ΜΜΕ

Δηλώσεις Νίκου Κοτζιά, σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στη Λιβύη

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ξαναπιάσαμε το νήμα της εξωτερικής πολιτικής κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια συνολικά. Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη και συζητήσαμε με τον συνάδελφό μου, Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη για να βελτιώσει τη συνεννόησή της και να εντατικοποιήσει την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει η συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας και Λιβύης, στον τουρισμό, καθώς και στη διαχείριση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες. Αντιθέτως, οι μεταναστευτικές ροές περνούν μέσα από αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντρική Αφρική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με αυτό το τελευταίο, τι ελέγχους μπορεί να εφαρμόσει η Λιβύη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα, πριν από δύο χρόνια, το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση, πάνω από εξακόσια εκατομμύρια Ευρώ -σήμερα ίσως ένα δισεκατομμύριο Ευρώ- για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των νότιων συνόρων της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ακόμα τα χρήματα ή τη διάθεση, αλλά θα πρέπει να το κάνει προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Λιβύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το άλλο μείζον θέμα, της ενίσχυσης της εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Λιβύης;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα, είπαμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση της Λιβύης και των άλλων κρατών της περιοχής για να διαμεσολαβήσουμε. Η χώρα μας, όπως ξέρετε, πολύ συχνά διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ τρίτων χωρών χωρίς δημοσιότητα και νομίζω ότι ενισχύσαμε για άλλη μια φορά τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν, από την αρχαιότητα, με αυτή την περιοχή και τον κόσμο που ζει εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ανοίξει η Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη κύριε Υπουργέ;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Γενικός μας Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, πήγε και την είδε σήμερα. Βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο, θα έλεγα, σε σύγκριση με άλλες Πρεσβείες. Βρίσκεται ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, άρα υπάρχει ασφάλεια και τον Δεκέμβρη, θα στείλουμε τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λ.π. που πρέπει να διευθετηθούν. Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα προχωρήσουμε στον διορισμό Πρέσβη στην Λιβύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει προοπτική για Τριμερή και με την Λιβύη κύριε Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θέλουμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά -όχι δικά μας, αλλά δικά της- προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς τη συνεργασία που προτείναμε να γίνει σε σχέση με την εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, έχουμε ήδη αρχίσει και μάλιστα, μας πρότειναν να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και της Προεδρικής Φρουράς. Γενικά, όπως ξέρετε, υπάρχει μια παράδοση εκπαίδευσης αξιωματικών του Στρατού πολλών βορειοαφρικανικών χωρών στη χώρα μας. Αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις ενίσχυσαν πάρα πολύ την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Λιβύη. Εγώ διατύπωσα μια πρόταση και τους είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και με δύο υποτροφίες για ανθρώπους που θέλουν να μελετήσουν τα ευρωπαϊκά και να κάνουν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την ΑΟΖ γίνονται συζητήσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της στιγμής για την Λιβύη, αλλά ασφαλώς θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: