Αρθρογραφία Μελών

Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών και το Κυπριακό

Του Αντιστρατήγου  ε.α. Διονυσίου Ι. Θεοδωρίτση  –  Μέλους του «Πράττω».

Τεράστια η διπλωματική  προσπάθεια και οι διαβουλεύσεις του υπουργού των εξωτερικών και των συνεργατών του στο θέμα της Κύπρου. Ανάλογη και η εμπιστοσύνη, όλων των με ορθοφροσύνη Ελλήνων πολιτών, προς το Νίκο Κοτζιά, ο οποίος – στην όλη του αυτή προσπάθεια  – δέχθηκε (δυστυχώς) και   «κτυπήματα κάτω από τη ζώνη ».

Βλέπεις τα δέντρα διαφέρουν από τους θάμνους. Η ζήλεια επίσης, είναι  κάτι το «ανθρώπινο» , για όσους βέβαια δεν έχουν  τις απαραίτητες προδιαγραφές,  τις γνώσεις, το χάρισμα εάν θέλετε,  και – ως εκ τούτων – στερούνται εμπιστοσύνης  στις δυνατότητές τους. Όμως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δε νοιάζεται βεβαίως γι΄ αυτά.

Σκοπός είναι και παραμένει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, μια  επιτυχής έκβαση του αγώνα, ενός αγώνα δύσκολου, επί ενός χρονίζοντος ζητήματος, στο οποίο { και δεν ακούω να λέγεται αυτό } έχουμε υποστεί μια ήττα το 1974, για την οποία φταίμε εμείς οι Έλληνες – η χούντα που είχαμε, οι επίορκοι που την υλοποίησαν,  και  ένας σχετικά  μικρός  αριθμός  πραιτοριανών  τους   {μερικοί από τους οποίους απόλαυσαν και «εύνοιες» από το ελληνικό κράτος  – εκτιμώ  εν αγνοία του}. Οξύς ο λόγος μου, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται, είναι όπως το φως που περνάει μέσα και από τη χαραμάδα ….. .

Στο χειρισμό του Κυπριακού, μπαίνει ευθέως και η έννοια της ηγεσίας. Είναι λίαν επιτυχής  η επιλογή, και πλήρης η εμπιστοσύνη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον υπουργό του των εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, γεγονός που αποδεικνύει ότι « το αξίωμα του ηγέτη δεν δίδει το μεγαλείο, αλλά η τέχνη της ηγεσίας ». Αυτό είναι αποδεκτό, από κάθε καλοπροαίρετο πολίτη.

Για τον υπουργό των εξωτερικών βεβαίως τι να πω ;

Θα μου πουν τυχόν ότι τον κολακεύω ( οι κακοπροαίρετοι , αλλά και όσοι ίσως δε με γνωρίζουν πραγματικά).  Ένας  «πολίτης» , σχετικά  προχωρημένης ηλικίας,  που έζησε το πλείστο του βίου του ως «οπλίτης» , δε νομίζω ότι αρέσκεται σε κολακείες. Αρέσκεται όμως σε εμπειρίες και σε αλήθειες, ιδίως όταν αισθάνεται « πλούσιος »  επαγγελματικά και κοινωνικά, έχοντας υπόψη του το « άγνωστο » στη ζωή του ανθρώπου και εμπεδώσει στο νου του την έννοια ότι, τελικά , ένα πέρασμα – μια αύρα είναι ο βίος καθενός.

Σκιαγραφώντας τον υπουργό των εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον οποίο έχω την τύχη να γνωρίζω μέσα από  βιβλία του, αλλά και προσωπικά, Τρείς Λέξεις Μόνο  θα αναφέρω { τον σέβομαι,  αλλά βεβαίως δεν θα τον ερωτήσω γι’ αυτό.  Είναι  ανθρώπινο, ατομικό  δικαίωμά  η  άποψη – δικαίωμά  μου αναφαίρετο }, τις  ακόλουθες  τρείς   απλές  λέξεις : « Είναι » – « Γνωρίζει » – « Πράττει ».

Αυτό και το τρίπτυχο  κάθε ηγέτη, απόλυτα αναγκαίο σε κάποιον / όποιον προΐσταται – αποφασίζει – ενεργεί – κατευθύνει – επηρεάζει άλλους, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, για την επίτευξη ενός σκοπού αναγνωρισμένης αξίας (και εν προκειμένω εθνικού σκοπού), στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, μέσα στην οποία αναπτύσσονται οι δραστηριότητες και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και η αγάπη τους προς την πατρίδα.

Ας δούμε λοιπόν πιο κοντά αυτό το τρίπτυχο, την έννοια των τριών αυτών  απλών, αλλά – συγχρόνως –  μεγάλων  σε σημασία  λέξεων, που χαρακτηρίζουν τον υπουργό των εξωτερικών,  καθηγητή  Νίκο  Κοτζιά .

«Είναι»   : Τα ηθικά στηρίγματα και χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που διαμορφώνουν  χαρακτήρα και  παρέχουν αυτοπεποίθηση στην εκπλήρωση του  καθήκοντος.

«Γνωρίζει» : Οι γνώσεις και ικανότητες, αναφορικά με την επιστήμη, την πολιτική, τη διπλωματία, τους ανθρώπους, τις ιδέες, και τη δράση  για παραγωγή έργου.
«Πράττει « :  Το απαραίτητο συμπλήρωμα των δύο παραπάνω λέξεων, αυτό που φέρνει την αποτελεσματικότητα.  Δεν χρειάζεται  να  αναφέρω   περισσότερα.   H κίνηση ιδεών και δράσης «Πράττω», της οποίας ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς, αρκεί. Τόσο η ιδρυτική της διακήρυξη, όσο και το καταστατικό της – ευκόλως  προσβάσιμα  σε κάθε ενεργό πολίτη – λένε τα πάντα.

Με τα λόγια αυτά αισθάνομαι την υποχρέωση, ως πολίτης, να τονίσω την καθοριστική συμβολή του υπουργού των εξωτερικών  Νίκου  Κοτζιά  στο Κυπριακό ζήτημα, ευχόμενος  συγχρόνως ( όπως – κατά την εκτίμησή μου – και όλοι οι σώφρονες  Έλληνες πολίτες )  δύναμη, αντοχή  και  επιτυχία, στο σοβαρό αυτό εθνικό θέμα.

 

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: