ΜΜΕ

Νίκος Κοτζιάς: Πληρώνουμε τους πολέμους άλλων που μας κουνούν το δάκτυλο

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών

Το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη στην Αίγυπτο, ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του κ. S. Shoukry. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Κοτζιάς, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι μετανάστες στην Ελλάδα προέκυψαν από πολέμους στους οποίους εμείς δε συμμετείχαμε».

«Πληρώνουμε δηλαδή τους πολέμους άλλων, πολλοί εκ των οποίων μας κουνούν το δάκτυλο. Επίσης, τα προσφυγικά ρεύματα προέκυψαν επειδή δεν υπήρξε η απαραίτητη χρηματοδότηση για τους καταυλισμούς στην Ιορδανία και τον Λίβανο. Όπως επιμείναμε στην ΕΕ να αναθεωρηθούν τα συμπεράσματα του 2013 όσον αφορά την Αίγυπτο, που κάνει ένα σημαντικό μετασχηματισμό, έτσι επιμείναμε και στην ανάγκη να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική για την Ιορδανία και τον Λίβανο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να τα συζητά αυτά τα θέματα με καθυστέρηση ενός έτους. Το τρίτο αίτιο του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα είναι ότι μια σειρά από χώρες δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις επανεισδοχής των μεταναστών, όταν δηλαδή επιστρέφουν από την Ελλάδα στην Τουρκία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Πακιστάν…», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Για την Τουρκία ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αν υποφέρει και αυτή από αυτά τα προσφυγικά ρεύματα ωστόσο, πρόσθεσε ότι:«υπάρχουν παράνομα δίκτυα διακίνησης προσφύγων – και ένα μέρος του κατασταλτικού μηχανισμού – που «παίζουν» με αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά για τη μη εφαρμογή της φταίνε και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που τείνουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική στην περιοχή μας με μεθόδους 19ου αιώνα».

Fb: Κίνηση Ιδεών και Δράσης Πράττω  Twitter: https://twitter.com/kinisipratto

Συζήτηση

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Νίκος Κοτζιάς: Πληρώνουμε τους πολέμους άλλων που μας κουνούν το δάκτυλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Αρχείο

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: