Αρθρογραφία Μελών

Η στάση των χωρών VISEGRAD και Δυτικών Βαλκανίων στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Του Χρήστου θ.Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Ποιο κοινό στοιχείο συνδέει τις χώρες της Ομάδας Βιζενγκράντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) με εκείνες των Δυτικών Βαλκανίων; Η απλούστερη απάντηση θα ήταν η γεωγραφική συνέχεια όπως και το γεγονός ότι με εξαίρεση τους Ούγγρους και τους Αλβανούς της Μητροπολιτικής Αλβανίας και τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ (FYROM), οι λαοί όλων των υπολοίπων χωρών, είναι φυλετικώς Σλάβοι και σλαβόφωνοι.

Ωστόσο η κοινή σλαβική φυλετική καταγωγή και των δύο ομάδων, με τις δύο εξαιρέσεις, δεν είναι το καταλυτικό στοιχείο που συντελεί στη τήρηση κοινής στάσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και των ροών των προσφύγων που ξεκινούν από τη Τουρκία. Κατ’ αρχήν μια διευκρίνιση σε ότι αφορά τον όρο «Ομάδα VISENGRAD».

Την ονομασία την οφείλουν από μία πρώτη συνάντηση συνεργασίας αρχές του 14ου αιώνα στην ομώνυμη πόλη της Βοημίας με σκοπό τη παράκαμψη της Βιέννης και τη δημιουργία άλλων εμπορικών οδών προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ιστορική αυτή συνεργασία ανανεώθηκε στη σύγχρονη εποχή, με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία (15.2.1991), με στόχο τη φορά αυτή, τη κοινή προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όπως και τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας και άμυνας.

Σε αντίθεση, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έχουν μια ανάλογη παράδοση συνεργασίας. Ταυτίστηκαν όμως με την Ομάδα Βίζενγκράντ στο θέμα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, είτε λόγω πιέσεων που τους ασκήθηκαν είτε από πολιτικό οπορτουνισμό είτε ακόμη από ανάγκη. Η Αυστρία είχε προκαλέσει τον Αύγουστο 2015 τη γνωστή συνάντηση της Βιέννης με τις έξι Δυτικοβαλκανικές χώρες –η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ούτε υπό καθεστώς παρατηρητή σε αντίθεση με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία-κατά την οποία και αποφασίστηκε η τήρηση κοινής στάσης στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των συνόρων με ανέγερση τοίχων και τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων για να καταστήσουν τις χώρες τους μη προσβάσιμες από τους δυστυχείς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες.

Οι χώρες της Ομάδας Βίζενγκράντ όπως και η Σλοβενία και Κροατία είναι πλήρη μέλη της Ε.Ενωσης. Και στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής όπως και τις Συνόδους Ε.Ε-Τουρκίας, αρνήθηκαν να δεχθούν αναλογική κατανομή προσφύγων επικαλούμενες αδυναμίες δημοσιονομικής φύσεως αλλά μη αποκρύπτοντας και άλλους λόγους που αποκαλύπτουν ακραίες ξενοφοβικές, εθνικιστικές και αντιισλαμικές θέσεις. Οι ακραίες θέσεις των Κυβερνήσεων ιδιαίτερα της Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, έχουν τύχει πολλών ερμηνειών.

Από που όμως αρύονται, μαζί με άλλες Βαλκανικές χώρες όπως πχ η ΠΓΔΜ, τη δύναμη ώστε να περιφρονούν βασικές αρχές της ευρωπαϊκής παράδοσης και του Διεθνούς Δικαίου; Να ορθώνουν τοίχοι και συρματοπλέγματα στα σύνορά τους; Προφανώς επειδή τούτο βολεύει πολλούς επέκεινα των συνόρων τους.

Ένα βόλεμα που μεταφράζεται σε πολιτική αποτροπής άφιξης νέων προσφύγων. Μια έμπρακτη εφαρμογή της Μακιαβελικής ρήσης ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. (La fine santificaι mezzi). Τι όμως μπορεί να σημαίνει πολιτικά η προκλητική αυτή διαφοροποίηση των παραπάνω Ομάδων για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς Δυνάμεων και ποιες οι δυνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας;

Καταρχήν συμβάλλουν στην ανάδειξη και την άνοδο ακραίων εθνικιστικών κομμάτων και κινημάτων που επιστρέφουν την Ευρώπη πίσω στα σκοτεινά χρόνια.

Δεύτερο επιδεικτικά αγνοούν πλήρως την αρχή της αλληλεγγύης προς μια κοινοτική και γείτονα χώρα όπως η Ελλάδα που εξαναγκάζεται λόγω του ερμητικού κλεισίματος των βορείων συνόρων, να καθίσταται φυλακή ψυχών.

Οι βόρειοι γείτονες μας επικαλούνται, ασφαλώς, τους δικούς τους λόγους που τους αναγκάζουν να ταυτίζονται με τις άλλες βορειότερες χώρες που πολλοί τους αποδίδουν ιδιότητα δορυφόρων της Γερμανίας. Άραγε η ιδιότητα αυτή να επεκτείνεται και νοτιότερα;

Η ΠΓΔΜ (Σκόπια) όπως και η Αλβανία δεν πρέπει να τους διαφεύγει ότι οι φυσικοί τους γείτονες και η πλησιέστερη διέξοδος για αυτές είναι η Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.

Η τελευταία Συμφωνία μεταξύ Ε.Ενωσης και Τουρκίας, μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα. Μπορεί όμως και να τα περιπλέξει, ιδιαίτερα στο πως θα λειτουργήσει και αν θα λειτουργήσει το καθεστώς της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες και αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: