετών. Βέβαια είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που είμαστε εδώ μαζί με την αδελφή χώρα την Αίγυπτο, όπου ξεκίνησε ο πολιτισμός.

Ευελπιστούμε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία που να αντανακλά τις αρχές του πολιτισμού, αφού η νοοτροπία των διακρίσεων, του αποκλεισμού, έχουν κοστίσει πάρα πολλά στον κόσμο. Και μη ξεχνάμε ότι υπάρχει η κουλτούρα των πολέμων.

Ενδεικτικά αναφέρω τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια νοοτροπία η οποία βασίστηκε στη σύγκρουση και το ρατσισμό, που μετατράπηκε σε μισαλλοδοξία και η μισαλλοδοξία μεταφράστηκε σε πολέμους. Και εν συνεχεία, η μισαλλοδοξία μετατράπηκε σε πόλεμο, αφήνοντας 5,5 εκατομμύρια θύματα στον κόσμο.

Έτσι πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της αγάπης, της εμπιστοσύνης, της κατανόησης. Πρέπει να προωθήσουμε την κουλτούρα της αρμονίας και της σύγκλισης.

Πολλοί διανοούμενοι στη σύγχρονη εποχή νόμιζαν ότι εκδηλωθεί μια σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά αντιθέτως εμείς προωθούμε την κουλτούρα της προσέγγισης των πολιτισμών. Προωθούμε την αρμονία, επιβεβαιώνοντας ότι ενθαρρύνουμε την πολιτισμική πολυμορφία και την μετατρέπουμε σε συναισθηματικό πλούτο προκειμένου να μπορούσε να αντιμετωπίσουμε τα δεινά που ταλανίζουν τον κόσμο.

Αυτή η συνάντηση επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας που έχει ως επίκεντρο τον διάλογο των πολιτισμών. Ο διάλογος είναι ένα από τα κύρια σημεία αυτής της προσπάθεια και έχει διαχρονική αξία.

Οι εχθροί των πολιτισμών, όπως είναι η τρομοκρατική οργάνωση ISIS στον ισλαμικό κόσμο, στοχοποιούν τον ίδιο τον άνθρωπο, τις γυναίκες, τα παιδιά, οτιδήποτε συμβολίζει την ανθρωπότητα, τη συμβίωση, την αγάπη. Έχουν υπερβεί κάθε όριο και έχουν στοχοποιήσει τα ίδια τα μνημεία του πολιτισμού καταστρέφοντάς τα.

Εμείς είμαστε συμπαραστάτες και στηρίζουμε με τη σθεναρή στάση μας αυτόν το διάλογο των πολιτισμών. Σήμερα αυτό το βήμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ούτως ώστε να εδραιωθεί. Αυτό σημαίνει ότι η κουλτούρα της αγάπης θα γίνει πλέον μια πραγματικότητα που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας που προωθεί η τρομοκρατική οργάνωση ISIS, η οποία έχει ως στόχο την καταστροφή, ενώ εμείς αντιθέτως προτείνουμε τον διάλογο των πολιτισμών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δεν είναι τυχαίο το ότι ανήκουν σε δυο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και ότι εδώ στην Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία.

Δυστυχώς όμως ο πρωτοπόρος της δημοκρατίας ο Σωκράτης θανατώθηκε με δημοκρατική απόφαση και αυτό διαστρέβλωσε την έννοια της δημοκρατίας με συνέπεια να αναγκαστεί να πιει το κώνειο.

Σας ευχαριστώ πολύ και η ειρήνη του θεού να είναι μαζί σας.

Υπουργός Πολιτισμού του Περού, κ. Salvador del Solar: Καλησπέρα. Μεταφέρω τις ευχαριστίες της κυβερνήσεως του Περού στην ελληνική Κυβέρνηση για την υποδοχή, καθώς επίσης και τις ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση της Κίνας για την υποστήριξη.

Νομίζω πως πηγαίνουμε προς την σωστή κατεύθυνση, μολονότι πλέον, βαίνουμε προς ένα αμφίβολο μέλλον. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα φόρουμ που σχετίζεται με τους αρχαίους πολιτισμούς.

Πιστεύουμε στο διάλογο και την ανεκτικότητα ως μέσο αντιμετώπισης της άγνοιας.

Υποστηρίζουμε τον πολιτισμό και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το φόρουμ των αρχαίων πολιτισμών θα προσφέρει ένα άριστο μέλλον στο παρελθόν μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Από πλευράς της Βολιβίας, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Dr Guadalupe Palomeque, παρακαλείται να λάβει το λόγο.

Υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Dr. Guadalupe Palomeque: Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα σε όλους. Για τη Βολιβία ήταν μεγάλη η τιμή να μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό το πρώτο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και την Κυβέρνηση της Κίνας, η οποία ήταν συνδιοργανωτής αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.

Επίσης, να πω ότι η χώρα μου εκπροσωπεί εδώ τον πολιτισμό του Γουανακότα, ο οποίος αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα στη Λα Παζ, στη Βολιβία. Στη Βολιβία είμαστε υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και μέσω της διπλωματίας των λαών προωθούμε την πολυπολιτισμικότητα και πρωτίστως, την αρμονική συμβίωση. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Η Βολιβία θα είναι η έδρα της επόμενης συνάντησης του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, το 2018 και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε τη συνέχεια που χρειάζεται σ’ αυτή την εξέχουσα πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: