ΜΜΕ

Μιλάτε για την Κριμαία, αλλά αγνοείτε την Κύπρο, είπε ο Κοτζιάς στους ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε

Πρωτοφανείς οι προσπάθειες της Ελλάδας. Μιλάτε για την Κριμαία, αλλά αγνοείτε την Κύπρο, είπε ο Κοτζιάς στους ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε.

Γράφει ο Ανδρέας Μπελεγρής

Το θέμα του Κυπριακού έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε στην παρέμβασή του ότι παράγοντες της Ε.Ε. μιλούν συνεχώς για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, την ώρα που αγνοούν το θέμα της Κύπρου, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε αυτή την ανακολουθία και επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να παραμείνει ο κατοχικός στρατός σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως σημείωσε, η Τουρκία διαπραγματεύεται σε αυτό το θέμα από τη θέση της κατοχικής δύναμης και, ταυτόχρονα, απαιτεί εγγυητικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα σε κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Συνθήκη της Λωζάννης και ελληνικότητα των νησιών 
Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Κοτζιάς έθιξε το ζήτημα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τη μία πλευρά είναι σημαντικό να γίνονται αναφορές στον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, από την άλλη όμως θα πρέπει να αναφέρονται και κάποιες άλλες αλήθειες. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε την τουρκική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και τις διεκδικήσεις που εγείρονται αναφορικά με τα 17 ελληνικά νησιά και τις 150 βραχονησίδες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Γαύδο, η οποία, όπως είπε, είναι το νοτιότερο δυτικό νησί προς την περιοχή της Λιβύης και της Τυνησίας. Κάλεσε τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών να μην υποτιμούν αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Τουρκίας επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για μια “νευρική δύναμη”, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ε.Ε.. Σημείωσε ότι από τη μία πλευρά ορθώς η Ε.Ε. πήρε θέση ενάντια στο πραξικόπημα, εντούτοις πρόσθεσε πως έχει, παράλληλα, σημασία και ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάποιος ένα πραξικόπημα.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως με την Τουρκία η Ε.Ε. διαθέτει όλο και λιγότερους μοχλούς πίεσης. Επισήμανε πως έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που αντέδρασε στην απόφαση του Λουξεμβούργου του 1997 για το βέτο, αλλά και αργότερα για την άρση του βέτο αυτού. Εκτίμησε πως η Τουρκία είναι πιο μακριά ψυχολογικά από την Ευρώπη.

Επισήμανε την ανάγκη συμφωνίας σε ότι πρότεινε η προεδρία αναφορικά με την Τουρκία, καθώς σημείωσε πως διαφορετικά θα περιοριστούν κι άλλο οι μοχλοί πίεσης. Όπως είπε, προσωπικά ο ίδιος θα ήθελε μια Τουρκία περισσότερο δημοκρατική, με μοχλό πίεσης την προοπτική εξευρωπαϊσμού. Ζήτησε δε να μην υπάρχει συμπεριφορά που παραπέμπει σε πελατειακές σχέσεις προς τα υποψήφια κράτη – μέλη, αλλά συμπεριφορά που να παραπέμπει σε αρχές.

Φ.Β. Στάινμαϊερ: “Πάγωμα” μόνο για τη θανατική ποινή
Mε παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία” υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φ.Β. Στάινμαϊερ στην παρέμβασή του σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι “βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία”.
Ανέφερε πως ένας ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. “Το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή” τόνισε και χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ως “την απόλυτη κόκκινη γραμμή”.

 

Πηγή: Μιλάτε για την Κριμαία, αλλά αγνοείτε την Κύπρο, είπε ο Κοτζιάς στους ΥΠΕΞ των χωρών της Ε.Ε. http://mignatiou.com/2016/12/milate-gia-tin-krimea-alla-agnoite-tin-kipro-ipe-o-kotzias-stous-ipex-ton-choron-tis-e-e/

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: