Αρθρογραφία Μελών

Προβληματισμοί και ερωτήματα για την έξοδο από τη κρίση και τη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φώς και της επίσκεψης Ομπάμα

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Βαίνουμε προς τον έβδομο χρόνο κρίσης και ασφαλώς βιαίως. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, πολιτική ακόμα και κρίση θεσμών. Από το ξεκίνημά της που, επισήμως, θα μπορούσε να χρονολογηθεί με την υπογραφή του Α΄ Μνημονίου (2010), έχουν ακουσθεί ποικίλες ερμηνείες για τα αίτια που την προκάλεσαν. Ελάχιστα όμως λέγονται, με κάποια πειστικότητα, για το πώς θα βγούμε από αυτήν και πότε. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η κρίση είναι συστημική – οι γνωστές κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού- που πλήττουν όλες τις χώρες άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Γιατί όμως η Ελλάδα κατατάσσεται, αρνητικά, στη πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ενωσης ή καλλίτερα της Ευρωζώνης;

Οι ερμηνείες πολλές ανάλογα και από την ιδεολογική τοποθέτηση του γράφοντος. Πρόσθετα, γιατί μόνο η Ελλάδα αναγκάσθηκε να υπογράψει και τρίτο Μνημόνιο ενώ από ορισμένους προεξοφλείται και η υπογραφή τέταρτου κατά σειρά; Το γεγονός ότι είχε το υψηλότερο κρατικό χρέος, δεν αρκεί. Εμπνευστής και πρωτεργάτης της πολιτικής λιτότητας, ο ανέκφραστος γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε με «συνένοχους» για τα Μνημόνια, τις Κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου, Λ.Παπαδήμου και αναγκαστικά τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιατί οι πιστωτές και ιδιαίτερα ο Χέρ Σόιμπλε επιμένουν στην πολιτική λιτότητας και απαιτούν συνεχώς τη λήψη και νέων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων όταν και ένας πρωτοετής οικονομικών σπουδών γνωρίζει καλώς τα επακόλουθα της; Όπως απώλεια εργασιακών θέσεων, αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωση των κρατικών εσόδων, μισθών και συντάξεων, εξάντληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων κ.α;

Εν ολίγοις μέτρα που κρίνονται ατελέσφορα, επαυξάνουν τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση. Οι πλέον μετριοπαθείς δέχονται, σχεδόν μοιρολατρικά, ότι τα Μνημόνια αποτελούν αναγκαστική λύση σε μια εποχή που κυριαρχείται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκοσμιοποίηση. Άλλοι, παρατηρητικότεροι και ανήσυχοι, υποπτεύονται ότι τα συνεχή μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα, πιθανό να εξυπηρετούν και άλλους στόχους. Την οικονομική και μισθολογική «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας στα πλαίσια ενός σχεδιασμού δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Οι σκέψεις αυτές, έστω σε βαθμό υποψιών, δεν είναι αβάσιμες αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι η πολιτική λιτότητας έχει καταπατήσει και καταργήσει στη πράξη βασικές αρχές και αξίες επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ενωση όπως η αλληλεγγύη, η οικονομική σύγκλιση και κοινωνική συνοχή μεταξύ των Κρατών-μελών. Αν όντως τίθενται τέτοιοι στόχοι και σχεδιασμοί – όχι αποκλειστικά για την Ελλάδα – δηλαδή τη δημιουργία μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, θα γινότανε αυτό αποδεκτό από τους έλληνες και άλλους ευρωπαίους πολίτες; Αν όχι ,τότε νομοτελειακά θα οδηγηθούμε προς τη διάλυση της Ε.Ενωσης .

Και η ευθύνη δεν θα βαρύνει μόνο τη Γερμανία του Σόιμπλε. Πρόκειται, ασφαλώς για υποθέσεις που δεν πηγάζουν μόνο από επαγγελματική διαστροφή. Η διάγνωση τυχόν παρασκηνιακών σχεδιασμών για την Ευρώπη εναπόκειται, βασικά, στις πολιτικές ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα όσα, βέβαια, διαθέτουν αναλυτικές ικανότητες. Ασφαλώς στο Υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο καθ΄υλην για την ευρωπαϊκή πολιτική, στους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή, τα Πανεπιστήμια και άλλα συναφή ερευνητικά κέντρα.

Ένας ενδεχόμενος επανασχεδιασμός της Ευρώπης στη βάση πολλών ταχυτήτων ή και διάλυση της Ε.Ενωσης, δεν θα συνέφερε την Ελλάδα για πολλούς και σοβαρούς λόγους. Κυρίως λόγω της γεωπολιτικής της θέσης η οποία μπορεί, τελευταίως, να έχει αναβαθμιστεί αλλά οι προκλήσεις, εθνικές και γενικότερες, αυξάνουν. Το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται με πλέον πρόσφατες τις αναθεωρητικές θέσεις του κ.Ερντογκάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σε αυτές τις προκλήσεις να προσθέσουμε και την πλαστογράφηση της ιστορίας από το κράτος των Σκοπίων για την Μακεδονία, την αμετροέπεια των Τιράνων, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, την αστάθεια στον περίγυρό μας στη Μέση Ανατολή, τον Ισλαμικό Φονταμενταλισμό κ.α.

Σε περίπτωση διάλυσης της Ε.Ενωσης ο μόνος σταθεροποιητικός παράγων θα παρέμενε το ΝΑΤΟ που οι εμπειρίες μας από τη δράση ή παραλείψεις του (μη αποτροπή της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, τήρηση ίσων αποστάσεων στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο που μεταφράζονται σε εύνοια προς την Αγκυρα), δεν είναι καθησυχαστικές. Η δε αναζήτηση άλλων διεθνών ερεισμάτων και συμμαχιών θα κατέληγε σε καθημερινό και μόνιμο βάσανο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τυχόν διάλυση της Ε.Ενωσης δεν είναι παρά ένα εφιαλτικό σενάριο και ότι η Ένωση θα ξαναβρεί το βηματισμό της και τον ορθό δρόμο που θα επιτευχθεί αν εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας και περιορισθεί ή μετριασθεί η γερμανική ηγεμονία επί της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσδοκούσε πολλά από τη διήμερη επίσκεψη (15-16 Νοεμβρίου), που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ.Μπάρακ Ομπάμα. Και οι προσδοκίες δεν διαψεύσθηκαν. Όντως ο αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, δημόσια, τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του χρέους ενώ ήταν πλέον σαφής στο θέμα της λιτότητας τονίζοντας ότι με λιτότητα δεν επιτυγχάνεται ευημερία που προϋποθέτει ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως το Βερολίνο πριν αλέκτωρ λαλήσει και χωρίς ίχνος διπλωματικής αβρότητας, έσπευσε να τοποθετηθεί αρνητικά περνώντας, συγχρόνως, το μήνυμα ότι στην Ε.Ενωση κουμάντο κάνει μόνο η Γερμανί. Βέβαια μεγαλύτερη σημασία έχει τι θα λεχθεί ,σε σχέση με την Ελλάδα, στις κατ ιδίαν συνομιλίες που θα έχει ο κ.Ομπάμα με τη Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Περισσότερο δε τι στάση θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ντόναλ Τράμπ και τι σκέπτεται για τις σχέσεις με την Ευρώπη και το ρόλο του ΝΑΤΟ. Σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας και κάπως σχηματικά μπορεί να λεχθεί ότι, εκτός του υψηλού συμβολισμού της, συνέβαλε ώστε να προβληθεί η Ελλάδα διεθνώς ως κέντρο αναφοράς για τις δημοκρατικές αξίες και σταθερότητας της Δύσης.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: