Αρθρογραφία Μελών

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα;

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Φτάσαμε αισίως και στο τέλος της 31ης Ολυμπιάδας που διεξήχθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ήδη άρχισε η αποτίμηση των συν και πλην των αγώνων με πολλές κριτικές για ελλιπή προετοιμασία. οργάνωση, διεξαγωγή και άλλες συναφείς ατέλειες. Οι εντυπώσεις των πρώτων ημερών δεν ήταν και από τις καλλίτερες που ίσως να επηρεάσθηκαν και από το δυσμενές πολιτικό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα πριν την έναρξη των αγώνων. Η μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τη Νότιο Αμερική δεν επέτρεπε να αισθανθούμε την << οσμή >> της γιορτής των αγώνων.

Διαφορετική θα ήταν η ατμόσφαιρα και η αίσθηση των αν διεξάγονταν στη γειτονιά μας ή κοντινότερα. Ρόλο θα έπαιξε, ασφαλώς, και η μεγάλη διαφορά ώρας που δυσκόλευε την απευθείας τηλεοπτική παρακολούθηση. Τελικά αν μετά το κλείσιμο των αγώνων- πάντοτε μελαγχολικό για τη πόλη που τους φιλοξενεί-επαναληφθούν όπως και για άλλες προηγούμενες Ολυμπιάδες-τα ίδια παράπονα πχ εμπορικοποίησης, χρήση αναβολικών ,εισαγωγής νέων αθλημάτων με ελάχιστη απήχηση στο ευρύτερο κοινό κ.α. θα μπορούσε να επανέλθει προς συζήτηση το θέμα της μόνιμης μεταφοράς και διεξαγωγής των στην Ελλάδα;

Δηλαδή να επικαιροποιηθεί η ιδέα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πρώτος τη πρόβαλλε το 1984; H απάντηση θα μπορούσε να είναι ΝΑΙ και υπό προϋποθέσεις. Το συγκλονιστικό στοιχείο που είχε ωθήσει τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να προβάλλει την ιδέα της επιστροφής και μόνιμης διεξαγωγής των στην Ελλάδα ήταν το γεγονός της πολιτικοποίησης των από τις δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ένωση. Για τους νεότερους θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ είχαν μποϋκοτάρει την Ολυμπιάδα του 1980 στη Μόσχα με το επιχείρημα ή πρόσχημα της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν. Οι σοβιετικοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ανταπέδωσαν τα ίσα μποϋκοτάροντας με τη σειρά τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η ιδέα του Καραμανλή δεν είχε υποβληθεί επισήμως. Προβλήθηκε δια των ΜΜΕ, με παράλληλες βολιδοσκοπήσεις των διεθνών παραγόντων και ιδιαίτερα των μελών της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή). Ο τότε Πρόεδρος της ΕΟΕ Νίκος Φιλάρετος ενημέρωνε ανελλιπώς τον Καραμανλή και του διεμήνυε ότι οι ομόλογοί του της ΔΟΕ στη συντριπτική πλειοψηφία, ήσαν αρνητικοί. Στη μετασοβιετική εποχή φαινόμενα πολιτικοποίησης Ολυμπιάδων δεν έχουν σημειωθεί χωρίς όμως να αποκλεισθεί ότι μπορεί να επανεμφανισθούν στο μέλλον υπό άλλη μορφή.

Εκτός της πολιτικοποίησης, τα άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως η χρήση αναβολικών που διαστρέφουν τα ολυμπιακό ιδεώδες του ευ αγωνίζεσθε, δεν έχουν εκλείψει. Τουναντίον φαίνεται να επιτείνονται. Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή τους στη πρόσφατη Ολυμπιάδα επειδή είχαν ελεγχτεί για χρήση αναβολικών.

Το ανησυχητικότερο όμως φαινόμενο είναι η οικονομική διάσταση των αγώνων. Οι δαπάνες για τη κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων και συναφή, είναι υπέρογκες η δε εκτέλεσής των συχνά συνοδεύεται από καταγγελίες για υπερβάσεις φαινόμενα, διαφθορά και παρόμοια. Η ΔΟΕ ανησυχεί ότι πολλές υποψήφιες πόλεις για την φιλοξενία των Ολυμπιάδων, αποσύρουν την υποψηφιότητα μετά από αντιδράσεις των πολιτών που δεν θέλουν να υποστούν πρόσθετους φόρους για την κάλυψη των δαπανών.

Διαφωτιστικό για το θέμα είναι πρόσφατο άρθρο της έγκυρης FINANCIAL TIMES που αναδημοσιεύθηκε και στον ελληνικό τύπο (ΑΥΓΗ Φύλλο 7.8.16). Ο αριθμός των υποψηφίων πόλεων συνεχώς λιγοστεύει η επαναλαμβάνονται. Αξιοσημείωτο ότι στα εκατό χρόνια που προσμετράνε οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες καμία πόλη ισλαμικής χώρας δεν έχει φιλοξενήσει ή υποβάλλει υποψηφιότητα για τη διεξαγωγή των. Νομίζω η Κων/λη, αλλά ανεπιτυχώς.

Αν αυξηθεί το συναίσθημα απαξίωσης των αγώνων τότε η μοναδική διέξοδος για την επιβίωσή των θα ήταν η επιστροφή και μόνιμη διεξαγωγή των στην Ελλάδα. Και δη πλησίον της Αρχαίας Ολυμπίας. Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο ελληνική. Και δεν μπορεί να στηριχθεί απλά στο συναισθηματισμό και τα ιστορικά δικαιώματα.

Σε αυτή τη βάση διεκδικήσαμε τους Ολυμπιακούς του 1996, ημερομηνία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη διεξαγωγή της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας το 1896.Οι μπάντες μουσικής, τα τύμπανα οι ύμνοι και τα τραγούδια όσων είχαν συγκεντρωθεί στη Πλατεία Συντάγματος για να γιορτάσουν την ανάθεση στην Αθήνα την Ολυμπιάδα του αιώνα, ξαφνικά σίγησαν όταν ακούσθηκε από τα μεγάφωνα ότι οι αγώνες είχαν ανατεθεί στην Ατλάντα της COCA COLA. Η κατήφεια, η απογοήτευση, η πικρία αν όχι και η ταπείνωση, ήταν φανερή σε όλους κυρίως στα πρόσωπα των νέων.

Από τα εκτιθέμενα παραπάνω συνάγεται ότι,η ιδέα της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να είναι ουτοπική. Ίσως χρειασθεί να εμφανισθούν και νέοι βαρόνοι Ντε Κουμπερτέν για να την ενισχύσουν με μία παγκόσμια συνδιαχείρηση των μελλοντικών Ολυμπιάδων. Και η επιστροφή στη κοιτίδα τους να συνδυασθεί με τη κήρυξη της Ελλάδας ως ουδέτερης χώρας με σεβαστή και εγγυημένη την ουδετερότητά της από τη διεθνή κοινότητα.

Ουτοπικά ή απλώς όνειρα; Αλλά και τα όνειρα πολλές φορές πραγματοποιούνται. Προς το παρόν ας ζούμε τη πραγματικότητα. Να διαφυλάξουμε το σεβασμό και τη τιμή που απονέμεται στη χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή ιδέα με την αφή της Φλόγας στην Ολυμπία, την εισόδου της ελληνικής αθλητικής αποστολής πρώτης στο Στάδιο, την ανάκρουση του εθνικού μας Ύμνου μαζί με της φιλοξενούσης και του Ολυμπιακού Ύμνου στους στίχους του Κωστή Παλαμά. Αρχαίο πνεύμα αθάνατο……….

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: