Δελτία Τύπου

Η προάσπιση της δημοκρατίας είναι θέμα μόνιμου αγώνα.

Ανακοίνωση Δικτύου Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γράφτηκε σαν σήμερα πριν από πενήντα χρόνια, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967. Η αμερικανοκίνητη χούντα του Παπαδόπουλου, του Παττακού και του Μακαρέζου κατέλαβε παράνομα την εξουσία καταλύοντας το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά κεκτημένα, εγκαθιστώντας ένα στυγνό, ανελεύθερο, φασιστικό καθεστώς.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν τον Ιούλιο 1965 με την αποστασία και τη σύγκρουση με το Παλάτι, τα επονομαζόμενα Ιουλιανά, οδήγησαν στην παραίτηση του δημοκρατικά εκλεγμένου Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Ως επακόλουθο ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα λαϊκής αντίδρασης που συνοδεύτηκε από την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, με τραγική συνέπεια την εν ψυχρώ δολοφονία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Η αναταραχή και η αστάθεια που προκλήθηκε από ντόπια και ξένα συμφέροντα, με τη συνεργασία του δεξιού παρακράτους, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην βίαιη κατάληψη της εξουσίας, με πρόσχημα την κομμουνιστική απειλή, από τους Συνταγματάρχες.

Η επταετία σημαδεύτηκε από συνεχείς συλλήψεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων πολιτών, διόγκωση του δημοσίου χρέους με κορωνίδα την αντιπατριωτική στάση στα γεγονότα της Κύπρου, που επέφεραν την εισβολή και τη μετέπειτα κατοχή της.

Όπως σε κάθε μεγάλη ανατροπή και κατάκτηση καθοριστικό ρόλο παίζει η Νεολαία έτσι και η αρχή του τέλους της δικτατορίας γράφτηκε από την αντιστασιακή πάλη που οργανώθηκε σε Νομική και Πολυτεχνείο από τους φοιτητές. Με την κατάληψη των σχολών κλονίστηκε συθέμελα το στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς, το οποίο και εν τέλει κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου 1974.

Αξίζει να μνημονεύονται όλοι οι λαϊκοί αγωνιστές όσες και όσοι αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, έχοντας ενεργή αντιδικτατορική δράση. Το παράδειγμα τους είναι παρακαταθήκη για τη συνεχή προάσπιση της δημοκρατίας, η οποία αποτελεί ζήτημα διαρκούς και μόνιμου αγώνα.

Οι αξίες της λαϊκής κυριαρχίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αλληλεγγύη συνιστούν τη μόνη απάντηση σε νοσταλγούς και υμνητές της Χούντας, μεταξύ άλλων και στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Συνιστούν τη μόνη απάντηση στο φασισμό και την καταπίεση της κοινωνίας μέσω διαφορετικών μορφών πλέον, όπως η φτωχοποίηση που επιφέρουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: