Αρθρογραφία Μελών

H Πατρωνία των Δυτικών Βαλκανίων και η ελληνο-βουλγαρική σύνοδος κορυφής

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Το αποτυχόν πραξικόπημα και οι εξελίξεις στη Τουρκία, συνετέλεσαν ώστε να περάσει σχεδόν απαρατήρητη η συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική Πρωτεύουσα (4.7.16), με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια. Ήταν η Τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί, προ διετίας, στο Βερολίνο, η δεύτερη το περασμένο χρόνο στη Βιέννη ενώ αναγγέλθηκε και η προσεχής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο στη Ρώμη.

Οι συναντήσεις κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια εντάσσονται στη γνωστή διαδικασία Brdo Brijuni που αποβλέπει στη προετοιμασία των χωρών της περιοχής για μελλοντική ένταξη στην Ε.Ενωση. Στη συνάντηση κορυφής συμμετείχαν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσσοβο, η Π.Γ.Δ.Μ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Επίσης, η Κροατία και η Σλοβενία μέλη, ως γνωστό, της Ε.Ενωσης, ως χώρες της περιοχής. Να σημειωθεί ότι Κροατία και Σλοβενία απαξιούν να χαρακτηρίζονται ως βαλκανικές χώρες-αγνοώντας το γεωγραφικό κριτήριο- λόγω του ιστορικού τους παρελθόντος ως μέρος της Αυστροουγγαρίας και όχι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός της Γαλλίας ως φιλοξενούσης χώρας, στη σύνοδο συμμετείχαν η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Παραδόξως δεν είχαν κληθεί -όπως και στις προηγούμενες- τρεις βασικές βαλκανικές χώρες μέλη της Ε.Ενωσης, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και Ρουμανία. Ούτε καν ως παρατηρητές.

Σύμφωνα με το κείμενο της Τελικής Διακήρυξης που εκδόθηκε στο τέλος των εργασιών, σκοπός της συνάντησης-όπως και των προηγουμένων- ήταν να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών των Δ.Βαλκανίων στην πορεία προς την Ε. Ενωση. Ασφαλώς προέχει η συμφιλίωση και η φιλική επίλυση των διαφορών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στην οποία-με εξαίρεση την Αλβανία- ήταν όλες μέλη της. Η συνεργασία, στον υλικό τομέα, προβλέπει την εκτέλεση έργων υποδομής με την οικονομική βοήθεια της Ε.Επιτροπής και άλλων διεθνών χρηματο-πιστωτικών Οργανισμών. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναλαμβάνουν να συνεργασθούν με την Ε.Ε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την διακίνηση όπλων, το traffiking όπως και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού.

Τι ειρωνεία ότι ουδεμία μνεία γίνεται στα τοίχοι και συρματοπλέγματα που έχουν εγείρει η ΠΓΔΜ, Αυστρία, Σερβία κ.α εμποδίζοντας τη πρόσβαση των προσφύγων στις χώρες της Δ.Ευρώπης εγκλωβίζοντάς τους στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία. Όλα τα παραπάνω ωραία, θαυμαστά και επαινετά. Θετικό, επίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Γιατί όμως την προετοιμασία την αναλαμβάνουν μόνο τρείς χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία) στις οποίες προστίθεται τώρα και η Ιταλία και όχι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

Το ερώτημα – αποκαλυπτικό του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η Ε.Ενωση-παραπέμπει στο θεσμό της αρχαίας Ρώμης τη Πατρωνία. Πάτρωνας εκκαλείτο όποιος έθετε υπό τη προστασία του αλλά και εκπροσωπούσε, απελεύθερους ή πόλεις ακόμα και ολόκληρες επαρχίες. Ασφαλώς με το αζημίωτο. Που μεταφραζόταν σε πολιτικό γόητρο, επιρροή και ασφαλώς οικονομικά οφέλη.

Τα Δυτικά βαλκάνια δεν είναι μια εύκολη ευρωπαϊκή περιοχή. Η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας κληρονόμησε πολλά προβλήματα που σχεδόν επανέφεραν σ τις μνήμες τα φαντάσματα του παρελθόντος όταν τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονταν ως πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Πρέπει να είναι κανείς φοβερά αισιόδοξος για να πιστέψει ότι το μέλλον της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης με τις τρείς διαφορετικού εθνικού προσανατολισμού οντότητες, είναι ανθηρό όπως και της ΠΓΔΜ με ένα 30% αλβανόφωνο πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση ο Βαλκανικός χώρος είναι ενιαίος με κοινά προβλήματα και δυνατότητες και δεν νοείται η απουσία από τις συναντήσεις κορυφής όλων των χωρών της περιοχής, τουλάχιστον με καθεστώς παρατηρητή και οπωσδήποτε της Ελλάδας η οποία αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κόμβο με διέξοδο προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τη Σύνοδο των Παρισίων, η αντίστοιχη ελληνο-βουλγαρική που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια την 1η Αυγούστου σε επίπεδο Πρωθυπουργών, είχε πλέον συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Συμφωνήθηκε η προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων σε διμερή και πολυμερή βάση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμφωνηθέντα για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με πρόβλεψη τη σύνδεση της Βουλγαρίας με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ όπως και τη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Άλλα θέματα διμερούς και γενικότερου ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης όπλων, το traffiking κ.α, εντάσσονται στη κοινή δράση την Ε.Ε.

Στη παρούσα χρονική περίοδο η Βουλγαρία είναι η μόνη όμορη βαλκανική χώρα με την οποία η Ελλάδα αναπτύσσει εποικοδομητική συνεργασία. Άλλωστε αυτό απεικονίζεται και στη κοινή Διακήρυξη της συνάντησης της Σόφιας στην οποία τονίζεται το άριστο επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων. Με την Αλβανία οι σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Η Αθήνα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι οι σχέσεις με τα Τίρανα δέον να στηρίζονται σε ένα αυστηρό πλαίσιο του DO UT DES που μεταφράζεται σε απόλυτη αμοιβαιότητα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πλεονεκτεί έναντι της Αλβανίας σε πολλά θέματα γεωπολιτικής και διμερούς σημασίας.

Με τη Σερβία οι σχέσεις βρίσκονται μάλλον σε στασιμότητα αφού το Βελιγράδι ρίχνει όλο το βάρος στην ευρωπαϊκή προοπτική. Με τα Σκόπια ενώ η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται καλώς, εμπόδιο για περαιτέρω ανάπτυξη παραμένει το άλυτο πρόβλημα της ονομασίας. Επιστρέφοντας στις ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις, επισημαίνονται, και πολλά αρνητικά σημεία. Κατ΄αρχήν το θέμα των πλημμυρών του Έβρου τους χειμερινούς μήνες που προκαλούνται, κυρίως, από τα υδατοφράγματα που έχουν κατασκευαστεί επί βουλγαρικού εδάφους, δεν έχει διευθετηθεί. Οι καταστροφές που προκαλούνται στο Έβρο είναι ανυπολόγιστες. Όχι θετικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά είναι και η ανατροπή του εμπορικού και ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών υπέρ της Βουλγαρίας με πολλά προϊόντα να έχουν ελληνική προέλευση. Και στο θέμα των Βουλγαρο-σκοπιανών σχέσεων φαίνεται να υπάρχουν πολλά incognita δεδομένου ότι διαφεύγουν της δημοσιότητας. Σε γενική εκτίμηση η Διαβαλκανική Συνεργασία που τις περασμένες δεκαετίες ενέπλεκε όλες τις βαλκανικές χώρες, τώρα έχει προσλάβει διμερή χαρακτήρα. Και σε αυτά τα πλαίσια φαίνεται να κινείται και η ελληνική Διπλωματία.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: