ΜΜΕ

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Βρυξέλλες, 6.2.2017

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων , προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στην ΕΡΤ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέματα της σημερινής ατζέντας, κ. Υπουργέ, στο σημερινό Συμβούλιο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα συζητήσαμε πάρα πολύ και διεξοδικά για πολλές περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης. Το πρωί ξεκινήσαμε με την Ουκρανία. Διαπιστώσαμε την ανάγκη να υλοποιηθούν ο μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία του Μινσκ. Συνεχίσαμε με συζήτηση για τη Λιβύη. Εκεί έκανα και την παρατήρησή μου ότι πολλά θα ήταν καλύτερα αν δεν είχαν γίνει οι επεμβάσεις αποσταθεροποίησης της Λιβύης. Υποστηρίξαμε από την πλευρά μας ότι πρέπει η ΕΕ να κάνει το παν για να συνεννοηθούν οι δυνάμεις της δυτικής Λιβύης με εκείνες της ανατολικής – δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης, όπου θα ξανανοίξουμε τις Πρεσβείες μας – με τις δυνάμεις που εκφράζονται από τον κοσμικό στρατηγό Haftar. Επίσης, συνεχίσαμε το μεσημέρι με μια πάρα πολύ, θα έλεγα για πρώτη φορά, δημιουργική συζήτηση για την Αίγυπτο. Αποφασίσαμε να καλέσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου στη συνάντηση που έχουμε στις 6 Μαρτίου, πάλι εδώ στις Βρυξέλλες, καθώς επίσης να αλλάξουμε την απόφαση του 2013 – η οποία ήταν εχθρική για την Αίγυπτο – και να ανοίξουμε μια διαδικασία επανασύνδεσης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Αίγυπτο. Τέλος, κουβεντιάσαμε για τη Μέση Ανατολή και για την ανάγκη σταθεροποίησης της περιοχής, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ασφάλεια για όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τη δημιουργία δύο κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το θέμα μας φέρνει και πιο κοντά στο Αιγαίο, όπου είχαμε εντάσεις το τελευταίο διάστημα και δεν ξέρω αν αυτές έχουν καταλαγιάσει ή αν υπάρχουν…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εδώ δεν κάναμε σήμερα συζήτηση ούτε για Τουρκία ούτε για Αιγαίο. Είναι γνωστό ότι έχω χαρακτηρίσει εδώ και ενάμισι χρόνο την Τουρκία ως μια νευρική δύναμη και ανάλογα θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Ούτε να παραβλέπουμε και να μην παίρνουμε μέτρα που να παρεμποδίζουν την εκδήλωση αυτής της νευρικότητας, αλλά ούτε και να υπερβάλλουμε εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές νευρικές κινήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της και την εσωτερική αντιπαράθεση.

Δημοσιογράφος: Ακόμη έχουμε ανοιχτό το θέμα των συζητήσεων για το Κυπριακό. Είχατε συνάντηση με τον κ. Eide την περασμένη Παρασκευή και φημολογείται ότι μπορεί να έχουμε συνέχεια της Διάσκεψης μέσα στο Μάρτιο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, πιθανόν να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επαφές σας με τον ΟΗΕ και τον κ. Eide;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούν πολλές ώρες.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: