ΜΜΕ

Νίκος Τόσκας: Στο κράτος η ευθύνη για τους πρόσφυγες και όχι στις ΜΚΟ

Νίκος Τόσκας

Νίκος Τόσκας

Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο Νίκος Τσόκας από τον πρώην καταυλισμό της Ειδομένης, ανέφερε πως υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι παραπληροφορούσαν τους πρόσφυγες, διαδίδοντας ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα από τη μια μέρα στην άλλη, με στόχο να διατηρείται ο άτυπος καταυλισμός και να εξοικονομούν χρήματα.

«Παραπληροφορούσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να παραμείνει εκεί αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν στήσει τη δική τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους» είπε ο αναπλ. υπουργός και πρόσθεσε: «Στο Προσφυγικό παγκόσμια ρέει χρήμα και κάποιοι προφασιζόμενοι ότι προσφέρουν ανθρωπισμό, τα οικονομούσαν».

Εξάλλου, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ΜΚΟ στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές. Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων».

Στο ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, ο κ. Τόσκας είπε απάντησε: «Τα πράγματα ωριμάζουν κι έρχεται η κατάλληλη στιγμή». Διευκρινίζοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις προετοιμασίες, που προηγήθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης, με διανομή φυλλαδίων, διερμηνείς κ.λπ., ώστε να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να εγκαταλείψουν ειρηνικά την περιοχή.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: