Αρθρογραφία Μελών

Αθήνα, Μπρατισλάβα, Ρώμη. Σταθμοί αφύπνισης και επανεκκίνησης της Ε.Ενωσης ή διαδικασίες ρουτίνας και αποτελμάτωση;

 

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Το μήνα που διανύουμε έχουν σημειωθεί έντονες ευρωπαϊκές δραστηριότητες με σημαντικές πολυμερείς συναντήσεις οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν σταθμό για τη περαιτέρω πορεία της Ε.Ενωσης ή αντίθετα να καταγραφούν ως χαμένες ευκαιρίες. Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ελληνική Πρωτεύουσα η συνάντηση των ηγετών των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα και Ελλάδα) που από πολλούς χαρακτηρίσθηκε ως «Μέτωπο του Νότου».

Ανομολόγητος σκοπός, να αντισταθμίσει εκείνο του Βορρά που τελεί υπό γερμανική ηγεμονία ιδιαίτερα οι της ομάδας VISEGRAD (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Ο χαρακτηρισμός Μέτωπο του Νότου δεν είναι τυχαίος. Προφανώς σε αυτό αποβλέπουν οι ηγέτες των 7 χωρών της Μεσογειακής Ευρώπης αφού η συνάντηση των Αθηνών θα έχει συνέχεια στη Πορτογαλία σε ημερομηνία που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η Σύνοδος των Αθηνών προηγήθηκε, κατά μία ακριβώς εβδομάδα, της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ενωσης που συνήλθε στη Μπρατισλάβα (16.9.16), προκειμένου να εξετάσει τη κατάσταση και τη πορεία της Ένωσης μετά το BREXIT. Οι εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής κατέληξαν με την υιοθέτηση ενός κειμένου γνωστού ως Διακήρυξη της Μπρατισλάβα (The Bratislava Declaration).

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της Διακήρυξης είναι το αρνητικό. Ακούγεται ως παράλογο αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στη πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης. Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο γίνεται αποδεκτό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίση. Μάλιστα ακολουθεί και η διάγνωση των αιτιών που την προκαλούν τα οποία εντοπίζονται στη Μετανάστευση (Προσφυγικό), την τρομοκρατία, την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Όσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, καταγράφεται σειρά θεματολογιών που θα εξετασθούν εν καιρώ από τα αρμόδια θεσμικά κοινοτικά όργανα για να ληφθούν τελικά αποφάσεις από τα Συμβούλια.

Όλη η θεματολογία καταγράφεται στο δεύτερο μέρος της Διακήρυξης ως Οδικός Χάρτης (Roadmap). Στην ουσία όλα παραπέμπονται στη Σύνοδο της Ρώμης που θα έχει και πανηγυρικό χαρακτήρα αφού θα συμπέσει με την 60η  επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκη της Ρώμης που αποτελεί και ιδρυτική Πράξη για την ενωμένη Ευρώπη.

Η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα δεν πρέπει να ενθουσίασε τους νότιο-Ευρωπαίους. Μάλλον θα τους απογοήτευσε. Ίσως, μάλιστα, να αποτέλεσε και τη πρώτη δοκιμασία (test) για αντίσταση προς τους βόρειους που όμως έλειψε. Ο Οδικός Χάρτης δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για έξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει τις χώρες του νότου ούτε για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού που πλήττει κυρίως Ελλάδα, Ιταλία και λιγότερο την Ισπανία και Πορτογαλία. Παραλείπεται οποιαδήποτε αναφορά και δέσμευση στην αναλογική κατανομή των προσφύγων που αποτελεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντίθετα οι χώρες της ομάδας VISEGRAD που επιδεικνύουν στο θέμα αυτό απροκάλυπτη αντικοινοτική συμπεριφορά, φρόντισαν δια δηλώσεων του Ούγγρου Πρωθυπουργού να διαμηνύσουν ότι προσεχώς θα ζητήσουν την ακύρωση της εν λόγω απόφασης. Χείρα βοηθείας τους προσέφερε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Ζαν κλώντ Γιουνκέρ ο οποίος ως σύγχρονος Ιανός ανέτρεψε πρόσφατες θέσεις του για το Προσφυγικό σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από αυτές τις στήλες είχαμε εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα και την θέληση των χωρών του νότου να λειτουργήσουν και να δράσουν ως ομάδα στους κόλπους της Ε.Ενωσης. Και τούτο επειδή δύο σημαντικά κράτη, Ιταλία και Γαλλία, μετέχουν-μαζί με τη Γερμανία- και στο άτυπο Διευθυντήριο της Ε.Ενωσης που και αυτό στη Μπρατισλάβα, λειτούργησε λειψά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αρκετά διπλωματικός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνόδου προσθέτοντας όμως-χωρίς τη Γαλιλιαία βεβαιότητα- ότι, κάτι κινείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον ειλικρινής από όλους τους ηγέτες του νότου υπήρξε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι. Σε δηλώσεις του- και ανεξάρτητα αν αυτές υπαγορεύθηκαν και από εσωτερικές σκοπιμότητες- είπε ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της Συνόδου της Μπρατισλάβα. Προφανώς για αυτό και δεν παρέστη- ίσως και να μην εκλήθη- στη κοινή συνέντευξη με Ολάντ-Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι γενικώς παραδεκτό ότι αποτελεί μια μακρά διαδικασία και η πορεία της προς μία πραγματική ένωση πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς ακόμη και πισωγυρίσματα. Σήμερα πιστοποιείται και επίσημα ότι βρίσκεται σε κρίση, σε παρακμή.

Πως εξέρχονται οι χώρες και οι λαοί από μία τέτοια κατάσταση; Την απάντηση τη δίνει η ιστορία των λαών και οι ιστορικο-φιλόσοφοι. Σίγουρα απαιτούνται ικανοί πολιτικοί ηγέτες. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει σήμερα επιβληθεί στην Ευρώπη και η παγκοσμιοποίηση ,δεν φαίνεται να νοιάζονται πολύ. Εξήντα χρόνια ζωής της Ε.Ε δεν είναι λίγα. Με βιολογικούς όρους μετά τα εξήντα αρχίζει το γήρας και ακολουθεί, αργά ή γρήγορα ο θάνατος. Οι διαπιστώσεις ακούγονται ως κυνικές αλλά ταιριάζουν στις περιστάσεις και στη πραγματικότητα. Οι συναντήσεις, Αθηνών, Μπρατισλάβας, Ρώμης ή θα συντελέσουν στην αφύπνιση και επανεκκίνηση της Ε.Ενωσης ή θα επιβεβαιωθεί η αποτελμάτωση με επακόλουθο την διάλυση της Ευρώπης των 27. Το BREXIT θα αποδειχθεί ότι ήταν απλά ο προάγγελος.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: