ΜΜΕ

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με ΥΠΕΞ Λιβύης, Mohamed Taha Siala

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μοχάμεντ και τον κύριο Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία. Οι λαοί της Λιβύης  και της Ελλάδας έχουν μια πολύ μακρά, κοινή ιστορία και πολλά κοινά στοιχεία στον πολιτισμό τους. Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, σήμερα, για τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, για τη συνεργασία μας αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει από κοινού, την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης, τη δημιουργία δικτύων μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας ήταν η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων μας, ειδικότερα στους τομείς που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσκαλέσαμε κλιμάκια του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης να έρθουν στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή  μας και για τα κοινά μας συμφέροντα, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και προσκάλεσα τον συνάδελφό μου στην Αθήνα. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμένα να τον έχουμε μαζί μας. Και θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω για τη σημερινή πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να επισκεφθώ τη Λιβύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ερώτηση σχετικά με σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρώτον, πρέπει να πω ότι το 2017 σκοπεύουμε να ξανανοίξουμε την πρεσβεία μας εδώ στην Τρίπολη. Δεύτερον, σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε μια μακρά, φιλική σχέση με τον λαό αυτής της χώρας. Όπως πάντα λέω στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας, μια κοινή ιστορία 5 -7 χιλιάδων ετών μας ενώνει με όλες αυτές τις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου. Τα έχουμε κάνει όλα με αυτά τα κράτη, πολέμους, ειρήνη, έχουμε συνάψει συνθήκες, έχουμε διοργανώσει συνόδους. Υπάρχουν κάθε είδους συναισθήματα, κάθε είδους δράσεις.

Σήμερα, είμαστε φίλοι και προσπαθούμε να είμαστε φίλοι με όλες αυτές τις χώρες. Είναι μια κατάσταση από την οποία μπορούν να ωφεληθούν όλοι. Είμαστε πάντα εδώ για να βοηθάμε και για να διευκολύνουμε τις σχέσεις μεταξύ χωρών είτε αυτές είναι φιλικές είτε όχι.  Μπορούμε να είμαστε ένας πολύ χρήσιμος παίκτης και φίλος για όλους. Για την Αίγυπτο, για τη Λιβύη και μπορούμε να είμαστε πολύ χρήσιμοι για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά μπορούμε να είμαστε και πολύ καλοί υποστηρικτές της Λιβύης και της Αιγύπτου. Όσον αφορά τη Λιβύη, και αυτό ήταν το θέμα της σημερινής συζήτησής μας, της Λιβύης και των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ξέρετε, οι γονείς συχνά δεν έχουν μόνο ένα παιδί αλλά πολλά και τα αγαπάνε όλα εξίσου. Έτσι και εμείς τους αγαπάμε όλους στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψη της Ελλάδας σχετικά με την πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό της Λιβύης;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαστε φίλοι της Λιβύης και υποστηρίζουμε οτιδήποτε μπορεί να φέρνει ειρήνη και σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Και αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της Λιβύης.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: