ΜΜΕ

Ν. Κοτζιάς: Η εξωτερική πολιτική απαιτεί συνετά και μεθοδικά βήματα και δεν προσφέρεται για «παιχνίδια» εντυπώσεων

«Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γενικότερα, και εν προκειμένω αυτό της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικά κράτη, απαιτούν συνετά και μεθοδικά βήματα και δεν προσφέρονται για «παιχνίδια» εντυπώσεων», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την πορεία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Με επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τα γειτονικά κράτη αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή της χώρας» και σε αυτό το πλαίσιο «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σχετικές συμφωνίες», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μία χρονοβόρο διαδικασία, καθώς απαιτείται η εξέταση πολλών και περίπλοκων τεχνικών παραμέτρων, με στόχο να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα εις το διηνεκές».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η χώρα μας, με την Ιταλία προσεγγίζει «το στάδιο ολοκλήρωσης της συνολικής διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας, ενώ οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία και την Αίγυπτο βρίσκονται σε εξέλιξη, δίχως να παρατηρούνται «περίεργες  καθυστερήσεις».

«Παράλληλα προς τις ανωτέρω διαβουλεύσεις» προσθέτει ο κ. Κοτζιάς «η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε επίπεδο εθνικής έννομης τάξης, θεσπίζοντας με το νόμο 4001/2011 τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και μελλοντικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την επίσημη γνωστοποίηση των ανωτέρω στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως είναι «διακηρυγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, είναι αναφαίρετα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της χώρας μας να τα ασκήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση και προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και όχι επιδιώξεις τρίτων», όπως διερωτάται ο κ. Νικολόπουλος.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: