Αρθρογραφία Μελών

Η Επιλογή νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αβάσιμες οι ανησυχίες. Θετικό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ελλάδα.

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ

Η ανακοίνωση από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ της επιλογής του Ρεξ Τίλερσον ως του επόμενου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκάλεσε ποίκιλλα σχόλια και αντιδράσεις σε ΗΠΑ και παγκοσμίως. Πολλοί διερωτήθηκαν αν ο στερούμενος εμπειρίας στα διεθνή θέματα Τίλερσον μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και στην αποστολή ως αρχηγού της Διπλωματίας της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

Τα ερωτηματικά, πολύ πιθανό να πηγάζουν και από την επαγγελματική ιδιότητα του κ.Τίλερσον ως Διευθύνοντος Συμβούλου του ενεργειακού κολοσσού DIXXON MOBIL καθώς και για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και προσωπικά, ως λέγεται, με τον Πρόεδρο Πούτιν. Οι ανησυχίες-με ή χωρίς εισαγωγικά- είναι, μάλλον, αβάσιμες. Κατ αρχήν δεν ήσαν όλοι οι εκάστοτε Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών γνώστες των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όπως πχ ήταν ο Χένρι Κίσσινγερ, ο Ατσεσον, ο Ντήν Ράσκ κ.α.

Απλά να θυμίσουμε ότι επί Προεδρίας Ρήγκαν, Υπουργός των Εξωτερικών διετέλεσε, επί σειρά ετών, ο επίσης άπειρος περί εξωτερικής πολιτικής Τζόρτζ Σούλτς Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του κατασκευαστικού κολοσσού BEHTEL Corp της οποίας ο ετήσιος προϋπολογισμός υπερέβαινε εκείνων πολλών μικρών κρατών. Και όμως ο Σούλτς υπήρξε ένας μετριοπαθής και επιτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών που συχνά συγκρατούσε τις παρορμητικές εξάρσεις του σχετικώς άπειρου, πολιτικά, Προέδρου Ρήγκαν.

Ας μη ξεχνιέται και η αρχαία ρήση ότι «Αρχή τον άνδρα δείκνυσι» . Ένα άλλο στοιχείο που πολλοί τείνουν να παραβλέπουν και να αγνοούν, είναι ότι η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν είναι μόνο «ενός ανδρός αρχή».

Εκτός ασφαλώς του Προέδρου και του Προεδρικού περιβάλλοντος, σημαντικός είναι και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, του Υπουργείου Άμυνας, της CIA, των οικείων οργάνων του Κογκρέσου και Γερουσίας όπως και των διαφόρων Κέντρων και Ινστιτούτων Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Το ποιος έχει τελικά το βαρύνοντα λόγο για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αποτελεί ένα πραγματικό γρίφο και βασανιστικό μέλημα όλων των διαπιστευμένων στην Ουάσιγκτον Πρέσβεων. Υπό αυτή την έννοια οι επιφυλάξεις και τα ερωτηματικά για την επιλογή του κ.Τίλερσον, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ανησυχούν από μία πολύ πιθανή επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας; Εικάζεται ότι είναι όλοι εκείνοι που επιθυμούν τη διατήρηση του STATUS QUO στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Όσοι, δηλαδή, ανοήτως πιστεύουν ότι η Ρωσία αποτελεί προέκταση της Σοβιετικής Ένωσης και αντίπαλο της Δύσης. Μία τέτοια αντίληψη είναι εσφαλμένη όπως εσφαλμένη είναι και η δοξασία ότι η Ρωσία δεν ανήκει στη Δύση. Όμως, ιστορικά και πολιτιστικά, η Ρωσία δεν είναι λιγότερο Δύση από πολλές άλλες δυτικές χώρες.

Τι σημαίνουν ιστορικά οι συνεχείς πόλεμοι των Τσάρων ενάντια στους Τατάρους, στους Οθωμανούς Τούρκους και άλλους εισβολείς από την Ασία; Και οι μεγάλοι ρώσοι συγγραφείς και διανοούμενοι, μουσουργοί ,καλλιτέχνες κ.α δεν εντάσσονται όλοι τους σε αυτό που αποκαλείται δυτική κουλτούρα και πολιτισμός; Η Τσαρική Ρωσία, έστω και αρνητικά ,δεν ήταν από τα βασικά μέλη της Ιεράς Συμμαχίας αλλά και ως Σοβιετική Ένωση δεν υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές της νίκης κατά του Ναζισμού και των δυνάμεων του Άξονα;

Εκτός των ιδεολογικών προκαταλήψεων που επικρατούν στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έναντι της Ρωσίας λόγω και του σοβιετικού παρελθόντος, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οικονομικά συμφέροντα κυρίως εκείνα που συνδέονται με τα ενεργειακά. Οι ΗΠΑ ήσαν ιδιαίτερα αρνητικές για την ανάπτυξη προγραμμάτων ενεργειακής συνεργασίας Ευρώπης-Ρωσίας με κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου ή πετρελαίου που θα παρέκαμπταν την Ουκρανία. Θύμα της πολιτικής αυτής υπήρξε και η τελική ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Σημαντικότατο, επίσης, ρόλο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και των υπάκουων ευρωπαίων, έχει παίξει και το Ουκρανικό και η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Συνέπεια της εξέλιξης αυτής υπήρξε η επιβολή από τη Δύση οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας που περισσότερο στόχευαν στην απομόνωση της Ρωσίας από το δυτικό κόσμο παρά να την βλάψουν οικονομικά.

Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ τίμημα αφού η Μόσχα τα ανταπόδωσε με το ίδιο μέτρο για τις εισαγωγές από τι χώρες της Ε.Ενωσης. Δεν πρέπει, επίσης, να υποτιμάται ο ρόλος των Βαλτικών χωρών στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος κατά της Ρωσίας. Ήταν εκείνες που πρωτοστατούσαν για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων ενώ ζητούσαν, συνεχώς, την προέκταση των Νατοϊκών δυνάμεων προς Ανατολάς συμβάλλοντας στην δημιουργία κλίματος που θύμιζε εποχές του ψυχρού πολέμου.

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να έχει διαφορετική από τους άμεσους προκατόχους του αντίληψη για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Προφανώς αυτό το μήνυμα εκπέμπεται με την αναγγελία της επιλογής του κ. Τίλερσον ως Υπουργού Εξωτερικών και μάλλον αποτελεί προάγγελο αλλαγής της συμπεριφοράς των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας με πέρασμα από την αντιπαράθεση στην συνεργασία.

 Στο πνεύμα αυτό πολύ πιθανό να υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση στο Μεσανατολικό. Μία αλλαγή στο σκηνικό της Μ. Ανατολής θα απέβαινε σε όφελος της Ελλάδος Αφενός θα εκτονωθεί το προσφυγικό όπως ,πολύ πιθανό, να παύσει και η ρευστότητα που επικρατεί στη πολιτική ζωή της γειτονικής Τουρκίας που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Αν και πρέπει να μας διέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για επαναπροσέγγιση των αμερικανό-ρωσικών σχέσεων με πέρασμα από το κλίμα αντιπαράθεσης σε κλίμα συνεργασίας, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η απομόνωση της Ρωσίας, ιστορικά, έβλαψε πάντοτε τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: