Αρθρογραφία Μελών

ΔΝΤ-Ευρωπαϊκοί θεσμοί-Διάσταση απόψεων ή ευρύτερης σημασίας, πολιτικό παρασκήνιο; Το δέον γενέσθαι

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Και ο πλέον εύπιστος πολίτης ,δύσκολα θα αποδεχότανε ότι είναι πραγματική και όχι προσχηματική η διάσταση απόψεων μεταξύ Δ.Ν.Τ και ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και την εφαρμογή των Μνημονίων. Οι δήθεν μεταξύ των διαφορές απόψεων μοιάζουν ή μάλλον αντιγράφουν τα παλιά-καλά Westerns του αμερικάνικου κινηματογράφου με τους δύο πρωταγωνιστές, τον ένα στο ρόλο του καλού και τον άλλο του κακού.

Για το ΔΝΤ μάλλον ταιριάζει ο δεύτερος ρόλος. Σε αυτό έχει φροντίσει και το ίδιο με τις συμπεριφορές του όπου κλήθηκε να συμμετάσχει είτε επιβλήθηκε από άλλους. Για την εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί πολλά. Αποκαλυπτική ήταν και η εκδοχή που ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ότι κατέφυγαν στο διεθνή αυτό χρηματοπιστωτικό οργανισμό όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα εξασφάλισης δανείων. Βέβαια, η εκδοχή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα θέση ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ έγινε κατ΄απαίτηση του Βερολίνου για ευρύτερους πολιτικο-οικονομικούς λόγους. Η συμπεριφορά του Ταμείου δεν πρέπει να εκπλήσσει. Ενεργούν, κατά το γνωστό μύθο του Αισώπου με το καρκίνο και το βάτραχο, σύμφωνα με τη φύση τους. Ακατανόητη λοιπόν δεν είναι η στάση και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά η υπαναχώρησή του από τα συμφωνηθέντα τον Ιουλίου 2015. Αν η σημειούμενη υπαναχώρηση συνδυασθεί με τις γνωστές αποκαλύψεις των συνομιλιών μεταξύ Τόμσεν- Βασκουλέσκου, τότε κάθε καλόπιστος πολίτης ωθείται να πιστέψει , αν όχι σε θεωρίες συνομωσιολογίας αλλά σε έντονο πολιτικό παρασκήνιο.

Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, υπό την απόλυτη εξουσία και καθοδήγηση του Βερολίνου, ακολουθούν πιο «σοφιστικέ» γραμμή. Απαιτούν πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν τα Μνημόνια που τις θέτουν ως προϋπόθεση για τη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, με διάφορα προσχήματα ο χρόνος της περάτωσης της αξιολόγησης παρατείνεται με κίνδυνο να βρεθεί η Κυβέρνηση προ του ιδίου διλήμματος του περασμένου έτους.

Στις αντεγκλήσεις μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και ΔΝΤ, οι Ευρ. Θεσμοί τάσσονται σταθερά υπέρ του τελευταίου εμμένοντας στην αναγκαιότητα της παρουσίας του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ως αιτιολογικό προβάλλεται η τεχνογνωσία του αν και πολλοί έγκυροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα την διαθέτουν επαρκώς. Πρόκειται για συμπαιγνία που θέλει να πλήξει την αξιοπιστία της αριστερής Κυβέρνησης στοχεύοντας και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης ή για ευρύτερους σχεδιασμούς για μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη ενόψει μάλιστα και του Δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί το προσεχή Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μία ενδεχόμενη αρνητική τοποθέτηση του Βρετανικού λαού, πιθανό να προκαλέσει και την αρχή της διάλυσης της Ε.Ε. Αναμφίβολα η σημερινή Ε.Ενωση παραπαίει. Το όραμα των ιδρυτών της για μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη όλο και ξεθωριάζει. Οι ελπίδες των λαών της να καταστεί η γηραιά Ήπειρος παγκόσμια Δύναμης, διαψεύδονται.

Διαφορετικό από το σημερινό για την Ελλάδα, μία διάλυση της Ε.Ε ή ένα, διάδοχο σχήμα, θα αποτελούσε μια άκρως δυσμενή εξέλιξη. Με όλα τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει η σημερινή θεσμική Ευρώπη, αποτελεί ένα σίγουρο και προβλεπτό περιβάλλον στο οποίο μετέχουμε ισότιμα που είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί με άλλες στρατηγικές επιλογές ή σχήματα. Το «στρίμωγμα» που υφίσταται η Ελλάδα από τους δανειστές πιθανό να υποκρύπτει ευρύτερους σχεδιασμούς για μία διαφορετική Ευρώπη του αύριο.

Βαδίζουμε άραγε προς μία στενότερη ευρω-ατλαντική συμμαχία μέσω των διαπραγματεύσεων που διενεργεί η Ε.Επιτροπή με τις ΗΠΑ –εν κρυπτώ και παραβύστω- για μία Διατλαντική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (ΤΤΙP) όπως και το Ελεύθερο Εμπόριο (TAFTA), που θα αλλάξουν άρδην το Δυτικό κόσμο;

Η Ελλάδα, ασφαλώς, δεν μπορεί να επηρεάσει τέτοιες εξελίξεις. Οφείλει όμως να τις παρακολουθεί μετά μεγίστης προσοχής και περίσκεψης. Διαθέτει όμως τους κατάλληλους μηχανισμούς και think tank; Το Υπουργείο Εξωτερικών, καθ’ ύλην αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις, στις υπηρεσίες του συμπεριλαμβάνεται και το ΚΑΣ (Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού) που ελάχιστο, όμως, έργο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρωσης που όλοι εύχονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε ζωτικά εθνικά θέματα όσο καμία άλλη κοινοτική χώρα. Επιτακτική είναι η ανάγκη να αποκτήσουμε τους κατάλληλους φορείς και μία άκρως επαγγελματική διπλωματική υπηρεσία όπως και αποτελεσματικές Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό. Στο μεταξύ η Κυβέρνηση έχει ως κύριο μέλημα τη περάτωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το περασμένο χρόνο ξεπέρασε τις δυσκολίες με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οδήγησε και στην επαναεπικράτηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η πρακτική αυτή δεν μπορεί να επαναληφθεί. Το δέον γενέσθαι; Επίδειξη αποφασιστικότητας έναντι των δανειστών, ειλικρινή διάλογο με το λαό και εντατικοποίηση των διεθνών επαφών ιδιαίτερα με κυβερνήσεις και παράγοντες που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μίας αποσταθεροποίησης της Ελλάδας σε μία πολύ ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή.

Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, απαιτείται μεγαλύτερη ανοχή και συν- αντίληψη των πραγματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Θέσεις όπως «να φύγει η κυβέρνηση» χωρίς πλήρη εξήγηση των λόγων και το κυριότερο χωρίς την υποβολή κάποιου εναλλακτικού αλλά πειστικού προγράμματος, δίνουν λαβή για ποικίλες ερμηνείες και ερωτηματικά ως προς τα πραγματικά κίνητρα.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: