Αρθρογραφία Μελών

Ανθρωπιστικής σημασίας η επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα στη Λέσβο, σημαντική και η θρησκευτική και πολιτική της διάσταση

Του Χρήστου Θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Τίνος πρωτοβουλία ήταν η μεγάλης σημασίας και διεθνούς ενδιαφέροντος επίσκεψη, Σάββατο 16 Απριλίου στη Λέσβο, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου όπως και του Αρχιεπισκόπου κ.Ιερώνυμου;

Η απάντηση θα είχε σημασία μόνο από τυπικής πλευράς όχι και από ουσιαστικής. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τη κοινή γνώμη είναι ο σκοπός της επίσκεψης και όχι το τυπικό-εθιμοτυπικό σκέλος. Οι Προκαθήμενοι των δύο μεγάλων Εκκλησιών έχουν επανειλημμένα επιδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για το προσφυγικό δράμα με θαρραλέες θέσεις που ανάλογες, δυστυχώς δεν συναντώνται και σε ευρωπαϊκό πολιτικό ή και ευρύτερο διεθνές επίπεδο.

Και οι δύο -Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ρ/Κ Ποντίφικας – έχουν αναφερθεί συχνά και ευθαρσώς στα γενεσιουργά αίτια του Προσφυγικού που δεν είναι αλλά παρά ο πόλεμος που μαίνεται από πενταετίας στη Συρία με επανειλημμένες εκκλήσεις για ειρήνευση που αυτομάτως θα συμβάλλει και στην υποχώρηση και απομόνωση του ακραίου ισλαμικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Ο Πάπας, ομολογουμένως διαφορετικός από πολλούς προκατόχους του, είχε επισκεφθεί το απόμακρο Ιταλικό νησί Λαμπεδούσα αναγκαστικό σταθμό εκατοντάδων χιλιάδων οικονομικών μεταναστών από τη Βόρειο και Κεντρική Αφρική και είχε εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί και τη Λέσβο, μία αντίστοιχη Λαμπεδούσα, στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες της Μ.Ανατολής και ΝΑ Ασίας.

Η επίσημη πρόσκληση προς το Πάπα προήλθε από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος, αξίζει να τονισθεί, με καίριες, τελευταίως, παρεμβάσεις του εκφράζει συνεχώς και ευθαρσώς τις αγωνίες και αντιστάσεις του ελληνικού λαού στις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινώς. Η ανθρωπιστική επίσκεψη των δύο Προκαθημένων της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, με τη συμμετοχή και του συνετού και εμπνευσμένου Αρχιεπισκόπου κ.Ιερώνυμου, υπογραμμίζει συγχρόνως και τη θρησκευτική διάσταση της Χριστιανικής πίστης που βασίζεται στην αρχή της αγάπης προς τον πλησίον ανεξάρτητα φυλετικής προέλευσης, φύλλου, ή Θρησκείας.

Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη της συμπαράστασης και όταν αυτή εκφράζεται από πρόσωπα όπως οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, είναι δύσκολα να αγνοηθεί και να περάσει απαρατήρητη. Είναι πλέον από βέβαιο ότι ο λαός της Λέσβου όπως και όλος ο νησιώτικος Αιγαίο –πελαγίτικος πληθυσμός θα υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα Φραγκίσκο όπως και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, με τον δέοντα σεβασμό και αγάπη. Πέραν όμως της ανθρωπιστικής σημασίας της επίσκεψης στη Λέσβο των τριών Ανωτάτων θρησκευτικών ηγετών προκειμένου να βρεθούν κοντά στους πρόσφυγες, να τους ενθαρρύνουν και να τους παρηγορήσουν, δεν μπορεί να αγνοηθούν και δύο άλλοι σημαντικοί παράμετροι της . Πρόκειται για τη θρησκευτική και πολιτική όψη.

Για τους απανταχού χριστιανούς Ορθοδόξους και Καθολικούς είναι ευχάριστο και παρήγορο –με τις δέουσες, ασφαλώς, εξαιρέσεις των φανατικών και δογματικών-να βλέπουν τους Προκαθημένους των δύο μεγάλων Εκκλησιών, να παρευρίσκονται σε μία ανθρωπιστικού και μεγάλου συμβολισμού συνάντηση υπέρ των πασχόντων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι χριστιανοί, Ανατολής και Δύσης, διαιρέθηκαν με το μεγάλο Σχίσμα το 1054 που συνετέλεσε εμμέσως και στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και την οριστική κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η για το ορθότερο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απαιτήθηκε η παρέλευση χιλίων περίπου ετών προκειμένου ένας Πάπας να επισκεφθεί, επισήμως, την Ελλάδα το 2002. Ήταν ο Πολωνικής καταγωγής Πάπας Παύλος ο ΙΙ, κατά κόσμο Κάρολ Βοιτύλα.

Στο μεταξύ έχει δρομολογηθεί και ο διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών για την ενότητα των Χριστιανών με τακτές συναντήσεις με τελευταία εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας το 2014 ενώ η επόμενη αναμένεται να γίνει το 2017, πιθανότατα σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Το δυσκολότερο, ίσως, σημείο των συνομιλιών, συνδέεται με το ρόλο του Επισκόπου Ρώμης ή όπως ιστορικά αναφέρεται, το Πρωτείο του Πάπα το οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται μεν αλλά ως Πρωτείο τιμής ( Primus inter pares ) και όχι εξουσίας.

Εκτός της ανθρωπιστικής και θρησκευτικής σημασίας της επίσκεψης στη Λέσβο, κανείς δεν αγνοεί και την πολιτική της διάσταση. Ο Πάπας είναι θρησκευτικός ηγέτης της πολυπληθέστερης χριστιανικής Εκκλησίας-ενάμιση δισεκατομμυρίων περίπου – και κάθε μετακίνησή του εκτός της Παπικής έδρας τη πόλη του Βατικανού στη Ρώμη, παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκεντρώνει τη παγκόσμια προσοχή.

Άμεσα θα προβληθεί και ο σκοπός της επίσκεψης που συνδέεται με τους πρόσφυγες και την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εν γένει. Άλλωστε ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας έχει επανειλημμένα αναφερθεί ευμενώς στη στάση της Ελλάδος στην αντιμετώπιση των προσφύγων ενώ σαφώς έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει << να ανοίξει τις θύρες >> στους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες μία σαφή τοποθέτηση και συγχρόνως αντίθεση στο κλείσιμο των συνόρων από ορισμένες κοινοτικές και μη, ευρωπαϊκές χώρες.

Ελπίζεται ότι η συνάντηση της Λέσβου να συμβάλλει εκτός αλλαγής στην ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και στη γεφύρωση της διαίρεσης των χριστιανών που την επέβαλλαν ,μεταξύ άλλων, και προσωπικές φιλοδοξίες και μισαλλοδοξίες μαζί.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: