Αρθρογραφία Μελών

Επαναδραστηριοποίηση της Βαλκανικής συνεργασίας, μία ελληνική πρωτοβουλία. Μοχλός το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Του Χρήστου θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου σημειώθηκαν δύο σημαντικές πολυμερείς συναντήσεις που αφορούσαν στη περιοχή μας, λόγω όμως της επικείμενης απεργίας των Μέσων Ενημέρωσης, δεν φαίνεται να δόθηκε η δέουσα προβολή.

Η πρώτη ήταν μία τριμερής Ελληνο-ιταλό-αλβανική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανώτερο υπηρεσιακό επίπεδο και είχε ως αντικείμενο τη συνεργασία των τριών ομόρων χωρών στη παρακολούθηση της ροής των προσφύγων-μεταναστών καθώς τελευταία παρατηρήθηκε μία προσπάθεια αλλαγής των διαδρομών προς την Ευρώπη εξαιτίας και του κλεισίματος των συνόρων από πλευράς των βορείων γειτόνων μας.

Η δεύτερη συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδος, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών όπως και Υπουργών Εσωτερικών ή προστασίας του πολίτη.

Άξιο επισήμανσης ότι και οι δύο συναντήσεις προκλήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά. Βασικό αντικείμενο αμφοτέρων των συναντήσεων ήταν η αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού αλλά και οι προεκτάσεις των που συνδέονται με την ασφάλεια των πολιτών και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση και συνεργασία.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία εκπροσώπησης του Γραφείου του αρμοδίου Επιτρόπου της Ε.Ενωσης όπως και της Ε.Επιτροπής γεγονός που προκάλεσε δικαιολογημένη δυσαρέσκεια.

Αντίθετα στις διήμερες εργασίας παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε καθώς και της επόμενης Σλοβακικής. Και οι δύο συναντήσεις σηματοδοτούν μία διάθεση συνεργασίας μεταξύ των ομόρων χωρών που τουλάχιστον σε ότι αφορά τις καθαρώς Βαλκανικές,  έχει ατονήσει από ετών.

Από αυτές τις στήλες, έχει επανειλημμένως τονισθεί η ανάγκη για επαναδραστηριοποίηση της βαλκανικής συνεργασίας. Πολλοί λόγοι συνετέλεσαν στη χαλάρωση της. Εν πρώτοις το γεγονός ότι πολλές βαλκανικές χώρες εντάχθηκαν και έχουν καταστεί ήδη πλήρη μέλη της Ε.Ε ενώ άλλες είναι σε διαδικασία ευρωπαϊκής προοπτικής. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο που έχει επηρεάσει την συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών και ομόρων χωρών είναι και το γεγονός των αλλαγών που έχουν επέλθει στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον πολλών χωρών της περιοχής. Έχουν διεισδύσει πολλά οικονομικά συμφέροντα με διεθνείς διασυνδέσεις (πχ Soros) ενώ ισχυρές χώρες της Ένωσης επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιρροή τους με δορυφοροποίηση και του βαλκανικού νότου και εν μέρει το έχουν επιτύχει. Ουδενός διαφεύγει της προσοχής ότι τα συρματοπλέγματα που ορθώθηκαν στα βόρεια σύνορά μας, ήταν για λογαριασμό άλλων.

Οι παραπάνω εξελίξεις καθώς και η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, περιόρισαν σε ικανό βαθμό ένα ενεργότερο ρόλο της Ελλάδος στη περιοχή όπως παραδοσιακά ασκούσε. Στον ίδιο βαθμό οι εξελίξεις αυτές συνετέλεσαν και στη χαλάρωση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην οποία μετέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες.

Η Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες κοινοτικές χώρες διαθέτει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα όπως και το γεγονός ότι ως χώρα της περιοχής και με κοινή παράδοση αιώνων με τους βαλκανικούς λαούς είναι σε θέση να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται καλλίτερα τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουν. H ελληνική πρωτοβουλία για την τετραμερή συνάντηση είναι πάντα επίκαιρη και προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μεγάλο όφελος της τετραμερούς συνάντησης της Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο η σύμπτωση στην εκτίμηση για ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού αλλά και η απόφαση που πάρθηκε η συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς που συνδέονται με τις προεκτάσεις του προσφυγικού και αφορούν, κυρίως, στην ασφάλεια των πολιτών.

Η επέκταση της συνεργασίας και σε συνοριακά θέματα όπως και η ανταλλαγή σχετικής πληροφόρησης, ήταν μέλημα των Υπουργών Εσωτερικών και από ελληνικής πλευράς ανέπτυξε ο Αν.Υπουργός Προστασίας του πολίτη, Στρατηγός ε.α κ. Νίκος Τόσκας.

Σημαντική, επίσης, ήταν η απόφαση για καθιέρωση τακτικών τετραμερών συναντήσεων ανά εξάμηνο με αντικείμενο την εξέταση τρεχόντων προβλημάτων όπως και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της ροής και διακίνησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης δεν συμμετείχε η Τουρκία. Προφανώς δεν εκλήθη. Ωστόσο συζητήθηκε και τονίσθηκε ιδιαίτερα η σημασία της πιστής εφαρμογής από πλευράς της Άγκυρας της συμφωνίας με την Ε.Ενωση για το Προσφυγικό που θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Τι θα γίνει όμως αν η Άγκυρα δεν τηρήσει ή αθετήσει τα συμφωνηθέντα; Πιθανό το ουσιώδες και λεπτό αυτό θέμα να συζητήθηκε μόνο κατά τις διμερείς χωριστές συνομιλίες που είχαν όλοι σχεδόν οι Υπουργοί μεταξύ των.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: