Αρθρογραφία Μελών

Η αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας για τη πορεία της Ευρώπης σήμερα, μία έντιμη φωνή

Tου Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ιεράρχες της σε αντίθεση με τους Καθολικούς και Διαμαρτυρομένους αποφεύγουν, κατά κανόνα, πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο τα πολιτικά δρώμενα. Τον πολιτικό λόγο τον ορθώνουν σε μεμονωμένες περιστάσεις και μόνο όταν τα γεγονότα και οι πολιτικό-κοινωνικές εξελίξεις εγγίζουν υπαρξιακές καταστάσεις των πιστών.

Έτσι πχ το έπος του 40 που την 77η επέτειο θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες, η Εκκλησία και σύσσωμος ο Κλήρος μετείχαν στην αντίσταση του ελληνικού λαού και εξύψωσαν, έργω, το ηθικό του.

Στα παραπάνω πλαίσια εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες με την διοργάνωση Ημερίδας, Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο ευγενώς προσέφερε τη φιλοξενία του, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα».

Το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος συστάθηκε επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών του Μακαριστού Χριστόδουλου το 1998 ο οποίος σωστά διείδε και διέγνωσε την ανάγκη παρουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ενωση για άμεση ενημέρωση της Εκκλησίας για τα δρώμενα στην Ευρώπη και τη δυνατότητα επαφών με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και τις ξένες Διπλωματικές Αντιπροσωπείες, προς όφελος των πιστών.

Από το έτος 2000 το Γραφείο της Αντιπροσωπείας Διευθύνεται από τον Μητροπολίτη Αχαΐας Αθανάσιο, έναν Ιερωμένο υψηλού κύρους που εκτός, ασφαλώς, της θεολογικής μόρφωσης τυγχάνει ευρύτατης παιδείας και γνώσεων. Άριστος, επίσης, γνώστης πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών. Επί σειρά ετών υπηρέτησε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και συμμετείχε στο διάλογο με τους Ρ/Καθολικούς για την ενότητα των Χριστιανών.

Στην ημερίδα ,τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εκπροσώπησαν οι Μητροπολίτες Βελεστίνου και Θερμοπυλών κ.κ Δαμασκηνός και Ιωάννης. Ομιλητές, εκτός ασφαλώς, του Μητροπολίτου Αχαΐας ήσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ένωση Χρ. Στυλιανίδης, οι Ακαδημαϊκοί Βασίλης Ράπανος και Ναπολέων Μαραβέλιας και ο Πανεπιστημιακός Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Καίριες, σημαντικές και συγχρόνως ανησυχητικές ήσαν οι επισημάνσεις των ομιλητών για τη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα από γεγονότα και εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά τη χώρα μας. Ειδικότερα. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας τόνισε ότι έχει υποχρέωση να συμμετέχει στους προβληματισμούς και στις προσπάθειες αναζήτησης λύσεων είτε αυτά είναι ελληνικά είτε ευρωπαϊκά είτε παγκόσμια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης συνεχούς διαλόγου που όλοι, όπως υπογράμμισε, τον θέλουν αλλά δεν το κάνουν με σεβασμό προς τον συνομιλητή τους.

Σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις του για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), στα οποία έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη του ανθρώπου και ότι το ζητούμενο είναι η απόκτηση γνώσης χωρίς την οποία η κοινωνία δεν ωριμάζει. Εμμέσως άσκησε κριτική για την απόδοση ακρισίας στο λαό. Είναι υποκριτικό υπογράμμισε «να διατυπώνεται μομφή κατά της άγνοιας και ανωριμότητας του λαού από εκείνους που είχαν την ευθύνη να παράσχουν γνώση και δεν στάθηκαν στο ύψος τους».

Δεν άφησε ασχολίαστο και το θέμα του χρέους που έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθήματος φόβου και διάχυτης ανασφάλειας και το οποίο χρέος οφείλεται και στο ισχύον σύστημα κρατικού δανεισμού.

Επιβεβαιωτικές της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη ήταν και οι τοποθετήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη αρμοδίου Υπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα. Στη σύντομη αλλά ουσιώδη παρέμβασή του επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές και στρεβλώσεις που συντελούνται στην Ευρώπη στη ταυτότητά της, στο τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες της. Επέκρινε τον κατακερματισμό που κρύβεται πίσω από τον μανδύα της αυξημένης αρμοδιότητας των κρατών –μελών, ότι πρέπει να επιμείνουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρώπης της Ειρήνης και της Σταθερότητας. Παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη «διέρχεται από κρίση σε κρίση όπου η κάθε μία επικαλύπτεται χωρίς προηγουμένως να έχει αποσοβηθεί». Επέκρινε την νέα αντίληψη των κρατών της ομάδας VISEGRAD για μία ευέλικτη αλληλεγγύη «FLEXIBLE SOLIDARITY» η οποία αναιρεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ε.Ένωσης. Συγκρατήθηκε ιδιαίτερα η θέση του κ. Ξυδάκη ότι το Προσφυγικό είναι απόρροια των πολέμων στη Μ.Ανατολή και ότι η Ε. Ένωση οφείλει να πάρει δημόσια θέση σε αυτό. Να σημειωθεί ότι έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, απουσιάζει από τα περισσότερα κείμενα συμπερασμάτων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Τέλος ο κ. Ξυδάκης έκανε σαφή διάκριση μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί σε ορισμένες άλλες χώρες που ακολουθούν ακραίες θέσεις και της σταθερότητας και Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Πρωτοβουλία του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες αξίζει τον έπαινο. Η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, δύσκολα ξεφεύγει από τα στενά θρησκευτικά της καθήκοντα και αποστολή. Ίσως λόγω παράδοσης ή και των κριτικών και επικρίσεων που δέχεται κατά καιρούς. Αληθεύει, πάντως, ότι ορισμένοι από τους Ιεράρχες της ενεργούν με νοοτροπία της Εκκλησίας των χρόνων της τουρκοκρατίας. Όμως σήμερα οι καταστάσεις έχουν ριζικά αλλάξει. Ορθώς ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε ότι το Γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες «έχει όχι απλά θέση αλλά και υποχρέωση να συμμετάσχει στους προβληματισμούς και στις προσπάθειες αναζήτησης λύσεων στα προβλήματα είτε αυτά είναι ελληνικά είτε ευρωπαϊκά είτε παγκόσμια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι». Για να συμπληρώσει ο κ. Ξυδάκης ότι η Εκκλησία «έχει ρόλο στο τοπίο της Ευρώπης σε κρίση, ένα ρόλο καταλαγής, διαλόγου και νηφαλιότητας».

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: