Αρθρογραφία Μελών

Θετικές και αρνητικές εξελίξεις σε χώρες της Ε.Ενωσης. Η επικαιρότητα του SPREHGLER για παρακμή της Δύσης

Του χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στην Αυστρία με τη τελική επικράτηση του υποψηφίου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βάντερ Μπέλεν επί του υποστηριζομένου από την ακροδεξιά Χόφερ, προκάλεσαν κάποια ανακούφιση και χαμόγελα στους ευρωπαίους πολίτες. Όσοι, φυσικά, ανησυχούν για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη με επάνοδο των φαντασμάτων του περασμένου αιώνα. Πως συντελέσθηκε αυτή η μεταστροφή των αυστριακών ψηφοφόρων που οι δημοσκοπήσεις μέχρι, σχεδόν, τις τελευταίες σχεδόν ημέρες δίνανε προβάδισμα στον υποστηριζόμενο από τις ακροδεξιές δυνάμεις Χόφερ;

Οι αυστριακοί είναι ένας δημοκρατικός, καλλιεργημένος και φιλόμουσος λαός. Έχουν βέβαια επίγνωση του πρόσφατου παρελθόντος τους που ανέδειξε και πολλά αρνητικά στοιχεία, πριν και μετά το Anshlus ,που επέβαλλε ο συντοπίτης τους Αδόλφος Χίτλερ. Στην ουσία οι Αυστριακοί υπήρξαν θύματα του ναζισμού και ήταν πολλοί που αντέδρασαν στο Γ΄Ράιχ.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι μεταπολεμικώς στη πολιτική ζωή της χώρας μονοπωλούσαν οι σοσιαλιστές με πλέον διακεκριμένο πολιτικό άνδρα τον Μπρούνο Κράισκι. Και όμως οι τελευταίες αυστριακές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να υψώσουν τείχοι για να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα τους των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλίες για συνεργασία με τις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Απορίας άξιον πως αυτή η Αυστρία δεν προσχώρησε ακόμη στην Ομάδα VISEGRAD που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ξενοφοβικά και αντίθετα προς τις διεθνείς υποχρεώσεις αλλά και τις σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των τελευταίων Προεδρικών εκλογών καταγράφεται στα θετικά του αυστριακού λαού. Στην γειτονική Ιταλία, τη Τρίτη οικονομική δύναμη στην Ε.Ενωση, το δημοψήφισμα που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ήταν αρνητικό απορρίπτοντας τις προτάσεις του που, μάλλον ,ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.Στην ουσία οι ιταλοί ,κυρίως οι νέοι των οποίων η ανεργία είναι της τάξης του 65%,καταψήφισαν τη πολιτική λιτότητας που από ετών εφαρμόζει η Κυβέρνηση παρά την κατά καιρούς αντιγερμανική ρητορική του ιταλού Πρωθυπουργού.

Επί πλέον οι ιταλοί φαίνεται να φοβήθηκαν την ενίσχυση των κυβερνητικών εξουσιών αφού θα εξέλιπε το δεύτερο εξισορροπητικό κοινοβουλευτικό Σώμα, η Γερουσία που ο θεσμός και ο ρόλος της είναι γνωστός από τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο Ρέντσι τήρησε το λόγο του και υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο μετά από έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέργιο Ματταρέλα, θα παραμείνει στη Πρωθυπουργία μέχρι να ψηφισθεί ο νέος Προϋπολογισμός τις προσεχείς ημέρες. Και μετά τί; Μια νέα Κυβέρνηση τεχνοκρατών τύπου Monti ή ένα άλλο κέντρο -αριστερό κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών;

Ήδη το φάντασμα του Μπέπε Γκρίλο πλανιέται πάνω από την Ιταλία και την Ευρώπη. Ο Γκρίλο και η σύμμαχός του Λέγκα του Βορρά υπόσχονται τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για παραμονή ή όχι της Ιταλίας στο Ευρώ. Από πολλούς προεξοφλείται το όχι. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη διάλυση της ευρωζώνης και ίσως και της Ε.Ενωσης.

Θα οδηγηθούμε τότε σε μία νέα Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Θα το δεχθούν αυτό οι ευρωπαίοι πολίτες; Πρόκειται για ερωτήματα που ανησυχούν, απαιτούν προσοχή, βαθειά σκέψη και στοχασμό.

Οπωσδήποτε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Να συνετέλεσε άραγε το αρνητικό αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος στη θετική, εν μέρει, κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία από τους δανειστές; Να λειτούργησε το Ιταλικό δημοψήφισμα ως καμπανάκι συναγερμού για να καμφθεί ο Σόιμπλε για ορισμένες παραχωρήσεις ως προς το ελληνικό χρέος με διαγραφή 45 δίς Ευρώ σε βάθος χρόνου αλλά με διατήρηση άλλων επιβαρυντικών μέτρων που ευσχήμως ονομάζονται μεταρρυθμίσεις;

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από την επιτευχθείσα κατ αρχήν συμφωνία ενώ η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική, υποβίβασε τη σημασία της χωρίς όμως να προβεί σε συγκεκριμένες κριτικές ή να παρουσιάσει θέσεις για το πως η ίδια θα αντιμετώπιζε τους δανειστές.

Ένα τέταρτο σημείο στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ε.Ενωσης, είναι τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου η γηραιά Αλβιών και οι άλλες συνιστώσες να μην είναι ούτε μέσα ούτε έξω από τη Ε.Ενωση. Ιδιώτες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφανθεί αν η Κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για οριστική έξοδο του Η.Βασιλείου από το Ευρωσύστημα όπως αποφάνθηκε ο λαός με το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Τα ενδεχόμενα είναι πολλά και θα απαιτήσουν τα παρέλευση ικανού χρόνου.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις-άλλες αρνητικές, άλλες θετικές- δίνουν μια παρακμιακή εικόνα της Ευρώπης και προσιδιάζουν αφάνταστα στα αίτια παρακμής της Ευρώπης που αρχές του περασμένου αιώνα αναφερότανε ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος Οσβάλτ Σπρένγκελ στο μνημειώδες δίτομο έργο του< Η παρακμή της Δύσης>( Der Untergang des Under Landes ).

Οι πολιτισμοί ,υποστήριζε, διατρέχουν την εξελικτική τους πορεία ακολουθώντας ,λίγο –πολύ, το παράδειγμα της φύσης. Νεότητα, Ωρίμανση, Γήρας. Η ένδειξη ,έλεγε, ότι ένας πολιτισμός μπαίνει στη γεροντική του ηλικία ,που μεταφράζεται σε παρακμή, είναι η επικράτηση της τεχνολογίας πάνω στη ψυχική καλλιέργεια. Αν ζούσε σήμερα πολύ πιθανό να πρόσθετε και τη τεχνοκρατία επί της πολιτικής.

Συζήτηση

2 σκέψεις σχετικά με το “Θετικές και αρνητικές εξελίξεις σε χώρες της Ε.Ενωσης. Η επικαιρότητα του SPREHGLER για παρακμή της Δύσης

  1. Μάλλον για παρακμή του νεοφιλελευθερισμου θα έλεγε

    Posted by Σωκράτης Αργύρης | 11 Δεκεμβρίου, 2016, 9:13 μμ

Trackbacks/Pingbacks

  1. Παράθεμα: Θετικές και αρνητικές εξελίξεις σε χώρες της Ε.Ενωσης. Η επικαιρότητα του SPREHGLER για παρακμή της Δύσης | tolmima - 9 Δεκεμβρίου, 2016

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: