Αρθρογραφία Μελών

Η  Αναγέννηση ξεκίνησε από την Ιταλία Θα επαναληφθεί και στη περίπτωση της Ε.Ενωσης;

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ετ.

Ο όρος Αναγέννηση , Rinascimento στα Ιταλικά ή Renaissance στη γλώσσα του Μολιέρου, χρησιμοποιήθηκε ήδη από τον 17ο αιώνα για να δηλώσει την αναβίωση για μάθηση και άνθηση της τέχνης στο Δυτικό κόσμο που είχε καθηλώσει ο Μεσαίωνας. Ο μεγάλος Ιταλός ποιητής της Αναγέννησης  Πετράρχης, προσδιόριζε, χρονικά, τον Μεσαίωνα από τα τέλη της κατάλυσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ( 476 μ.χ ),μέχρι των ημερών του. Δηλαδή μια διάρκεια χιλίων, περίπου, χρόνων. Τη χιλιετηρίδα αυτή την χαρακτήρισε ως περίοδο σκότους  και ζητούσε να ξαναμελετηθεί η κλασσική αρχαιότητα. Για το μεγάλο ποιητή της Αναγέννησης που είχε Δάσκαλο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής κλασσικής σκέψης τον Μοναχό και φιλόσοφο Βαρλαάμ τον Καλαβρό,  σημαντικό ορθόδοξο ιερωμένο της κάτω Ιταλίας αντίπαλο του Γρηγορίου του Παλαμά, η κλασσική αρχαιότητα (ελληνο-ρωμαϊκός κόσμος ), αποτελούσε το ζενίθ του πολιτισμού και ο Μεσαίωνας το ναδίρ. Ασφαλώς, όχι όλοι συμφωνούν τόσο για την χρονική διάρκεια του Μεσαίωνα όσο για την παντελή έλλειψη παιδείας όλα αυτά τα σκοτεινά χρόνια.

Οι Ιταλοί πού είναι ο λαός στον οποίο οφείλεται η Αναγέννηση, ονόμασαν τη περίοδο αφύπνισης από τον Μεσαίωνα   Umanesimo – στα ελληνικά  Ανθρωπισμός-επειδή επανέθετε στο κέντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο βασικό γνώρισμα του ελληνικού πνεύματος. Την Αναγέννηση ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι  σταθμοί στην ιστορία της Ευρώπης όπως ο Διαφωτισμός ,η Γαλλική επανάσταση κ.α. Υπήρξαν όμως και οπισθοδρομήσεις. Η Ευρώπη και γενικότερα ο δυτικός κόσμος ,ατυχώς, επέστρεψαν και πάλι στο πνεύμα του Μεσαίωνα με τον φασισμό και τον ναζισμό που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Προ εξήντα ετών ( 1957 ),η Ευρώπη αποφάσισε να αφήσει πίσω το κακό παρελθόν  και να δημιουργήσει όχι απλά μια Ευρώπη της συνεργασίας αλλά μία Ευρώπη με στόχο την πλήρη ενοποίηση της πολιτικά, οικονομικά ,αμυντικά χωρίς όμως κάθε χώρα-μέλος να απολέσει τα γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της. Την θετική πορεία προς την ενοποίηση ανέκοψε η παγκοσμιοποίηση που ακολούθησε την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ (1989 ). Στη συνέχεια σημειώθηκαν και θεσμικές αλλαγές πρώτα με τη Συνθήκη του Μάαστρίχτ και μετά  της Λισαβόνας. Η δημιουργία της Ευρωζώνης συνετέλεσε και στην  de facto διαίρεση της Ευρώπης αφού ,εκούσια ή ακούσια, οι περισσότερες χώρες-μέλη παρέμειναν εκτός του Ευρώ.

Η Ευρωζώνη αποτελεί για πολλούς αναλυτές το πιστοποιητικό γέννησης και ανάδειξης της Γερμανίας σε ηγέτιδα χώρα της Ευρώπης αλλά με χαρακτηριστικά  ηγεμονίας όπως τεκμηριωμένα έχει αναδείξει ο Υπουργός των Εξωτερικών Καθηγητής Νίκος Κοτζιάς στο βιβλίο του < Η Ελλάδα Αποικία χρέους >. Την ηγεμονία η Γερμανία την ασκεί ,κυρίως, μέσω του Υπουργού των Οικονομικών Βόλφανγκ  Σόιμπλε που εκπροσωπεί το χρηματο-πιστωτικό σύστημα ο οποίος, συνειδητά ή ασυνείδητα, οδηγεί την Ε.Ενωση προς τη διάλυσή. Ήδη το BREXIT  όπως και η αποτυχία του ιταλικού  Δημοψηφίσματος που προκάλεσε ο παραιτηθείς Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν αποτελούν απλώς ένδειξη ,αλλά απόδειξη της αρνητικής πορείας της Ε. Ένωσης.

Αποθέωση της αρνητικής πολιτικής Σόιμπλε που στηρίζεται στην πλήρη και άνευ όρων εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας η οποία στραγγαλίζει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αποτελεί η περίπτωση της Ελλάδας. Η  αιφνίδια αναγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού για εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων όπως και η αναστολή εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το Προσφυγικό, προκάλεσαν την μήνι του κ.Σόιμπλε. Με άμεση και παρασκηνιακή παρέμβασή του ανεβλήθηκαν οι συζητήσεις των δανειστών με την ελληνική Κυβέρνηση για την Β΄ αξιολόγηση γεγονός που ανέστειλε την εφαρμογή των αποφάσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και συναφή.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε αιφνιδιαστικά και χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με τους δανειστές και τους θεσμούς ,ήταν απλώς προσχηματική και δεν πείθει από τη στιγμή που η συνολική δαπάνη των εξαγγελιών δεν θίγουν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αλλά και η Καγκελάριος Ανγκελα  Μέρκελ με την οποία συναντήθηκε στο μεταξύ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν ασπάσθηκε τη θέση του για πολιτική λύση και συντάχθηκε  με τον κ.Σόιμπλε.

Όλα πλέον ωθούν όχι απλά σε υποψίες αλλά ,σχεδόν, σε επιβεβαίωση ότι το Βερολίνο μπορεί να ενεργεί βάσει  και άλλων σχεδίων που μεταφράζονται  σε εξαναγκασμό της Ελλάδας σε εθελουσία έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά και περαιτέρω σκέψεις επανασχεδιασμού της Ε.Ενωσης στη βάση πολλών ταχυτήτων. Τούτο ενισχύεται και από το γεγονός    ότι ακόμα και όταν κατά τις συνομιλίες αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν είναι βιώσιμο, η απάντηση είναι ότι οφείλεται να το ακολουθήσετε άνευ ετέρου. Είναι όμως η Ε.Ενωση και η πορεία της στο μέλλον μόνο υπόθεση της Γερμανίας η οποία, εκτός άλλων, δεν φημίζεται για πολιτική φαντασία και ευελιξία; Ήδη πληθαίνουν στην Ευρώπη οι φωνές ότι η Γερμανία κατέστρεψε την γηραιά Ήπειρο δύο φορές με τον Α΄ και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τώρα συντελείται, με δική της υπαιτιότητα, και η τρίτη καταστροφή αλλά με οικονομικά μέσα.

Αν δεν πρόκειται για τιμωρητική έναντι της Ελλάδας συμπεριφορά με κίνητρα ,ίσως και την εξυπηρέτηση   ελληνικών εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων ή δεν πρόκειται για προσχεδιασμένη υψηλή εξωτερική πολιτική με τη συμμετοχή και άλλων χωρών, σε τέτοια περίπτωση ποιος μπορεί να συγκρατήσει την αλαζονεία του Βερολίνου; Θα διακινδύνευα μια πρόβλεψη.

Η λύση θα μπορούσε να προέλθει, όπως και για το τέλος του Μεσαίωνα, από την Ιταλία. Η παρούσα Κυβέρνηση Τζεντιλόνι, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, είναι μεταβατική. Η πιθανότητα να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές εντός του 2017 είναι μεγάλες. Σε περίπτωση που νικητής αναδειχθεί το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και των συμμάχων του και τηρηθούν οι υποσχέσεις για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι στο Ευρώ, σχεδόν προεξοφλείται το δεύτερο. Άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η κατάρρευση της Ευρωζώνης και μαζί της η γερμανική ηγεμονία . Η Ιταλία μέλλει να γίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία, αιτία και αφορμή για Αναγέννησης  της Ευρώπης;

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η  Αναγέννηση ξεκίνησε από την Ιταλία Θα επαναληφθεί και στη περίπτωση της Ε.Ενωσης;

  1. Αναγέννηση είναι η περίοδος που η φιλοσοφία έπαψε να είναι υπηρέτης της θεολογίας.Έτσι και σήμερα η αναγέννηση της οικονομίας θα προέλθει όταν θα πάψουμε να βλέπουμεσαν ιερό κείμενο την συνθήκη της Λισσαβωνας και το σύμφωνο σταθερότητας αφού η Οικονομία δεν έχει σχέση με τους φυσικούς νόμους αλλά με ανθρώπινες ανάγκες

    Posted by Σωκράτης Αργύρης | 22 Δεκεμβρίου, 2016, 9:26 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: