ΜΜΕ

Στη Βουλγαρία αύριο ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς για τη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας

cb757129663208a8a6029152ccd66f7b-696x464Για τη Βουλγαρία αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρχικά, αύριο, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Πράβετς όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, και την επομένη θα βρίσκεται στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στην Σύνοδο Κορυφής, των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Διαβαλκανικής.

H Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process – SEECP) δημιουργήθηκε το 1996, με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 1997. Στο σχήμα συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και το Κόσοβο. Θεμελιώδεις στόχοι της SEECP αποτελούν η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με απώτερο στόχο την πλήρη ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής.

Στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην περιφερειακή συνεργασία. Θα διερευνηθούν, επίσης, τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας επ’ ευκαιρία της επετείου των είκοσι ετών από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας SEECP.

Ειδικότερα με την ευκαιρία της επετείου ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να τονίσει τη σημασία του δημοκρατικού ευρωπαϊκού προσανατολισμού όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και θα υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία των σχέσεων καλής γειτονίας και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Διαβαλκανικής δίνοντας έμφαση στη δημιουργία δικτύων, έργων υποδομών και επιχειρηματικών συνεργασιών ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: