ΜΜΕ

Ν.Κοτζιάς: Η «νευρική» Τουρκία επιδιώκει ρόλο στη Μοσούλη φοβούμενη την «κουρδική ζώνη»

Με νηφαλιότητα, ηρεμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, είπε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γ.Τραπεζιώτη. Μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται αυτά, ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει μία ευκολία στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σχολίασε για την επίθεση μέρους των ΜΜΕ κατά του υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο αντιπολιτευτικός Τύπος έχει κάποιες ευκολίες στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σημείωσε ο κ.Κοτζιάς και διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΞ έβγαλε ανακοίνωση για τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις στα τουρκικά στο σάιτ της τουρκικής προεδρίας. «Δεν αναφερθήκαμε ούτε σε δημοψήφισμα ούτε σε οτιδήποτε άλλο». Υπήρξαν δύο λανθασμένα τηλεγραφήματα από το γραφείο Τύπου της Αγκυρας και το γραφείο του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα. «Εμείς τέτοια ανακοίνωση δεν κάναμε».

«Το γελοίο είναι ότι μας καταγγέλλουν ότι είμαστε διαλυμένοι σαν υπουργείο διότι δεν έχουμε διαβάσει οι ίδιοι την ανακοίνωση Ερντογάν, αλλά αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το ΑΜΠΕ. Εμείς δεν αναφέραμε δημοψήφισμα, δεν κάναμε κανένα λάθος στην ανακοίνωσή μας και μας χρεώνουν κάτι που δεν κάναμε, αυτά μόνο στην Ελλάδα του σήμερα γίνονται», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Βλέπω σήμερα ακόμη και στην «Καθημερινή» γελοιότητες, να μας καταγγέλλουν για διαλυμένους και μας χρεώνουν όλα αυτά που πάθαν οι υπόλοιποι, όπως ο κ.Κεφαλογιάννης της ΝΔ που έκανε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με βάση την ανακοίνωση που διένειμε το ΑΜΠΕ. Αλλά δεν είμαστε εμείς που κάναμε τέτοιο λάθος … δεν είμαστε εμείς που κάναμε τέτοιο λάθος γιατί είμαστε προσεκτικοί και μελετάμε στα τουρκικά τις ιστοσελίδες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, της προεδρίας της Τουρκίας κτλ. Ας κόψουν την ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει».

Αντιμετωπίζουμε νηφάλια, ήρεμα και αποφασιστικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Όσον αφορά το περιεχόμενο των δηλώσεων Ερντογάν, ο κ.Κοτζιάς είπε ότι, όπως είχε αναφέρει και στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, «η Τουρκία είναι μία νευρική δύναμη, έχει πάρα πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές, εθνοτικές. Εχει γύρω της ένα περιβάλλον με πολλή αναταραχή και πόλεμο, σε Συρία και Ιράκ». Η ελληνική εξωτερική πολιτική αυτό που κάνει είναι να μην αφήσει αυτή τη νευρικότητα να εκφραστεί στην εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε.

Οι αναθεωρητικές δυνάμεις στην Τουρκία, που θέλουν να αλλάξουν το status quo, διεθνείς συμφωνίες, άρα το Διεθνές Δίκαιο …  ονειρεύονται τον αναθεωρητισμό των συμφωνιών του 20ου αιώνα, που προσδιόρισαν τα σύνορα της μετα-οθωμανικής Τουρκίας. «Κατά τη γνώμη μου κάνουν λάθος που αφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης … δεν το κάνουν κοιτώντας προς την Ελλάδα … αλλά τη Μοσούλη που διεκδικούσαν από τις αρχές του 20ου αιώνα», είπε ο κ.Κοτζιάς.

Χαρακτήρισε επίσης «επιτακτική» σήμερα την ανάγκη τους να συμμετάσχουν στο δυτικό μπλοκ και τα σχέδια ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, «εκεί που είναι οι μεγάλες πηγές πετρελαίου και υπάρχουν και τουρκογενείς πληθυσμοί», ενώ υπογράμμισε ότι αυτό συνδέεται επίσης με «μία προσπάθεια αποτροπής του να διαμορφωθεί μία «κουρδική ζώνη» από το Ιράκ στη Συρία και μέχρι τη Μεσόγειο, που θα επέτρεπε να υπάρξουν μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου που να μην διασχίζουν την Τουρκία, παρότι προέρχονται από τα ανατολικά της … προς την Ευρώπη».

Εάν γίνουν λειτουργικά κράτη και ενσωματωμένα στο διεθνές σύστημα το Ιράκ και η Συρία, με μία «κουρδική ζώνη» εντός τους, «είναι ολοφάνερο ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι για τους αγωγούς και αυτό επιτείνει τη νευρικότητα της Τουρκίας», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τους παραπάνω λόγους, στην Ελλάδα πρέπει «να μην πέφτει κανείς στα άκρα, ούτε να είναι υπερβολικός … βλέπω μία αναστάτωση στην αντιπολίτευση λες και θέλουν να πάρουν τα όπλα παρά πόδα … ούτε όμως και να υποτιμήσει τη σημασία αυτού του είδους του αναθεωρητισμού. Θέλει νηφαλιότητα, ηρεμία και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε.

Να μην αφήσουμε περιθώρια ακύρωσης της συμφωνίας από Τουρκία και χώρες της ΕΕ

Οι Τούρκοι είναι πάντα δύσπιστοι ως προς την ΕΕ, ότι δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα θα τη χρησιμοποιήσει ως εργαλείο πίεσης απέναντί τους, συνέχισε ο κ.Κοτζιάς. Από την άλλη μεριά στην ΕΕ υπάρχουν κράτη που πιστεύουν ή ελπίζουν ή και επιδιώκουν να μην εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία, διότι «στο βάθος της καρδιάς τους δεν συμφωνούσαν με τέτοιες συμφωνίες».

«Η φροντίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να μην αφήνει περιθώρια στην Τουρκία να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία, ούτε να επιτρέψει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αναιρέσουν αυτή την κοινή απόφαση».

Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ανάγκη να συγκροτηθεί αντιπολεμικό κίνημα σε Δύση, Ευρώπη και Ελλάδα, για να μπει τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ και τη Λιβύη, από όπου τροφοδοτείται το προσφυγικό κύμα και διέρχεται η οικονομική μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ακούστε το ηχητικό εδώ:

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000046064/NKotzias-Mas-xreonoun-auta-pou-epathan—diastreblonoun-tin-pragmatikotita

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: