ΜΜΕ

Δικαιώθηκε η παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά υπέρ του Ιράν

Το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δέχτηκε τη συμβιβαστική πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την BSI, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, ώστε να μη συμπεριληφθεί στις κυρώσεις. Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν μπορεί να συμφωνήθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 στη Γενεύη, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (της ομάδας 5 1, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., αλλά στην πράξη οι κυρώσεις παραμένουν σε πολλά επίπεδα, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επανεκκίνηση της ιρανικής οικονομίας που έχει πληγεί από το εμπάργκο. Οι ιρανικές τράπεζες παραμένουν αποκλεισμένες από το διεθνές σύστημα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επενδύσεις στο Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας απέναντι στην Τεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα η Ουάσινγκτον δεν έχει άρει τη νομοθεσία που απειλεί με μεγάλα πρόστιμα και άλλες κυρώσεις όσες ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν συναλλαγές με το Ιράν. Η πολιτική αυτή, που εκπορεύεται από συντηρητικά αμερικανικά κέντρα αποφάσεων, υπονομεύει την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο, προς το παρόν, υλοποιεί από την πλευρά του όσα συμφώνησε.

Την περασμένη εβδομάδα διαδραματίστηκε στο Λουξεμβούργο και στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο των Βρυξελλών μια μάχη μεταξύ των εταίρων σε σχέση με το ιρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια από τις μεγαλύτερες ιρανικές τράπεζες, τη Saderat Bank of Iran (BSI), η οποία είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων. Στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπήρχε εισήγηση να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη απόφαση που θα επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της BSI μέχρι το… 2023. Είναι άγνωστο αν η πρόταση αυτή ήταν αποτέλεσμα γραφειοκρατικής αδράνειας, κεκτημένης ταχύτητας ή σκοπιμότητας ορισμένων κύκλων.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποβάλει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την υπαγωγή της BSI στον κατάλογο με τις κυρώσεις και η τελική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί στα τέλη Απριλίου. Κι ενώ εκκρεμούσε η τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου, κάποιοι ήθελαν να την προκαταλάβουν και να δεσμεύσουν τις Βρυξέλλες μέχρι το 2023. Η Αθήνα αντέδρασε σε αυτή τη μεθόδευση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσε μάχη στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για να υιοθετηθούν η λογική και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, δηλαδή να μην προκαταληφθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Αντιτάχθηκε σθεναρά, όπως εμφαντικά σημειώνουν κύκλοι του Συμβουλίου, στην εκ νέου καταχώριση της BSI στον κατάλογο των υπό καθεστώς κυρώσεων οντοτήτων, τόσο κατά την πρώτη συζήτηση όσο και κατά τις επόμενες φάσεις της διαμόρφωσης της απόφασης από το Συμβούλιο, και υποστήριξε την ολιγόμηνη καταχώριση, ώστε να δοθεί χρόνος μελέτης της απόφασης του Δικαστηρίου.

Το Συμβούλιο δέχθηκε τελικά τη συμβιβαστική πρόταση του Ελληνα υπουργού για εξάμηνη καταχώριση, μετά το πέρας της οποίας θα επανεξεταστεί το θέμα. Η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία εξεδόθη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε την BSI στις κυρώσεις και δικαίωσε τη στάση του Νίκου Κοτζιά.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σχολίασαν εκ των υστέρων θετικά τη στάση του Έλληνα υπουργού, καθώς με την παρέμβασή του αποφύγαμε μια ευρωπαϊκή γκάφα. Σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση ως είχε, θα δημιουργούσε σοβαρή διπλωματική εμπλοκή με σοβαρές διεθνείς διαστάσεις.

Στη στάση της Ελλάδας και του Νίκου Κοτζιά αναφέρονταν με θετικά σχόλια και κυβερνητικοί κύκλοι στο Ιράν, που παρακολουθούσαν με αυτονόητο ενδιαφέρον την εξέλιξη του θέματος και τη στάση κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε. Η ελληνική παρέμβαση έδειξε πως μπορούν να υπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα, ιδίως όταν συμπορεύονται με το ευρωπαϊκό πνεύμα, τη νομιμότητα και την κοινή λογική. Ήταν μια νίκη που κερδήθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες, που δείχνει και τον δρόμο, αν και δυστυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια δείγματα να επιδείξουμε.

Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: