Αρθρογραφία Μελών

Μέττερνιχ και μεττερνίχσκοι

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου, Πρέσβη ε.τ.

Με το σπουδαίο Αυστριακό Διπλωμάτη, επί σειρά ετών Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρο-Ουγγαρίας Πρίγκιπα Μέττερνιχ πρωταγωνιστή στο ιστορικό Συνέδριο της Βιέννης (1814-1815) κατά το οποίο επισφραγίστηκε η Μεταπολεόντειος εποχή στην Ευρώπη, η στήλη αυτή έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν.

Σε σύγκριση, μάλιστα, με τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της σημερινής Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος αν και Υπουργός Οικονομικών και όχι Διπλωμάτης, δια της οικονομίας, φαίνεται να κατευθύνει τη πορεία της Ευρώπης και να επηρεάζει τις τύχες των ευρωπαϊκών λαών. Συγκρίνοντας τους δύο αυτούς άνδρες γράφαμε ότι ο μεν πρώτος, παρά τον αμφιλεγόμενο ρόλο του στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη Συνθήκη της Βιέννης που φέρνει τη δική του, κυρίως, σφραγίδα, εξασφάλισε δια των ισορροπιών που προέβλεπε, ακριβώς εκατό χρόνια ειρήνης στη γηραιά Ήπειρο ενώ ο δεύτερος (Σόιμπλε), με τη πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει, οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αυτοδιάλυση και τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου σε χρόνια ένδεια και πενία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε δείχνουν ότι τη φήμη του Μέττερνιχ και το μεγαλείο της άλλοτε κραταιάς Αυστρο-ουγγρκικής Αυτοκρατορίας, εζήλωσαν οι σημερινοί επίγονοι του οι οποίοι ανέλαβαν τη γνωστή πρωτοβουλία να συγκαλέσουν σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να αποφασίσουν να υψώσουν, από κοινού, τείχη και συρματοπλέγματα εμποδίζοντας τους δυστυχείς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες να περάσουν τα σύνορά τους. Ο δε νεαρός Αυστριακός υπουργός των Εξωτερικών σε φανερή αμηχανία, προφανώς λόγω άγνοιας των πραγμάτων και απειρίας, να εξαπολύει μύδρους κατά της Ελλάδας ότι δεν πράττει το καθήκον της και δεν μπορεί να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, ως λέγεται, σαν φάρσα, τότε και όσοι προσπαθούν να μιμηθούν μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορίας καταλήγουν σε καρικατούρες.

Ορθή η αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών να ανακαλέσει την Πρέσβη μας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις, ενέργεια που στη διπλωματική πρακτική δηλώνει βαθιά ενόχληση από συμπεριφορές της άλλης χώρας που θίγουν τα συμφέροντα ή το γόητρο της χώρας διαπίστευσης. Ίσως η περίπτωση να καταγραφεί ως ενδεικτική της παρακμιακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανότατα οι πρωτοβουλίες της Βιέννης να υποκρύπτουν και άλλες σκοπιμότητες όπως πχ να δρομολογήσουν νέες εξελίξεις στην Ε.Ε ή την υπονόμευση πολιτικών προσώπων ή και κομμάτων στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα θέμα ανθρωπιστικής φύσης αλλά για μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής που επιβάλλει μεγάλη εγρήγορση.

Ότι ελπίζαμε και περιμέναμε, δηλαδή τη μείωση των ροών των προσφύγων και αποφασιστικότερη βούληση από πλευράς της Ε.Ε. να το αντιμετωπίσει, δεν επαληθεύτηκαν. Συνέβη το αντίθετο.

Σημειώνεται και η απρόσμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ που δημιουργεί ερωτηματικά και φοβίες για. τη στάση που θα τηρήσει στον ελληνο-τουρκικό θαλάσσιο χώρο. Ιδίως αν η Άγκυρα θα επωφεληθεί των προνομιακών σχέσεων της με τη Συμμαχία, να ενισχύσει τις αμφισβητήσεις της στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαιακό χώρο.

Ποιός επινόησε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού; Πολύ πιθανό η Τουρκία την οποία δεν ικανοποιεί η παρουσία μόνο της Κοινοτικής FRONTEX. Αρεστή θα ήταν η ιδέα και στους υπερατλαντικούς Συμμάχους για τους οποίους η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αφενός μεν το «ξεσκουριάζει» από την απραγία αφετέρου θα μπορεί να επιτηρεί και τις ρωσικές κινήσεις στο ΝΑ Αιγαίο που η συνέχεια του οδηγεί προς την Αττάλεια της Συρίας. Η εμπλοκή λοιπόν του ΝΑΤΟ εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Δεν παύει όμως η παρουσία του να προβληματίζει. Σε αντίθεση αμέτοχος έχει μείνει ο κατεξοχήν Διεθνής Οργανισμός ο ΟΗΕ. Με εξαίρεση, ασφαλώς, την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

Το Προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο και όχι μόνο περιφερειακό πρόβλημα. Θα μπορούσε ένα μέρος των προσφύγων να κατανεμηθούν και σε άλλες χώρες του Πλανήτη. Οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της κατάστασης που επικρατεί στη Μ.Ανατολή και Β. Αφρική, παραμένουν θεατές εκ του μακρόθεν.

Και λίγα σχόλια για τις αντιδράσεις που σημειώνονται από απλούς πολίτες των οποίων, ασφαλώς, είναι κατανοητές οι αγωνίες τους από τις επιπτώσεις στη καθημερινότητα της ζωής των από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων. Περισσότερη όμως συγκράτηση επιβάλλεται από τους Δημοτικούς Άρχοντες. Κινδυνεύουν να ακυρώσουν όλα τα διεθνή εύσημα και επαίνους που τους έχει απονείμει στους ακρίτες μας η διεθνής κοινωνία.

Ελπίζεται ότι η επικείμενη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Τουρκίας να δρομολογήσει διαδικασίες ειλικρινούς συνεργασίας της Αγκύρας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού χωρίς εκβιασμούς και υπολογιστικές εξισώσεις.

Βλέπε επίσης: http://pratto.gr/2015/02/26/%CE%BC%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B9%CF%87-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81/

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε %d bloggers: