ΜΜΕ

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης στις ΗΠΑ (14.3.2016)


Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:
Νομίζω ότι η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ επιτυχημένη. Συναντήσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και την αναπληρώτριά του. Επίσης, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με Γερουσιαστές, καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα ότι το πιο ενδιαφέρον ήταν σήμερα το πρωί με το Reuters. Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που διατηρούμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τα τετραμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και τη διασυνοριακή. Είμαστε σε μια διαδικασία για να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή με Γεωργία και Αρμενία. Όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας τον κ. Μακμάστερ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κυπριακό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Το Κυπριακό δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησα ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε τις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στην περιοχή μας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Αντιλαμβάνομαι ότι η Αμερικανική Διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής,  σε συνεργασία  – εξ όσων καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, δηλαδή πιο εντατικά και ισότιμα- με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επί προεδρίας Ομπάμα, κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα είχε υποστήριξη στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Και αυτό θα συνεχισθεί. Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχισθεί και ίσως να είναι και πιο μεγάλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα επιτέθηκε ο κ. Ερντογάν στην Άγκελα Μέρκελ και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών άσκησε κριτική στην ανακοίνωση της Ε.Ε. που υποστήριξε την Ολλανδία. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Σας είπα χθες ότι η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της. Ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η θέση της Ελλάδος σχετικά με επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν το δημοψήφισμα ποια είναι;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και μία τελευταία ερώτηση, ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρυ Πάιατ, στο Συνέδριο των Δελφών είπε ότι φοβάται για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Από τις συνομιλίες που είχατε εδώ επαληθεύεται αυτός ο φόβος;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Δεν είχαμε τέτοιου είδους συζητήσεις. Είχαμε συζητήσεις περισσότερο για το ποιος είναι ο ρόλος της  χώρας και όχι για να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για την τουρκική αντιπαράθεση στην Ευρώπη εκφράστηκαν καθόλου;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ:  Όχι δεν κάναμε τέτοια συζήτηση.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: