ΜΜΕ

Συνέντευξη Νίκου Κοτζιά στη Real News

Νίκος ΚοτζιάςΗ κρίση στην Τουρκία να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων
«Αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στη γείτονα χώρα, τότε, μακροχρόνια, μπορεί να αυξηθούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο… Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης, της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης»

Στον ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ
«Οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους. Να αυτοσυγκρατηθούν και  να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή», τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξή του στη Realnews που θα συζητηθεί, ενώ εκτιμά ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «αν αυξηθεί ο αυταρχισμός στη γείτονα, μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν». Ο Ν. Κοτζιάς επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Τουρκία είναι «να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση». Επιμένει, δε, ότι μια πραγματική λύση του Κυπριακού προϋποθέτει την ολική και οριστική απομάκρυνση του τουρκικού Στρατού -που, όπως αναφέρει, «παράγει πραξικοπηματίες»- από τη Μεγαλόνησο. Για τους 8 στρατιωτικούς αναφέρει πως θα αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες Αρχές οι οποίες «ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι «8» ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος». Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει επίσης στην «R» ότι «το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του», χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία», ενώ αναφερόμενος στο πραξικόπημα το χαρακτηρίζει «άλλης εποχής».
Τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στη χώρα μας από το πραξικόπημα στην Τουρκία, κ. υπουργέ; Τι σας ανησυχεί περισσότερο;
Εδώ και καιρό υπογραμμίζω ότι η Τουρκία διακρίνεται από μια νευρικότητα, όρος με τον οποίο περιγραφόταν και η Γερμανία του 19ου αιώνα. Νευρικότητα που ακολουθείτο από την εντονότερη παρουσία του Στρατού. Γι’ αυτές τις εκτιμήσεις μου δέχθηκα ύβρη, αλλά η ζωή μπαίνει από το παράθυρο και επιβεβαιώνει τις νηφάλιες εκτιμήσεις. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις. Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση. Αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τυχόν ισχυροποίηση Ερντογάν οδηγεί, κατά τη γνώμη σας, και σε αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο;
Η εποχή Ερντογάν χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο σε βάρος της χώρας μας. Υπήρξαν, βέβαια, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Τουλάχιστον βραχυχρόνια, πιθανά να μειωθούν. Αν, βέβαια, αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στη γείτονα, τότε, μακροχρόνια, μπορεί να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί. Νηφάλιοι και ήρεμοι. Να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών.

Από την εκδήλωση του πραξικοπήματος υπάρχει κάποιο δίδαγμα για το Κυπριακό;
Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις θέσεις μας ότι ο τουρκικός κατοχικός Στρατός της Κύπρου δεν μπορεί να είναι φορέας δημοκρατικής γαλήνης ούτε εγγυητής της εφαρμογής μιας δίκαιης λύσης. Αντίθετα, αποτελεί και θα αποτελεί κίνδυνο για κάθε συμφωνία. Εστία που γεννά πραξικοπηματίες. Μια πραγματική λύση εμπεριέχει την ολική και οριστική απομάκρυνσή του από τη Μεγαλόνησο, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Ελπίζω, πια, να το καταλαβαίνουν αυτό όλοι.

Η Αθήνα στήριξε τον Ερντογάν. Δεν την ανησυχεί όμως ο αυταρχισμός που δείχνει ο Ερντογάν μετά την επικράτηση του, ο τρόπος αντιμετώπισης των αντιπάλων του;
Η Αθήνα είναι ενάντια σε κάθε μορφής πραξικοπήματα. Ουδείς δικαιούται να ξεχνά ότι οι πραξικοπηματίες στράφηκαν ενάντια στους θεσμούς της τουρκικής δημοκρατίας, όση κριτική άποψη και αν έχει κανείς γι’ αυτούς. Πιστεύω ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και όχι λιγότερη. Οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους. Να διασφαλίσουν ότι θα κριθούν με βάση τους κανόνες δικαίου, παρά τη βαρύτητα των ενεργειών τους. Οι νικητές πρέπει να αποδείξουν ότι υπερασπίζονται τους συνταγματικούς θεσμούς της χώρας τους και όχι την εξουσία καθαυτή. Γι’ αυτό μίλησα από την πρώτη στιγμή για ανάγκη αυτοσυγκράτησης και μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πώς πρέπει να συμπεριφερθεί απέναντι στην Τουρκία, κ. υπουργέ; Η κατάσταση μετά το πραξικόπημα διευκολύνει την παροχή βίζας που ζητάει η Άγκυρα;
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα χαιρετίσαμε την ήττα του πραξικοπήματος. Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία Θα πρέπει να επιδείξει ευρωπαϊκό, πολιτικό και νομικό πολιτισμό. Να αυτοσυγκρατηθούν οι νικητές και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή.

Πολλοί εκτιμούν πως η Τουρκία, ακόμα και βραχυπρόθεσμα, θα αντιμετωπίσει προβλήματα συνοχής, αλλά και διατήρησης των συνόρων της. Συμφωνείτε;
Η Ε.Ε. θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων. Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρώ αντιπαραγωγική τη δήλωση Ερντογάν ως προς την Αγία Σοφία.

Και κάτι ακόμα. Τι είδους πραξικόπημα είναι αυτό που έγινε στην Τουρκία και αναγκάζει πολλούς να το χαρακτηρίζουν ακόμα και «σικέ»;
Είναι πραξικόπημα άλλης εποχής. Τότε που καταλάμβαναν τους κρατικούς ραδιοσταθμούς και αρκούσε. Τότε που δεν υπήρχαν κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ιδιωτικά MME. Είναι ένα πραξικόπημα που χτύπησε τμήματα του ίδιου του Στρατού και πολίτες. Που ξεκίνησε το βραδάκι μιας ημέρας αργίας με τους ιμάμηδες στα μπαλκόνια και όχι τις πρωινές ώρες. Αρκετοί πιστεύουν ότι υπήρχαν δυνάμεις που ετοίμαζαν πραξικόπημα και έγιναν αντιληπτές και ότι στη συνέχεια ίσως τις παγίδευσαν προκειμένου να εκδηλωθούν πριν από την ώρα τους.

Η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, κ. υπουργέ;
Αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες Αρχές. Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι 8 ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος. Το ότι οι δικηγόροι τους επικαλούνται ότι δεν είχαν πάρει χαμπάρι το πραξικόπημα είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμά τους.Να σημειώσω, επί τη ευκαιρία, κάτι άλλο. Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές. Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας.

Η Τουρκία απειλεί πως εάν δεν τους παραδώσετε, θα υπάρξει επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
Θα αναφέρεστε, φαντάζομαι, σε δημοσιεύσεις από συνέντευξη του Τούρκου πρεσβευτή την Τρίτη. Όμως όπως θα είδατε, υπήρξε δήλωση διευκρίνισης για το τι πραγματικά ειπώθηκε εκ μέρους του. Στο «αυθεντικό» κείμενο δεν υπάρχουν τέτοιες διατυπώσεις απειλών.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας αποτελεί «προηγούμενο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Έστω και αν η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας;
Δώσαμε με επιτυχία μια πολυήμερη διαπραγματευτική μάχη, ώστε η τοποθέτηση και οι αποφάσεις της Ε.Ε. ως προς αυτό το ζήτημα να εμπεριέχουν τρία στοιχεία: α) Να προστατεύουν τα θεμελιακά μας εθνικά συμφέροντα ως προς την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. υποστηρίζει τόσο κατηγορηματικά την εφαρμογή της. β) Θέσαμε ένα νέο ζήτημα, το οποίο θα συνεχίσουμε να θέτουμε όλο και πιο συστηματικά: αν η Ε.Ε. απαιτεί από τρίτους την εφαρμογή του Δικαίου της Θαλάσσης τότε θα πρέπει να το θέτει ακόμα πιο απαιτητικά έναντι υποψήφιων και συνδεδεμένων κρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γ) Τέλος οι όποιες τοποθετήσεις της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να υποσκάπτουν τις σχέσεις μας με τη φίλη Κίνα. Καταφέραμε και κάναμε πολλαπλές αλλαγές στα κείμενα της Ε. Ε., με τις οποίες εξυπηρετήθηκαν οι τρεις αυτοί στόχοι.

Πολλοί θέτουν το θέμα της υπέρβασης του ρόλου του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε επί του θέματος. Έχετε την ίδια άποψη;
Το τουρκικό προξενείο συχνά δρα πέρα από τις αρμοδιότητές του. Εμείς πρέπει να φροντίζουμε να του το υπενθυμίζουμε. Πριν από όλα, επισημαίνω ότι η μουσουλμανική κοινότητα έζησε διαχρονικά καλά στην Ελλάδα, σε πολιτισμένα πλαίσια και με τα δικαιώματά της διασφαλισμένα. Σημειώνω ακόμα ότι σε αυτή την κοινότητα ανήκουν τόσο Ρομά όσο και Πομάκοι. Δύο ομάδες μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίες δεν έχουν σχέση με τους αυτοπροσδιοριζόμενους ως τουρκογενείς. Επιπλέον, δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς την ανάπτυξη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη με τα πάνδεινα που υπέστη ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης.

«Η μάχη ενάντια στον φανατισμό πρέπει να είναι αδιάκοπη»
Για το ISIS
Μετά και το τελευταίο μακελειό στη Νίκαια, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι δημοκρατίες έφτασαν στα όριά τους και ότι θα πρέπει η Δύση να εντείνει τη στρατιωτική δράση της κατά του ISIS. Συμφωνείτε;
Η μάχη ενάντια στον φανατισμό, σε κάθε μορφή φανατισμού, και στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αδιάκοπη. Η Δημοκρατία δεν έχει όρια. Ως προς τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε κράτη της Ε.Ε., το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από μουσουλμάνους πολίτες αυτών των κρατών. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ταυτότητας και ενσωμάτωσης τους στην κοινωνία των κρατών μελών της EE

«Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση στην Ε.Ε. για τη Ρωσία»
Συμφωνείτε με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και το NATO;
Στην Ε.Ε. περισσότερο και λιγότερο στο NATO καταγράφονται δύο τάσεις αντιμετώπισης της Ρωσίας: μια σκληρή και μια πιο ρεαλιστική. Γι’ αυτό στις αποφάσεις τους καταγράφονται δύο θέσεις: «Της αποτροπής και του διαλόγου». Συχνά υπογραμμίζω ότι το κύριο ερώτημα είναι αν η Δύση θέλει να συγκροτήσει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη ενάντια στη Ρωσία ή με τη Ρωσία, όπως εξάλλου είχε γίνει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και είχε θεσμοποιηθεί με τη Συνθήκη του Ελσίνκι. Είμαι υπέρ της δεύτερης επιλογής, αρκεί να βοηθήσει και η άλλη πλευρά με τις επιλογές της.

Η Ελλάδα θα δεχθεί να συμμετάσχει με στρατιωτικές δυνάμεις;
Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις νέες στρατιωτικές αποστολές του NATO στη βορειοανατολική Ευρώπη.

Μήπως το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα πρέπει να επανεξεταστεί;
Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις. Εκείνες που γίνονται για να γονατίσουν τον αντίπαλο, από χέρι ατελέσφορες, και εκείνες για να τον φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά κανόνα οι κυρώσεις δεν έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε το φθινόπωρο στην Ε.Ε. προς τι και γιατί επιθυμεί και αν επιθυμεί η Ε.Ε. την ανανέωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Πρέπει να γίνει μια τέτοια ειλικρινής συζήτηση. Οι αυτοματισμοί ποτέ δεν βοήθησαν.

Μετά το Brexit τι αλλαγές χρειάζεται η Ευρώπη κατά τη γνώμη σας, κ. υπουργέ;
Η Ε.Ε. οφείλει να λάβει μια θεμελιακή απόφαση: θέλει να εμβαθύνει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης; Και αν ναι, κατανοεί ότι αυτές πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της περισσότερης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης; Ότι είναι πια η στιγμή να αποχαιρετήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις πολιτικές μνημονίων; Διότι αν συνεχίσει να πορεύεται με τον τρόπο που πορεύεται, μάλλον θα βυθιστεί σε αυτοκτονικές τάσεις…

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: