Δελτία Τύπου

Συνάντηση Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα με τον Σέρβο Υπ. Εσωτερικών Ν. Stefanovic

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της σερβικής κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που είχαν ο  αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Τόσκας και ο Σέρβος ΥΠΕΣ Nebojsa Stefanovic, οι δύο αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι τα υπουργεία Εσωτερικών της Ελλάδας και της Σερβίας θα  επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκλήματος, ενώ τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Σέρβος ΥΠΕΣ Stefanovic δήλωσε στη Σ/Τ ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομιών των δύο χωρών και δόθηκε έμφαση στο πώς να εκκινηθούν όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, πώς η αστυνομία των δύο χωρών να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους αυτούς με ανθρώπινο τρόπο, αλλά και πώς να διασφαλιστεί η πλήρης ασφάλεια για τους πολίτες των δύο χωρών και να αποτραπεί ενδεχόμενο διείσδυσης πιθανών τρομοκρατικών ομάδων, ώστε να μην απειληθούν με αυτό τον τρόπο ούτε η Ελλάδα ούτε η Σερβία.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, που δεν αφορά μόνο στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και άλλων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, τόνισε ότι «έχουμε ήδη μια καλή ανταλλαγή πληροφοριών σε ετήσια βάση, αλλά υπάρχει σημαντικό περιθώριο αναβάθμισης» και ότι η σερβική Υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος εξέφρασε την επιθυμία για μια απευθείας επικοινωνία με την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία.

Προσέθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν στρατηγικά θέματα όπως η  διασφάλιση   ασφάλειας  για τις υποδομές που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου σχετικά με την αμοιβαία συνεργασία στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με τις κοινές περιπολίες. «Συμφωνήσαμε αυτό να γίνει κατά το τρέχον έτος ή το επόμενο, να αποτελέσει τμήμα της συνεργασίας μας,  όχι λόγω ύπαρξης κάποιου σημαντικού κινδύνου, αλλά ως σύμβολο της συνεργασίας μας και ώστε οι Σέρβοι τουρίστες στην Ελλάδα να έχουν μια μεγαλύτερη δυνατότητα επίλυσης τυχόν προβλημάτων τους, χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας», δήλωσε ο Σέρβος ΥΠΕΣ.

Τόνισε, επίσης, ότι το σερβικό ΥΠΕΣ επιθυμεί μια στενή συνεργασία μεταξύ των Αστυνομικών Ακαδημιών των δύο χωρών, αλλά και την ανταλλαγή υπαλλήλων σε διάφορους τομείς αναφορικά με την εκπαίδευση στην καταπολέμηση του εγκλήματος υψηλής τεχνολογίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκληματικότητας, καθώς επίσης στην ανταλλαγή πληροφοριών για όλα τα άτομα που μπορούν να απειλήσουν την ασφάλεια των δύο χωρών.

Ο Σέρβος ΥΠΕΣ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση αρχών της να μην αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και για το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Επεσήμανε ότι με τον Έλληνα αξιωματούχο συζήτησε επίσης τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, για την οποία η Σερβία έχει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας. Προσέθεσε ότι θέμα συζήτησης ήταν και η συνεργασία στον τομέα έκτακτων καταστάσεων, κάτι το οποίο αποτελεί κοινό πρόβλημα και όπου μόνο μια άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση των ανθρώπων.

Τόνισε δε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για αρκετές συγκεκριμένες συμφωνίες» και ότι «στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων φέτος στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ έγινε αναφορά και στην αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των αστυνομικών, πυροσβεστικών υπηρεσιών και άλλων δυνάμεων που διαθέτουν τα υπουργεία  Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Σερβία είναι φίλη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι, ενώ υπογράμμισε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των πολιτών μας».

Πηγή το πρακτορείο *Tanjug*

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού κ. Τόσκα:

Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Εσωτερικών, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε την κατάσταση στην περιοχή μας και περιγράψαμε τους κινδύνους και τις απειλές και προσπαθήσαμε να βρούμε τόπους κοινής συνεργασίας που αφορούν στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και τις άλλες δυνάμεις των υπουργείων Εσωτερικών με τις οποίες μπορούν να υπάρξουν κοινές συνεργασίες.

Η Σερβία είναι μια φίλη χώρα με την οποία υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί. Μόνο κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας.  Οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας στην  περιοχή, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι απόλυτα σταθερό και στο οποίο εμφανίζονται συνεχώς καινούργιες απειλές και κίνδυνοι. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών μας. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, όπως προανέφερε και ο συνάδελφός μου υπουργός, να εντείνουμε τις συνεργασίες μεταξύ των αστυνομιών για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και του κοινού εγκλήματος, γιατί δυστυχώς το κοινό έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα, μπορεί να έρθει από πολύ μακριά και να προκαλέσει μεγάλο κακό στη ζωή των πολιτών μας.

Συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση και συνεργασία στα θέματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό, να εντείνουμε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση  των φυσικών καταστροφών, γιατί δυστυχώς στην περιοχή μας έχουμε και δασικές πυρκαγιές και σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες μάλιστα εντείνονται με τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών. Αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιβεβαιωθούν στη συνάντηση μεταξύ των Π/Θ των δύο χωρών που θα γίνει σύντομα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους υπόλοιπους που ενεπλάκησαν στην επίσκεψη για τη φιλοξενία, πάντα υπάρχει καλή φιλοξενία εκ μέρους του σερβικού λαού, για την καλή συνεργασία που έχουμε και ακόμη καλύτερη συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: