ΜΜΕ

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Βρυξέλλες, 6.3.2017

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετανάστευση, εξωτερικές σχέσεις, Λιβύη, Αίγυπτος στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να σας πω, καθώς και Μέση Ανατολή. Νομίζω ότι ήταν μια καλή μέρα για το Συμβούλιο, διότι άλλαξε την πολιτική του απέναντι στην Αίγυπτο και από μια συνεχόμενη αρνητική ατζέντα πέρασε σε μια θετική, άρχισε δηλαδή να εξετάζει με ποιους τρόπους και μεθόδους μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο, η οποία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε σύντομα για το μεταναστευτικό θέμα και κάναμε μία εκτεταμένη συζήτηση για την κρίση που υπάρχει στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι συνάδελφοί μου εξέφρασαν ανησυχίες για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ μόνο ως χορηγό χρημάτων και ως μία προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας.

Σημειώσαμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα – όπως την ονομάζουμε εμείς – συμβιβασμού και συναίνεσης. Δηλαδή, δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία. Κάλεσα επίσης όσους βρίσκονται γύρω από τις χώρες που έχουν κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια να κοιτούν να σιωπούν για τις εσωτερικές τους εξελίξεις, όπως κάνουμε εμείς, που ουδέποτε τα δύο τελευταία χρόνια είπαμε έστω και μια άποψη δημόσια για τις εσωτερικές τους εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Εκδηλώνεται αυτή η ανησυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ και ποιος ρόλος αποδίδεται στην Ελλάδα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εκδηλώνεται αυτή η ανησυχία, αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να τις διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί. Εξήγησα ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: